Vijesti / Politika

POSLOVANJE ZDRAVSTVENIH USTANOVA

BOLNICA NIJE DOBILA ZELENO SVJETLO Rogina o Kudelićevom izvještaju: 'Financijski rezultati su zastrašujući, naša bolnica je kaljuža na sramotu Varaždinske županije'

BOLNICA NIJE DOBILA ZELENO SVJETLO Rogina o Kudelićevom izvještaju: 'Financijski rezultati su zastrašujući, naša bolnica je kaljuža na sramotu Varaždinske županije'
Varaždinski.hr, PIXSELL

'Otkad postoji sustav nikad ni jedna bolnica nije bila u plusu. I svi generiraju stalno isti gubitak. Razlog je državna sistemska glupost! Od mene nemojte raditi bedaka', odbacio je kritike župan Radimir Čačić.

Opća bolnica Varaždin nije dobila 'zeleno svjetlo' kod županijskih vijećnika na sjednici Županijske skupštine održanoj 4. srpnja. 

Na njoj se, između ostalog, raspravljalo o izvješćima o radu i financijskom poslovanju svih zdravstvenih ustanova kojima je osnivač Varaždinska županija, a najviše je rasprave bilo upravo oko Opće bolnice Varaždin. 

Osim za Bolnicu, izvješća nisu prošla ni za Dom zdravlja ni za Zavod za hitnu medicinu. S druge strane, prihvaćena su izvješća Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, Zavoda za javno zdravstvo i Ljekarne Varaždinske županije.

Što se tiče varaždinske bolnice, izvješće ravnatelja dr. Nenada Kudelića prihvatilo je 11 vijećnika, 12 ih je bilo protiv, a 9 suzdržanih. 

Najviše je kritika iznio nezavisni vijećnik Mladen Rogina, donedavni član Živog zida.

- Rezultati rada Opće bolnice Varaždin su grozni. Financijski su zastrašujući i potvrđuju nepravilnosti o kojima smo pričali na prošlim sjednicama i po kojima smo postupali - naglasio je uvodno Rogina.

Nastavio je rekavši da mu djeluje smiješnim pokušaj kamuflaže manjka. 

- Kao i obično, fokusirali ste se na fasade, već tri godine to slušamo, i sad ste u izvješću naveli da je, zbog vremenskog raskoraka, manjak od 25 milijuna kuna na njima, a sve drugo je potisnuto. No manjak u 2018. je 61,5 milijuna kuna! Pa taman i da se opravda fasadama, ostaje nam još 36 milijuna kuna manjka - iznio je Rogina brojke.

Skrenuo je pažnju na podatak da je Ministarstvo uskratilo Bolnici 14,5 milijuna kuna zbog 'famoznih friziranih računa'.

- To je bitno. I to potvrđuje da je naša Bolnica jedna kaljuža i trenutno je na sramotu Županije - kaže Rogina.

Naglasio je da dr. Kudelić slovi kao iznimno kvalitetan i posvećen neurokirurg, ali da mu upravljanje Bolnicom ne leži.

Vezana vijest:

Opća bolnica Varaždin 120. obljetnica OPĆA BOLNICA VARAŽDIN KRONIČAN MANJAK LIJEČNIKA Čačić: 'Plaće i uvjeti su najvažniji, a to sa Županijom nema veze'

- Gospodine župane, spasite, molim Vas, čovjeka. Rekao je gospodin Sabati na početku da nam nedostaje liječnika. Pa neka doktori rade svoj posao, a menađeri neka rade svoj - apelirao je Rogina na župana Radimira Čačića.

Dodao je da je sada ukupan manjak bolnice 187 milijuna kuna. 

- A proračun Županije je 200 milijuna kuna. Dakle, ukupan manjak jedne ustanove je na toj razini! Imamo hrpu sudskih sporova, kaznenih postupaka, neprovođenja javne nabave, žalbe na javnu nabavu, čujem sad da imamo i prijedlog za ovrhom. I još jedna zanimljivost iz izvješća. Kad imamo tako veliki manjak, onda izgleda da nije problem platiti novčanu kaznu jer ne zapošljavamo osobe s invaliditetom prema zakonskoj kvoti. To je 367.000 kuna! Valjda bi bilo za očekivati od jedne ustanove kao što je bolnica da ona prva svojim primjerom ukaže na inkluzivnost, na ono kako bi trebalo raditi - zaključio je svoje prigovore Rogina.

Željko Dvekar iz HDZ-a rekao je da ni Klub vijećnika HDZ-a i HSLS-a neće podržati izvješće Opće bolnice Varaždin. 

- Kolega Rogina, ukrali ste mi raspravu, iznijeli ste upravo ono što je bolno i što i nas smeta - kratko je rekao Dvekar. 

Zlatan Mošmondor iz HNS-a pohvalio je neke stvari u radu Bolnice, ali je i on rekao da je veliki dug zabrinjavajuć.

- Predlažem da ravnatelj i Upravno vijeće u nekom roku naprave neki plan restrukturiranja odnosno plan sanacije duga - iznio je Mošmondor.

Župan Radimir Čačić odbacio je sve navedene kritike, nazvavši ih demagogijom. 

- Govorite o dugovima? Kad je bilo da nije bilo dugova bolnica? Nikada! Otkad postoji sustav nikad ni jedna bolnica nije bila u plusu. I svi generiraju stalno isti gubitak. Tužio sam državu prije 15 godina, do danas nije odluka donešena, jer ne može biti donešena! Što mislite, u kakvom stanju bi bila varaždinska Bolnica da država plaća svoje obveze koje je prihvatila? Jer država je dužna 250 milijuna! U plusu bi bili 65 milijuna! Zar mislite da to Kujundžić i Marić ne znaju? Kakvo restrukturiranje na 250 milijuna, što je vama? - rekao je Čačić.

Dodao je da stoga postoje stvari koje Županija može savladavati, a postoje i stvari koje su, kako je rekao, 'državna sistemska glupost'. 

- I to svih dosadašnjih vlada! Dakle, to s nama nema veze. To je ozbiljan problem države - kaže župan.

Regionalnih bolnica poput varaždinske ima pet u Hrvatskoj i ni jedna nije u plusu, iznio je Čačić. Jednako tako je i s 63 preostale opće bolnice, dodao je. 

- Dakle, to su sve kreteni, hrpa budala, sve nesposobni tipovi. A naš je najgori! Ljudi, dajte se saberite. Od mene nemojte raditi bedaka - zaključio je župan svoj odgovor.

Vezana vijest:

Radimir Čačić, Dom zdravlja JEDVA SE SJETIO JEDNOG ČAČIĆ O UHLJEBLJIVANJU 'Pa dozvolit ćete mi da i ja negdje mogu postaviti nekog svog stranačkog čovjeka'

Na kraju je još dodao koja je posljedica prihvaćanja ili neprihvaćanja izvještaja.

- Vi možete prihvaćati ili neprihvaćati izvještaje. U konačnici, to se svodi na to da se smijeni ili ne smijeni ravnatelj. Tko o tome odlučuje? Pa župan. Ne dožupani. Pa čak ni vijećnici. Župan postavlja članove upravnih vijeća. Ako oni misle da se njih pita o tome, krivo misle. Župan ih postavlja. Župan! Ne stranke. I župan je odgovoran. Kad ja procijenim da nekoga treba micati, ja ću ga maknuti. Ali da će netko micati bilo koga bez moje procjene... Ne dok sam ja župan, a imam namjeru još biti - poručio je Radimir Čačić.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video