Vijesti / Politika

SUDSKI SPOROVI

BALE Grad krenuo 'mirnim putem': To znači da će Patafta i Pripuz dobiti svoje, a promašaje političara platit će građani

BALE Grad krenuo 'mirnim putem': To znači da će Patafta i Pripuz dobiti svoje, a promašaje političara platit će građani
Varazdinski.hr

Ugovor o koncesiji nikad nije potpisan pa Zajednica ponuditelja od Grada traži 90 milijuna kuna. Koliko će u 'mirnom rješenju' spora tražiti T&H Invest, tek će se vidjeti.

Varaždinsko Gradsko vijeće u petak, 14. rujna, donijelo je odluku kojom je zacrtan novi smjer u rješavanju problema varaždinskog baliranog otpada.

Odlučeno je da se na godinu dana zaustavi spor koji Grad vodi protiv tvrtke T7 VIS (odnosno T&H Invest) i da se u tom razdoblju on pokuša riješiti mirnim putem, 'kako bi se konačno započelo sa zbrinjavanjem baliranoga otpada na lokaciji Brezje na zakonit i ekološki prihvatljiv način'.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najjednostavnije rečeno, spor o kojem je riječ je onaj vezan uz ugovor iz 2008. godine zbog kojeg su Ivan Čehok kao varaždinski gradonačelnik i Davor Patafta kao čelnik T7 VIS-a 2011. godine završili u pritvoru. Sudilo im se na Županijskom sudu u Zagrebu, a 19. srpnja ove godine taj je proces dobio svoj prvostupanjski epilog - Čehoku dvije godine zatvora, Patafti godina i osam mjeseci zatvora. 

Važno je napomenuti da su obojica oslobođeni po točki optužnice vezanoj uz navedeni ugovor, zatvorske kazne izrečene su im za određene druge s tim poslom povezanim radnjama.

No presuda je za sada još uvijek nepravomoćna. Podjednako u onome dijelu za koji su Čehok i Patafta proglašeni krivima, kao i u ovome dijelu u kojem su oslobođeni optužbi.

Odluka Gradskog vijeća donijeta u petak stvorit će uvjete da do daljnjega, a vjerojatno i nikada, sudskim putem neće biti utvrđeno je li taj sporni ugovor iz 2008. ništetan ili nije. Jednostavno rečeno, javnost nikad neće saznati istinu. Jednako tako, ni drugostupanjski sud pri donošenju pravomoćne presude o Čehokovoj i Pataftinoj kaznenoj odgovornosti neće na raspolaganju imati nikakvu presudu vezanu uz eventualnu ništetnost ugovora iz 2008. godine. 

Za donošenje takve odluke, kojom se odustaje od sudskog spora s Pataftom i kreće u rješavanje spora 'mirnim putem', gradski vijećnici prihvatili su stavove koji su dolazili iz nekoliko smjerova, ali su bili prilično unisoni. 

Tako su se za to zdušno založili gradonačelnik Ivan Čehok i zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar. 

Svoju je argumentaciju dao predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan, koji je prvi puta dosad na Gradskome vijeću istupio ispred Kluba zastupnika HDZ-a. 

Nadalje, svoje je stavove iznio i gradski odvjetnik Krešimir Jelaković.

Od vijećnika je posebno aktivan u raspravi bio Vlado Sevšek iz Lige za Varaždin. Sevšek je, podsjetimo, ne samo gradski vijećnik, već i odvjetnik koji je jedno vrijeme zastupao Ivana Čehoka, a također je njegove usluge često koristio i Davor Patafta, koji je također gradski vijećnik, također Lige za Varaždin.

Ukratko, može se reći da su se svi navedeni složili oko ocjene da je u ovome trenutku Grad u lošoj pravnoj situaciji i da je za Grad preveliki rizik nastavak spora.

Do te je situacije došlo nakon što je Vrhovni sud 24. travnja ove godine ukinuo presude u prva dva stupnja - Trgovačkog suda u Varaždinu i Visokog trgovačkog suda - a kojima je ugovor iz 2008. bio proglašen ništetnim, i vratio proces na početak. Vrhovni sud odlučivao je o tome slučaju nakon što je tvrtka T&H Invest podnijela zahtjev za revizijom.

Vezana vijest:

balesmecarodendan17540879973596 Bale: T&H Invest će zatražiti reviziju presude Visokog trgovačkog suda

Nakon odluke Vrhovnog suda ugovor s tvrtkom T7 VIS, odnosno T&H Invest, ponovno je postao - važeći.

Neven Bosilj iz SDP-a negodovao je smatrajući da nije dobro da Grad govori da je u lošoj, odnosno 'bezizlaznoj' situaciji, jer da se tako ne pregovara. Tražio je od gradske vlasti da nastavi pregovore, ali bez zaustavljanja spora. 

No nakon dugotrajne rasprave svi vijećnici, pa i SDP-ovi, podržali su zaključak. Suzdržan je bio tek Davor Patafta, zbog svoje povezanosti s predmetnim sporom.

U raspravi se govorilo o tome kako Grad sada ima dva važeća pravna odnosa vezana uz zbrinjavanje bala. Jedan je taj Čehokov i Pataftin ugovor iz 2008., kojim je bale trebao zbrinuti T7 VIS, a drugi je koncesija Zajednice ponuditelja, odnosno Petra Pripuza, koja je dodijeljena 2013. godine, u vrijeme kada je gradonačelnik bio Goran Habuš. 

Pripuz je u međuvremenu od Patafte kupio MBO-pogon u Brezju. Ugovor o koncesiji iz 2013. nikad nije potpisan pa Zajednica ponuditelja od Grada traži 90 milijuna kuna. Koliko će u 'mirnom rješenju' spora tražiti T&H Invest, tek će se vidjeti. 

Gradska vlast govori o potrebi da se ta dva spora, kao i samo zbrinjavanje bala, uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša, riješe - integralno. Štogod to konkretno značilo.

No ono što je izvjesno je da će sve političke promašaje i loše poslovne odluke i Čehoka i Habuša (i gradskih vijećnika koji su to 'amenovali') platiti građani. Jer nema tko drugi.

Najnovije

Reci što misliš!