Vijesti / Politika

MJESNI ODBORI

Juraj Rožić o stanju u Biškupcu: 'Odluke mjesnih odbora gradska vlast ne može i ne smije zanemarivati'

Juraj Rožić o stanju u Biškupcu: 'Odluke mjesnih odbora gradska vlast ne može i ne smije zanemarivati'
Nezavisna lista Juraja Rožića

'Naša oporbena pozicija proizlazi iz našeg političkog programa i djelovanja te velikog nezadovoljstva naših birača time što ključni problemi nisu riješeni. Upravo zato će gradska vlast morati još više uvažavati mišljenja i volju građana varaždinskog juga te napokon realizirati svoja data obećanja!', kaže Rožić.

Dvije nezavisne građanske liste uspjele su ostvariti pobjedu u svojim sredinama na proteklim izborima za vijeća mjesnih odbora u Varaždinu, održanima u nedjelju 5. svibnja.

Pritom su te liste dobile apsolutnu većinu glasove te mogu samostalno formirati predsjedništvo. U tim sredinama to nije uspjelo kandidatima iza koje stoje organizirane političke stranke odnosno kandidatima s tzv. nezavisne liste Ivana Čehoka.

Vezana vijest:

Robert Vindić, Nezavisni za Kućan Marof POBJEDNIČKA NEZAVISNA LISTA Robert Vindiš iz Kućan Marofa: 'Gradska vlast trebala bi se pobrinuti da u svim dijelovima grada imamo iste uvjete za život'

Jedna od tih nezavisnih lista koja je ostvarila takav rezultat je ona iz Biškupca, čiji je nositelj bio Juraj Rožić, a druga je iz Kućan Marofa, na čijem je čelu bio Robert Vindiš.

S Robertom Vindišom već smo razgovarali o proteklim izborima i problemima u Kućanu Marofu, a sada donosimo i odgovore na pitanja koja nam je dao Juraj Rožić.

Bili ste predsjednik Vijeća 7. mjesnog odbora Biškupec i u ranijem mandatu. Jeste li zadovoljni učinjenim? 

Zadovoljstvo radom u dosadašnjim mandatom pokazali su građani koji su mi ponovno ukazali povjerenje dajući mojoj listi apsolutnu većinu mandata na izborima. To je najbolji znak da su prepoznali moj trud i angažman oko bitnih pitanja i načina rješavanja problema u našem mjesnom odboru.

Kolika je zapravo realna ingerencija mjesnih odbora, s obzirom da nemaju nikakve izvršne ovlasti? Što kažete na neke ideje da se njihov broj smanji ili da ih se ukine, kao što je to i napravljeno u nekim sredinama?

Realna ingerencija mjesnih odbora može biti itekako velika, a najbolji dokaz tome su veliki i značajni rezultati rada Vijeća 7. MO 'Biškupec' u proteklom mandatu. Mi nemamo izvršnih ovlasti, ali Vijeća imaju mogućnost sazivanja zborova građana, čije odluke gradska vlast ne može i ne smije zanemarivati. Upravo brojnim sazivanjima zborova građana u 7. mjesnom odboru, kojima uz građane uglavnom prisustvuju zainteresirani gradski vijećnici i gradonačelnik, uspjeli smo uputiti Grad na donošenje pravilnih odluka na zadovoljstvo građana. Žao mi je što i Vijeća drugih Mjesnih odbora dovoljno ne sazivaju Zborove građana kako bi svojim prijedlozima i rješenjima problema dali puno veću snagu i težinu. Upravo zato ne vidim razloga za smanjivanje broja mjesnih odbora. Mjesni odbori su temelji kuće u kojoj se rješavaju problemi.

Predsjednik ste Vijeća bili dvije godine u vrijeme dok je na čelu grada bio Goran Habuš te dvije godine otkako je gradonačelnik Ivan Čehok. Kako ocjenjujete suradnja gradske vlasti s mjesnim odborima u ta dva razdoblja?

Tijekom dosadašnjeg mandata nisam imao konfliktnih situacija ni s Goranom Habušem ni s Ivanom Čehokom. Uvijek sam od njih zahtijevao da naš mjesni odbor bude ravnopravno zastupljen po dinamici rješavanja problema na nivou cijeloga grada. Obojica su gotovo uvijek uvažavali kako moje, tako i prijedloge građana. Nažalost, još uvijek sva data obećanja nisu ispunjena. Moram naglasiti da imam veoma kvalitetnu suradnju sa sadašnjim predsjednikom Gradskog vijeća Damirom Habijanom, koji je inicijative našeg Vijeća podržao i konkretno pomogao u realizaciji postavljanja rasvjete u prolazu prema Moslavačkoj ulici.

Ostvarili ste apsolutnu pobjedu u svome mjesnom odboru te javno rekli da ste oporba u odnosu na gradsku vlast. Što će to značiti za rad mjesnog odbora? Mislite li da će gradska vlast ozbiljno 'doživljavati' vaše prijedloge i zahtjeve s obzirom na takvu poziciju?

Naša oporbena pozicija proizlazi iz našeg političkog programa i djelovanja te velikog nezadovoljstva naših birača time što ključni problemi nisu riješeni. Upravo zato će gradska vlast morati još više uvažavati mišljenja i volju građana varaždinskog juga te napokon realizirati svoja data obećanja! Veliki sam protivnik jednostranog načina mišljenja koji ne dopušta protok ideja i njihovog odmjeravanja u javnom životu. Nisam pobornik podilaženja vladajućima na štetu građana.

Tko su ljudi s vaše liste koji će također biti članovi Vijeća mjesnog odbora u Biškupcu?

Druga na listi za članove vijeća bila je dr. Mirjana Kolarek Karakaš, zamjenica predsjednice Savjeta za zdravlje Varaždinske županije, pedijatrica, koja je i do sada bila u Vijeću MO-a i marljivo radila i podupirala sve naše odluke koje su bile u duhu donošenja dobrih odluka za naše građane. Po svojoj profesiji najviše se zalagala za zaštitu zdravlja građana, osobito naše djece

Nevenka Kobal bivša je dugogodišnja ravnateljica 'Pučkog otvorenog učilišta' u Varaždinu. Njezina otvorenost, iskrenost i iznimne organizacijske sposobnosti ključni su razlog trećeg uzastopnog mandata u našem Vijeću.

Milivoj Jerec višestruki dobitnik republičke nagrade za rad u sindikatu. Nosioc je spomenice Domovinskog rata 90/92 i ordena Danice hrvatske s likom Katarine Zrinski. Ukratko, istinski borac koji prezire sve oblike nepravde i nepoštenja.

Nikola Štrlek jedan od inicijatora osnivanja naše nezavisne liste i njezin kandidat na izborima za Gradsko vijeće 2017. godine. Umjesto bijega iz Hrvatske ovaj mladi vijećnik odlučio se boriti za bolji život svojih sugrađana.

Što je najznačajnije što se uspjeli inicirati u proteklom razdoblju i što je realizirano?

Najveći uspjeh je što smo spriječili da Brezje postane Regionalni centar za zbrinjavanje otpada!

Spriječili smo izmjenu Gradskog urbanističkog plana prema kojemu se vodozaštićeno područje uz rijeku Plitvicu namjeravalo prenamijeniti u zonu za izmještanje tvrtki koje se bave obradom otpada.

Nadalje, onemogućili smo otvaranje novih stočnih farmi na našem pragu.

Gradsko vijeće je usvojilo naš prijedlog da građani mogu držati perad i stoku samo za osobne potrebe u skladu sa sanitarnim propisima.

Izborili smo kvalitetnu sanaciju zapuštenih kanala, izgradnju brane na Plitvici, i time spriječili nove poplave u našem kvartu.

Izborili smo se za novu regulaciju prometa Varteksovom ulicom i njome spriječili promet za kamione i autobuse.

Opremili smo i osuvremenili naš Društveni dom, organizirali brojne zborove građana i konferencije za medije te predavanja stručnjaka o važnim temama za život, održali književne i filmske večeri, razne izložbe, događanja i druženja.

Koji su problemi još ostali za riješiti, ne računajući najveći gradski problem baliranog otpada?

Upoznali smo javnost te županijske i gradske vijećnike sa problemom nedovršene zgrade HRT-a, koja je u državnom vlasništvu, obrasla je u korov i pretvorena u leglo glodavaca i to pokraj skladišta trgovačkog centra.

Kraj škole i dalje voze šleperi koji ugrožavaju život djece.

Već smo ranije gradskim vlastima ponudili konkretan prijedlog prometnog rasterećenja Gospodarske ulice i Biškupca, koji su podržali i građani varaždinskog juga. Inzistirati ćemo na njegovoj realizaciji, koja je nužna za normalan život građana 7. MO-a.

Gradski prijevoz mora koristiti svima. Potrebno je uvesti ranu liniju za ljude koji rade od 6 i kasnu liniju nakon 22 sata. Neophodna je bolja organizacija voznih linija kako bi se uskladila presjedanja na druge linije da putovanje od Hrašćice do Brezja ne bi trajalo kao od Varaždina do Zagreba.

Potrebno je uređivanje ulica i pružnog prijelaza u Cehovskoj ulici, obnova gradskog dječjeg vrtića, dječjih igrališta, izgradnja šetnice i sportskih terena za djecu i mlade uz Plitvicu koja ima svojih potencijala, na što već dugo ukazujemo. 

Zahtijevamo kvalitetnu internetsku infrastrukturu. Tražimo bolju provedbu košnje trave u svim dijelovima mjesnog odbora. Licemjerno je što unatoč zakonskoj odredbi Grad ne želi kositi svoje vlastite parcele obrasle u ambroziju, dok istovremeno dijeli kazne drugima.

Zatražili ste da se ovaj dio grada oslobodi plaćanja komunalne naknade zbog toga što se nalazi u neposrednoj blizini baliranog otpada u Brezju. Postoji li kakva povratna reakcija gradske vlasti na tu inicijativu?

Povratne informacije još uvijek nema.

Bili ste na sva tri prosvjeda građanske inicijative 'Varaždinsko smeće'. Zašto?

Upravo zbog problema bala, ali i zbog povećanja cijena odvoza smeća i komunalne naknade. Sa mnom je bila i dr. Mirjana Kolarek Karakaš, koja je već i kao županijska vijećnica u prošlom mandatu naglašavala kako su bale problem cijeloga Varaždina i Varaždinske županije. Vrijeme je da se svi građani osvijeste i shvate da se i sami moraju uključiti u rješavanje problema svoje zajednice, ako to već u dovoljnoj mjeri ne čine oni od kojih se to očekuje.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!