Vijesti / Politika

REPOVI NAKON ZAMJENE ZEMLJIŠTA

DVOJBENA NAGODBA Ovo su argumenti kojima Čehokova vlast želi uvjeriti gradske vijećnike da daju svoju suglasnost

DVOJBENA NAGODBA Ovo su argumenti kojima Čehokova vlast želi uvjeriti gradske vijećnike da daju svoju suglasnost
Varaždinski.hr

Dugotrajnost spora, neizvjesnost postupka, potreba za izgradnjom prometnica na tim zemljištima... To su glavne točke obrazloženja ovog spornog prijedloga gradske vlasti.

Izvršna vlast Ivana Čehoka dostavila je varaždinskim gradskim vijećnicima materijal vezan uz najsporniju točke sjednice Gradskog vijeća koja je najavljena za ponedjeljak 27. svibnja. Materijal ima 367 stranica.

Radi se o točki dnevnog reda u kojoj će gradski vijećnici odlučivati o tome hoće li ili neće dati suglasnost da Grad Varaždin sklopi nagodbu s tvrtkom T&H Invest (nekadašnji T7 VIS). Nagodba je vezana uz sporove koji su proizašli iz Ugovora o kupoprodaji i zamjeni nekretnina iz svibnja 2009. godine.

Vezana vijest:

Damir Habijan, Ivan Čehok OPASNE IGRE DUBIOZNO Čehok predložio nagodbu s T&H Investom, Habijan ide kontra: 'Tražit ćemo mišljenje DORH-a'

Riječ je o ugovoru zbog kojeg su Ivan Čehok kao gradonačelnik i Davor Patafta kao nekadašnji čelnik VIS-a u srpnju 2018. godine nepravomoćno proglašeni krivima i osuđeni na Županijskom sudu u Zagrebu. Čehoku je po toj točki presude izrečena zatvorska kazna u trajanju od godinu i pol, a Patafti u trajanju od godinu dana.

Također, presudom je utvrđeno da je tim ugovorom Grad Varaždin oštećen za 4 milijuna kuna.

Brezje i Jalkovec

No u prijedlogu nagodbe koji je stavljen pred gradske vijećnike te informacije se posebno ne ističu. Nagodba i pripadajuće obrazloženje bave se ponajprije sporom koji se vodi pred Trgovačkim sudom u Varaždinu, a vezano uz utvrđenje ništetnosti tog ugovora potpisanog 2009. godine.

Ugovorom su Grad Varaždin i tvrtka T7 VIS mijenjali zemljišta. Grad je VIS-u ustupio zemljište u Brezju površine 148.458 četvornih metara, a zauzvrat je VIS Gradu dao svoje zemljište u Jalkovcu površine 26.397 četvornih metara.

Gradu još dvije parcele

Ovom nagodbom, navodi se u materijalima, potvrđuje se ta zamjena te T&H Invest Gradu dodatno ustupa dvije parcele u Brezju - jednu površine 15.438 kvadrata i drugu površine 2.357 kvadrata.

Preostali dio nagodbe odnosi se na brisanje svih tereta koje postoje na navedenim parcelama. Neke od tih tereta je Grad stavio na parcele u vlasništvu T&H Investa kada je pokrenut spor vezan uz predmetni ugovor, a neke terete su na parcele T&H Investa stavile treće strane.

Izgradnja spojne ceste na obilaznicu

U obrazloženju se dalje navodi koji su interesi Grad za ovu nagodbu. Oni se u pravilu svode na to da se time omogućuje izgradnja određene cestovne infrastrukture u Brezju i Jalkovcu, koja je, kako se navodi, u interesu i građanima i poduzetnicima.

- Imajući u vidu dugotrajnost spora koji se vodi pred Trgovačkim sudom u Varaždinu, koji je postupak s neizvjesnim ishodom i nepredvidivim trajanjem te neupitnu potrebu Grada Varaždina za osiguravanjem zemljišta potrebnoga za izgradnju prometnica u dvjema gospodarskim zonama – Brezje i Jalkovec, što uključuje sređivanje vlasničkoga stanja na već izgrađenoj prometnici u Brezju i osobito probijanje prometnice do budućega čvora Jalkovec na jugozapadnoj obilaznici, predlaže se mirno rješenje spora - stoji u obrazloženju.

Dakle, gradska vlast poziva se na to da se ovom nagodbom ostvaruju preduvjeti za izgradnju spojne ceste iz Zone malog poduzetništva u Jalkovcu na jugozapadnu obilaznicu.

Izgradnja servisne ceste u Brezju

Također, navodi se da se tek nakon nagodbe može realizirati izgradnja servisne ceste u Gospodarskoj zoni Brezje, vrijedne 19 milijuna kuna, od čega 9,9 milijuna sufinancira Europska unija.

U obrazloženju potom slijedi i računica koja kao rješenje izbacuje brojke koje pokazuju kolika je financijska vrijednost ove nagodbe s obje strane.

Gradu više, T&H Investu manje

Tako je, temeljem procjene vrijednosti zemljišta koje je radila tvrtka Etera, izračunato da Grad ovom nagodbom dobiva zemljište vrijedno 1.357.546 eura. S druge strane, T&H Invest dobiva zemljište vrijedno 1.119.730 eura.

- Stoga je iz navedenog evidentno da Grad ima ne samo ekonomski interes za predloženom nagodbom, već i interes za obustavom neizvjesnog sudskog postupka te troškova vođenja istog, kao i izgradnjom gore navedenih prometnica, odnosno interes za rješavanjem imovinskopravnih odnosa na zemljištu na kojem je već izgrađena prometnica radi ishođenja uporabne dozvole, kao i s tim povezanom realizacijom projekta izgradnje servisne ceste u Gospodarskoj zoni Brezje, koji se sufinancira sredstvima Europske unije. Jednako tako smatramo da je interes Grada Varaždina i izgradnja prometnice na području Jalkovca, čijom izgradnjom bi se riješio problem prometnog pristupa Zoni malog poduzetništva - stoji u obrazloženju.

Hoće li takvo tumačenje uvjeriti gradske vijećnike da podrže ovu odluku bez obzira na to što je predmet ove nagodbe ugovor zbog kojeg su i Ivan Čehok i Davor Patafta osuđeni, zasad nepravomoćno, na zatvorske kazne - znat će se u ponedjeljak 27. svibnja.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video