Vijesti / Politika

OPĆA BOLNICA VARAŽDIN

KRONIČAN MANJAK LIJEČNIKA Čačić: 'Plaće i uvjeti su najvažniji, a to sa Županijom nema veze'

KRONIČAN MANJAK LIJEČNIKA Čačić: 'Plaće i uvjeti su najvažniji, a to sa Županijom nema veze'
Varaždinski.hr

Župan kaže da je stanje daleko od dobrog, ali da je varaždinska bolnica jedna od bolnica s najmanjim problemima ove vrste.

Na kroničan manjak liječnika u Općoj bolnici Varaždin na današnjoj sjednici Županijske skupštine podsjetio je HSS-ov vijećnik Zvonimir Sabati. Zanimalo ga je kojer mjere se poduzimaju da se stanje promijeni.

- Bolnica je u nekoliko djelatnosti u ozbiljnim poteskoćama. Zato je pritisak na internu i liječnike specijaliste koji su ostali. Znam da imamo plan specijalizacije za razdoblje od 2020. do 2024., ali mi imamo problem sad. Razmišlja li se o nekim drugim načinima kako zadržati liječnike? - pitao je Sabati župana Radimira Račića.

Čačić se složio da je riječ o ozbiljnom problemu. A onda je adresirao i uzrok.

- Jedan od bivših članova Živog zida, savjetnik tadašnje ravnateljice, skuhao je problem. To su desetine milijuna kuna štete koje sad trpimo. Imamo na desetine liječnika koji mogu otići bez ikakve odštete. Tako je odlučeno samo u Varaždinu! - podsjetio je Čačić.

Rekao je da Bolnica ima više zaposlenih nego na početku njegova mandata, ali razina nije ona na kojoj bi trebala biti. 

- Na tome radimo. Jedno od rješenja koje su nudile sve hrvatske vlade, a nijedan nije realiziran, je racionalan. Riječ je o funkcionalnom spajanju odjela s čakovečkom bolnicom. To bi bilo pametno - smatra Čačić.

Dodao je da Županija pred sobom ima školovanje specijalizanata.

- U to ulažemo vlastiti novac. To se ne financira ni iz nacionalnog ni iz europskog novca. No tražimo od tri ministarsrtva, od Žalac, Kujundžića i Pavića, da u sljedećoj fazi predvidi da bude 1 milijun po specijalizantu. Sad imamo 40 specijalizanta, 40 milijuna su ogromni novci - iznio je župan.

Govorio je i o mjerama vezano uz stambeno zbrinjavanje. U to se uključio i Grad Varaždin. No Čačić to ne vidi, kako se čini, kao posebno vrijednu mjeru.

- Kad Grad ne zna što bi sa stanovima koji propadaju, onda ih da liječnicim. Ali uz najam! To je smiješno toliko da ne treba ni komentirati. S druge strane, mi u ovome trenutku imamo 35 visokostručnih liječnika koji su dali zahtjev da im se osigura kreditna linija Županije za kupnju nekretnine. A kad kupite nekretninu, onda ste čvršće vezani uz prostor. No plaće i uvjeti su najvažniji, a taj dio sa Županijom nema veze. Mi ne potpisujemo kolektivne ugovore, nemamo ovlasti u tome dijelu - rekao je Čačić.

Zaključno je rekao da je stanje daleko od dobrog, ali da je varaždinska bolnica jedna od bolnica s najmanjim problemima ove vrste.

Na istoj sjednici Županijska skupština nije prihvatila izvješće o radu i financijskom poslovanju Opće bolnice Varaždin, koja je prošlu godinu završila s manjkom od 61 milijuna kuna, čime akumulirani manjak sad iznosi već 187 milijuna kuna. Od 32 prisutna vijećnika samo 11 je diglo ruku 'za', 12 ih je bilo protiv, a 9 suzdržanih.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video