Vijesti / Politika

Bez odluke i bez kvoruma

MARATONSKA RASPRAVA BEZ KRAJA Žustro o nagodbi Grada i T&H Investa, na kraju bez zaključka

MARATONSKA RASPRAVA BEZ KRAJA Žustro o nagodbi Grada i T&H Investa, na kraju bez zaključka
Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell

Trosatna rasprava o spomenutoj 3. točki vodila se o tome hoće li se ili neće dati suglasnost da Grad Varaždin sklopi nagodbu s tvrtkom T&H Invest.

Jučer je održana sjednica Gradskog vijeća, koja je nakon aktualnog sata i trosatne rasprave o spornoj 3. točki dnevnog reda odgođena za 10. lipnja.

Podsjećamo, nakon što je predsjednik kluba vijećnika GLAS-a Mario Lešina zatražio stanku, gradski vijećnici GLAS-a i Lige za Varaždin više se nisu vratili na sjednicu te su na taj način srušili kvorum i onemogućili nastavak 19. sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Trosatna rasprava o spomenutoj 3. točki vodila se o tome hoće li se ili neće dati suglasnost da Grad Varaždin sklopi nagodbu s tvrtkom T&H Invest (nekadašnji T7 VIS).

Uvodno obrazloženje pripalo je varaždinskom gradonačelniku Ivanu Čehoku, koji je smatrao da se nagodba treba sklopiti, on je ujedno i bio predlagatelj te nagodbe.

- Gradsko vijeće ne sudi u ovome postupku. Sud uvijek može odbaciti ovu odluku – započeo je Čehok i nastavio:

- U proteklih sedam godina Grad nije dobio nijedan sudski postupak! U sedam godina spora provedeno je vještačenje, stranke su imale prigovore na njega, pa se sudski vještak očitovao na prigovore stranaka i tada gradski odvjetnici predlažu da se krene s novim vještačenjem! Da se zanemari 7 godina! Tada dolazimo mi. Sud nije odredio novo vještačenje pa što smo mi onda trebali učiniti? Da prihvatimo vještačenje od tvrtke Eter? Jer po njoj ispada da je šteta za Grad milijun kuna, a Uskok i Sud vele da je 4 milijuna kuna! Zato smo odgodili ročišta. Sud je rekao da ugovor o zbrinjavanju bala nije ništetan, a na tri međustranačka sastanka donesli smo odluku da se ide u integralno rješavanje sporova – kazao je.

Kratko se osvrnuo na kazneni postupak u kojem je nepravomoćno osuđen.

Vezana vijest:

Marijan Dominko, Ivan Čehok BURNO I MUČNO NA SJEDNICI VIJEĆA O INCIDENTU 'Priznajem, nije mi bilo svejedno kad je Čehok nasrnuo na mene. Bio sam siguran da će me udariti'

- Ovo je jedini način, jer je sve zapelo. No neki vijećnici sad žele uvesti kazneni postupak u to. Ali to nije povezano – rekao je Čehok.

Iznio je i svoju računicu koristi za Grad koja proizlazi iz ove nagodbe.

- Bitno je znati da Grad ovom nagodbom dobiva više nego kaznenim postupkom. Kaznenim postupkom dobiva 4 milijuna kuna, a ovime danas dobiva još 2 milijuna! Jer već ima osiguranje za ona 4, dakle to je ukupno 6 milijuna kuna! Tko tu ne vidi korist za Grad? – pitao se Čehok.

Čehok je glavninu argumentacije - osim što je, stalno napominjući da nije pravni stručnjak, tumačio pravnu situaciju, secirajući pritom i kazneni postupak - stavio i na to da će se stopirati važni razvojni projekti ako se nagodba ne postigne.

- Bez ove nagodbe nema zbrinjavanja bala! Jer jedina prometnica kojom možete doći do bala je ona koja vodi prema MBO-u i ona prelazi preko zemljišta koje nam sad T&H Invest želi dati. A oni mogu sutra staviti rampu. Ako se ne dogovorimo, nećemo dobiti uporabnu dozvolu za tu cestu, a nećemo dobiti ni 10 milijuna od EU za servisnu cestu – rekao je.

U nedjelju je u obližnjem Totovcu izbio veliki požar na tamošnjem odlagalištu otpada. I na taj slučaj osvrnuo se u argumentaciji.

- Nama da se sutra dogodi ovo što se dogodilo u Totovcu, mi nismo u mogućnosti pristupiti tome području – istaknuo je gradonačelnik.

Jedna od velikih prometnih problema u gradu je spoj na jugozapadnu obilaznicu. Kada bi se ona izgradila, kamionski promet više ne bi stvarao problem u tome dijelu grada. No da bi se ta prometnica izgradila, veli Čehok, Gradu treba baš zemljište od T&H Investa.

- Od 2007. godine postoji potreba da se napravi spoj na jugozapadnu obilaznicu. Mi bez te prometnice, koju nam T&H Invest sad daje, ne možemo izaći iz toga dijela grada na obilaznicu – navodi Čehok.

Dao je i svoje viđenje toga što slijedi ako se utvrdi ništetnost ugovora u sporu oko kojeg se sada predlaže nagodba.

- Ako se želimo dalje sporiti i da se na kraju utvrdi ništetnost, ja vas pitam kako sve vratiti u prvobitno stanje ako je na jednoj od parcela izgrađen MBO? – rekao je.

Na kraju je dodao da on tu odluku zapravo može donijeti samostalno, i bez Gradskog vijeća.

- Ovu odluku gradonačelnik može donijeti sam. Ali ja nemam što skrivati, zato sam želio da vi o tome raspravite – zaključio je Čehok.

Na gradonačelnika se nastavio Damir Habijan u ime kluba vijećnika HDZ-a.

- Moja je želja da Gradsko vijeće ne bude poligon za glasanje. Postoji pozicija i opozicija, ali svaki vijećnik ima svoju glavu i nije dobro za demokraciju kad se prelazi granica razine uvjeravanja - rekao je uvodno Habijan.

A tada se osvrnuo upravo na posljednje gradonačelnikove riječi.

- Ključno je ono što je rekao gradonačelnik - 'ja mogu bez Gradskog vijeća'. Sve je rečeno. Zašto smo danima dizali tenzije ako se sve moglo bez Gradskog vijeća? Ne bi se tada na prilično ružan način u ovom uvodnom dijelu raspravljali – rekao je.

Vezana vijest:

Gradska vijećnica Varaždin Sjednica Gradskog vijeća SRUŠEN KVORUM Odgođena sjednica Gradskog vijeća, vijećnici GLAS-a i Lige za Varaždin nisu se pojavili nakon stanke

Dodao je da stoga ne vidi problem u tome da Gradsko vijeće ne prihvati ovu odluku.

- Svi ovi argumenti koje je dao gradonačelnik što se sve neće moći napraviti ako se odluka ne donese stoga ne stoje. Jer gradonačelnik može to odlučiti sam. Neću podržati odluku. Nije mi zvučalo uvjerljivije od mojih argumenata – istaknuo je Habijan.

Predsjednik Gradskog vijeća kasnije je dodatno objasnio zašto misli da sklapanje nagodbe nije dobro.

- Niste me uvjerili da je ovaj prijedlog nagodbe dobar za Grad. Nešto što je na početku loše ne može kasnije nekim izmjenama postati dobro. Problem svega je da nismo proveli javni natječaj i određene druge stvari kod sklapanja tog ugovora koje nisu bile u redu. Sklapanje ove nagodbe laički rečeno 'peglamo'. Gradsko vijeće to pegla. To nije naša funkcija i osobno ne želim u tome sudjelovati. Ono što ste 2009. radili, ja kao Damir Habijan, ne moram to 'peglati' jer se s tim ne slažem – rekao je HDZ-ov predsjednik Gradskog vijeća.

Vijećnik Lige za Varaždin i pravnik Vlado Sevšek smatrao je da se ne smiju miješati kazneni postupci s građansko-pravnim pitanjima.

- Svi smo ovdje različitih profesija, upravo i jesmo ovdje da iznesemo svoja stajališta i argumentaciju, da vidimo što je najrazumnije i najbolje za grad. Ne smijemo miješati kazneni postupak koji je u tijeku s građansko-pravnim pitanjima jer to jedno s drugim nema veze – započeo je.

Rekao je da vijećnici mogu raspravljati o imovinsko-pravnim pitanjima i da mogu donositi odluke.

- Štoviše, smatram da mi moramo donijeti takve odluke. Predmet nagodbe bi bila imovinsko-pravna pitanja, o tim pitanjima se smije raspolagati i možemo se izjašnjavati, moramo donijeti određene odluke, nemamo koga pitati – rekao je Sevšek.

On kaže da u ovom slučaju ne postoji mogućnost da se angažira Državno odvjetništvo kako bi ga se pitalo za stav, što je predlagao HDZ. 

- Ako smo eliminirali dilemu da ova nagodba sama po sebi nema nikakvog utjecaja na kazneni postupak, čini mi se da smo ipak smanjili tenzije, neovisno o tome tko za koga navija – kazao je.

Vezana vijest:

Habijan, Čehok, Marković, Martinčević TROSATNA RASPRAVA Izjave Habijana, Čehoka, Markovića i Martinčević nakon prekinute sjednice: 'Danas je bio sramotan dan za Gradsko vijeće'

Sevšek je mišljenja da bi jedna parnica manje bila itekakva korist za Grad.

- Dakle, meni je kad razmišljam o ovom prijedlogu nagodbe relevantno ono što u prijedlogu piše. Mi želimo iznijeti neke brojke i zaključio sam da je vještak procijenio vrijednost imovine jedne strane i vrijednost imovine druge strane, i ako je ta vrijednost otprilike podjednaka, ispada da je u korist Grada veća, onda je za mene to apsolutno uvjet da se pristupi sklapanju nagodbe i da se smanji jedna parnica, u odnosu na sve koje postoje između Grada i drugih subjekata – zaključio je Sevšek.

Za govornicu je došao i Denis Mladenović te obrazložio zašto je on, iako je vijećnik Čehokovog GLAS-a, protiv donošenja nagodbe.

- Bez obzira što me maloprije gradonačelnik ružno izvrijeđao, ja mu ovom prilikom opraštam. Proučavajući proteklih dana ovu opsežnu papirologiju i kompleksnost stvari prijedloga nagodbe, prateći reakcije javnosti i građana, svoje nedoumice i nejasnoće oblikovao sam u nekoliko pitanja – započeo je pa nastavio:

- Zašto je potrebno tako žurno donijeti ovu odluku? Smijemo li i možemo li kao članovi Gradskog vijeća biti iznad zakona, čak i Ustava RH, pošto smo proteklih dana uvidjeli da je i pravna struka zauzela oprečna i različita mišljenja oko nagodbe? Tko i kada će moći protumačiti pravne osnove postupka koji nema uporište u javnom natječaju, obzirom da se radi o javnom vlasništvu pod upravljanjem Grada koji je isto tako javna ustanova? Jesu li iznosi procjene vrijednosti tih zemljišta ponovno procijenjeni i ako nisu, zašto nisu, od neke treće strane, obzirom da je tadašnji procjenitelj izgubio licencu, odnosno svjedočio da je procjenu radio prema unaprijed određenim napucima? – istaknuo je Mladenović.

Rekao je da se ono osobno osjeća kao taoc nekih prošlih vremena.

- Taoc nekih prošlih vreman i osoba koje su tada bile direktno involvirane u cijeli taj proces zamjene i kupoprodaje zemljišta. Stoga do kad pravna struka ne iznese jednoznačan stav oko toga, ja ću biti protiv. Svi ovdje bi trebali ostavljati trag, a ne ožiljke našim građanima – zaključio je Mladenović.

Vijećnik SDP-a Neven Bosilj smatra da će donošenjem nagodbe Grad biti oštećen, a da se za ishod svih problema treba vratiti u prošlost.

- Moramo se vratiti u povijest. Taj ugovor o kojem danas govorimo je sklopljen u svibnju 2009. godine, u trenutku kada je bilo raspušteno Gradsko vijeće. Gradonačelnik zna da ne smije sklapati u tom trenutku takve ugovore. On je samo tehnički gradonačelnik – rekao je Bosilj.

Vezana vijest:

Čehok i Dominko 19. Gradsko vijeće VIDEO Burno na sjednici Gradskog vijeća! Čehok nasrnuo na Dominka, a onda reagirao i Mladenović: 'Mene može biti sram?!'

Naglasio je da je ishodište svih problema koje danas Grad ima s balama i otpadom upravo Ivan Čehok.

- Ono što je nama je problematično... Dali ste nam 367 stranica materijala. Znate vi kakav je to materijal? To je sve ono što je u spisu dala strana T&H Investa. Dali ste nam samo jednoznačan pogled na ovaj problem. Prijedlog kao da je sastavljao T&H Invest, a ne Grad. Ovaj prijedlog nagodbe je dio kaznenog postupka koji vodi USKOK, gdje smo došli do nepravomoćne presude i za to djelo je naš gradonačelnik dobio nepravomoćno jednu i pol godinu, a vijećnik Patafta jednu godinu – istaknuo je Bosilj.

Podsjetio je da je Grad po toj presudi oštećen za 4 milijuna i 78 tisuća kuna.

- A po ovoj nagodbi Grad dobiva milijun i 898 tisuća. Dakle 2,2 milijuna kuna manje nego što je to po nepravomoćnoj presudi Županijskog suda u Zagrebu. Vidi se da je cijeli vaš rad zadnje dvije godine i opstrukcije koje ste radili prijašnjoj gradskoj vlasti bile su usmjerene s ciljem donošenja ovog ugovora – naveo je Bosilj.

Osvrnuo se potom i on na izjavu gradonačelnika da on tu odluku može donijeti i sam.

- Vi ste rekli da tu odluku možete donijeti sami, ali onda vi sami snosite odgovornost. Sada tražite alibi i skrivate se iza ljudi koji čine Gradsko vijeće, kao što ste se nekad skrivali iza odluka Gradskog poglavarstva. Budite hrabri. Sad tražite da Gradsko vijeće donese odluku koju možete donijeti sami. Vjerujem da je RH pravna država pa iz tog razloga imate i neke zadrške glede toga – zaključio je SDP-ovac.

Nezavisni vijećnik Vjeran Strahonja također je protiv donošenja nagodbe.

- Mi bismo trebali raspravljati o prijedlogu, ali o tome ne raspravljamo. Dobili smo isforsirani komad papira na kojem piše da je prijedlog, gdje nema nikakvog obrazloženja i gdje piše da se ta nagodba neće objaviti. Mi ćemo sada nešto raspravljati i onda to nećemo objaviti građanima – rekao je.

I on se osvrnuo na problematičnost skrivanja gradonačelnika iza kolektivnih tijela.

- U intervjuu Varaždinskim vijestima od 4. lipnja 2018. Čehok je naveo: 'Sve odluke donosila su nadležna tijela, Gradsko poglavarstvo ili Vijeće i to na temelju analiza koje su prethodno provele stručne službe, ustanove, ministarstva, nadležna državna tijela i vještaci. Ukoliko tijela te stručne, kompetentne i nadležne osobe moraju nešto odobriti, onda je potpuno jasno da se vi ne možete ni sa kime prethodno dogovoriti jer ste ovisni o četiri ili pet drugih osoba, ustanova ili tvrtki'. Sim se ja slažem – kazao je Strahonja te nastavio:

- Međutim ja na ovom dokumentu ne vidim ni 3 ni 4 parafa, ni da je ikoje stručno gradsko tijelo raspravljalo, upravni odjeli, pravnici. To ne vidim. Ne vidim ni obrazloženje prijedloga nagodbe. Čujemo da postoji mišljenje odvjetnika Grada. Pa gdje je to mišljenje? – pita se Strahonja i nastavlja:

- U 367 stranica imamo 71 stranicu željeznih ulomaka, kopči, dijelova, ostruga… Znamo da je to 'pregledano lupom s uvećanjem četiri puta i ako slučajno razbijete vazu da ju možete zalijepiti ljepilom mekosan ako ga razrijedite acetonom' - bio je ironičan.

Naglasio je da u materijalima nema ni jedne rečenice da je postojao kazneni predmet.

- Ne ulazeći što unutra piše, gdje postoji nepravomoćna presuda i određeni iznos. Nigdje u obrazloženju ne piše da je iznos kompenziran ovom nagodbom. Smatram da takav prijedlog nagodbe Gradsko vijeće dobiva, da je to sramota – istaknuo je Strahonja.

Vezana vijest:

Gradska vijećnica, balirani otpad BURNO NA GRADSKOM VIJEĆU NAGODBA S T&H INVESTOM Točka ostaje na dnevnom redu, iako je za njezino skidanje glasovao i Mladenović!

- Očekujem da u takvom dokumentu budu analiza rizika, postoji li bilo kakav rizik za Grad koji proizlazi iz ove nagodbe, drugih sporova i slično. Mi toga nemamo – rekao je.

Smatra da odbori imaju svoju funkciju koja se u ovom slučaju uopće ne koristi.

- Nisam sudjelovao u bivšoj vlasti, ali govoriti o 100 milijuna Habuševe štete, ili pozivati se na to da pratimo i radimo bilješke na nešto što je sročeno zbrda zdola mislim da je potpuno neprimjereno. Očekujem da taj predmet tu nagodbu dobijemo urednu, da se predlagatelji pojave na nadležnim odborima da tamo to raspravimo, a ne ovdje. Zato odbori postoje. Predlagatelji se nisu pojavili niti na jednom odboru – naveo je.

Strahonja je spomenuo da neće gledati spise iz DORH-a te da zna samo ono što piše u novinama.

- Ono što pročitam u novinama navodi me da bi naša odluka mogla biti suprotna moralu društva. Ovdje mi ne raspravljamo o pravnim pitanjima. Kada bi raspravljali o tome, onda bi pravnici to rješavali. Ovdje razgovaramo o prvorazrednim političkim pitanjima. To je politika koja počinje kod Plitvice, završava na Dravi, a svaku našu odluku će platiti građani. Hoću uredno i pristojno pripremljen prijedlog Gradskom vijeću – zaključio je Strahonja.

Vijećnica Reformista Natalija Martinčević smatra da je Čehok sam započeo s temom kaznenih postupa i optužnica.

- Žao mi je nas vijećnika što sudjelujemo u raspravi koja je većim dijelom neprimjerena. Žao mi je građana koji ovo prate. Žao mi je vas gradonačelniče jer ste vi u teškoj situaciji. Vi ste taoc tih optužnica, presuda i kompleksnih odnosa s privatnim tvrtkama koje su u toj cijeloj priči. To nije laka i jednostavna pozicija. Izloženi ste tome da ste u sukobu interesa, ali to nažalost i je tako. Odlučujemo o stvarima koji su direktno vezani uz vaše sudske procese – rekla je i nastavila:

- Smatram da ovdje ne bi trebali pričati o tome, ali upravo ste vi gradonačelniče 45 minuta secirali nama sve vaše optužnice, sve vaše presude, za što ste krivi, za što niste i pojedinačno svega toga što vam je loše učinio USKOK, DORH, vještaci, sud, Habuš i svi mi koji živimo. Sve ste nam to ispričali – istaknula je.

Martinčević se protivi svim alternativnim opcijama u vezi odredbe. Naime, želi da se prvo riješe sudski procesi.

- Svi argumenti izneseni protiv donošenja odluke su na mjestu. Od gospodina Strahonje, Bosilja… Reformisti nisu za nikakva povjerenstva, dodatnu dostavu dokumentacije jer ovdje uopće nije o tome stvar. Ne možemo odlučivati o tome sve dok nisu završeni kazneni postupci na ovu temu. Nemojmo mutiti vodu. Potpuno je jasno da treba glasati protiv ovakve odluke. Kad se riješe sporovi, kad sud donese odluke vezane uz to, onda ćemo odlučivati o tome što su najbolja rješenja i što je u interesu Grada – zaključila je Martinčević.

Vezana vijest:

Mario Lešina 'praktični razlozi' Mario Lešina o rušenju kvoruma: 'Ljudi su morali ići raditi, nismo mi profesionalni političari'

Davor Patafta, vijećnik Lige za Varaždin podsjetio se na situaciju s bivšim gradonačelnikom.

- Podsjetio bih na firmu T&H Invest; ne treba ljude nikad podcijeniti. Ti ljudi su 2014./15 godine došli gradonačelniku Habušu i rekli: 'Dajte nam smeće šest mjeseci besplatno zbrinjavanje da pokrenemo tvornicu da se sve isproba'. Habuš je odgovorio da neće. Ako sam ja to dobro shvatio, koje je danas stanje da možemo napraviti nešto korisno i nešto štetno – započeo je Patafta.

Vijećnik Lige za Varaždin naveo je da će u nastavku iznositi samo činjenice i valjane argumente.

- Što T&H materijalno dobiva ovim prijedlogom od Grada? Ništa. Što grad dobiva? 44 tisuće kvadrata. Hoće li se ljudi predomisliti? Možda hoće. To je prva činjenica. Druga činjenica za peglanje. Ne možete vi za 10 godina u rikverc nekome ni da je lopov 'popeglati' stvari – kazao je i nastavio.

- Treće, javni natječaj. Pozivate se na statute Grada. Pročitajte si da se zamjene zemljišta rade izravnom pogodbom. Pročitajte si Zakon o prostornom uređenju gdje piše da se radi ako je izgrađeni objekt da se mora napraviti izravna ponuda. Pročitajte si odluku Ustavnog suda jer je već bilo takvih dilema u Hrvatskoj da za zamjene zemljišta ne ide javni natječaj – rekao je.

Dao je usporedbe s nekim ostalim tvrtkama koje u Hrvatskoj danas normalno posluju.

- Slažemo se svi da 2011. bila je afera u Gradu Varaždinu. Bila je afera i u Podravci, i u INA-i. Poštuju li se ti ugovori? Pa da. Poštuje li RH ugovor s MOL-om i tko sad ima upravljanje nad MOL-om? Mađari po tom istom ugovoru. DORH je odustao od Brezja. Ako se pozivate na kazneni, imate javno objavljeno. Sporan je samo Jalkovec. Najbitnija činjenica je trebaju li se ugovori poštivati ili ne. Ako vi drugi kolege imati mišljenje da se ugovori ne trebaju, onda tako recite – istaknuo je Patafta.

- Ovo je čista politička utakmica po meni, našli ste nekakve kaznene postupke i hoćete politički ići kontra gradonačelnika. Argumenti vam nisu bitni.

Smatra da Martinčević nema pravo kada kaže da treba pričekati sudove da obave posao do kraja.

- I zadnje, vrijednost zemljišta. DORH je dao mišljenje na zamjenu zemljišta pa je procijenio da to zemljište vrijedi 4 milijuna kuna. Porezna uprava je rekla da zemljište vrijedi manje. Po zakonu o obveznim odnosima ako bilo tko tko je ovdje pa i ja misli da je šteta negdje, dužan je poduzimati sve da umanji tu štetu svojim radnjama. A ne da se kaže: 'Pa neka to sudovi sude 10-20 godina'. Što ćemo poduzeti da umanjimo tu štetu? – rekao je Patafta.

Najnovije

Reci što misliš!