Vijesti / Politika

MUNICIPALNE OBVEZNICE

Čehok želi zadužiti Grad za 150 milijuna kuna! U paketu bi riješio bale i obveze prema Ekosu i T&H Investu za zemljišta kupljena još 2011.

Čehok želi zadužiti Grad za 150 milijuna kuna! U paketu bi riješio bale i obveze prema Ekosu i T&H Investu za zemljišta kupljena još 2011.
Varaždinski.hr

Taj je iznos trebao za par dana biti u rebalansu proračuna, ali Damir Habijan (HDZ) kaže da nema potrebe žuriti, jer još nisu poznate sve brojke.

Grad Varaždin planira se zadužiti za 150 milijuna kuna. Takva je namjera gradske vlasti, što nam je potvrdio gradonačelnik Ivan Čehok, a time bi se trebala riješiti tri problema koja tište Grad - balirani otpad u Brezju te dugovanja prema Ekos Holdingu i T&H Investu za zemljišta u Ulici Vilka Novaka kupljena za POS-stanogradnju još 2011. godine.

Grad je odabrao model zaduživanja putem izdavanja municipalnih obveznica, a ne kreditiranjem, tumačeći da je tako povoljnije. Rokovi koji se spominju su 15 godina do isteka roka dospijeća, a Grad bi na ime prinosa izdvajao godišnje oko 2 milijuna kuna.

- Taj iznos od 150 milijuna je maksimalan iznos. Ako Ministarstvo pristane subvencionirati zbrinjavanje baliranog otpada, onda će to biti manje - napominje Čehok.

Dodaje da je koalicijski partner HDZ načelno spreman podržati takvu odluku, jer je, kaže Čehok, svjestan da se obveze moraju ispuniti.

Predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan (HDZ) potvrđuje to, no tek dijelom.

- Razgovarali smo načelno o modelu financiranja rješavanja bala i složili se da su obveznice bolje rješenje od kredita - kaže Habijan.

No dodaje da HDZ nije za to da se u najavljeni rebalans proračuna, o kojem će se glasati na sjednici 15. srpnja, uvrsti i zaduženje od 150 milijuna kuna. To je, naime, prvotno najavio Čehok.

- Mislim da nema žurbe. Pogotovo stoga što ne znamo točan iznos koji je potreban. Naime, spor s T&H Investom nije završen, imamo samo podatke za bale i za obveze prema Ekosu - kaže Habijan.

Iznos koji je potreban za rješavanja bala procjenjuje se na oko 85 milijuna kuna.

Što se tiče obveza prema Ekosu, sud je 18. lipnja, ustvrdivši da ugovor nije ništetan, presudio da mu Grad mora platiti gotovo 1,9 milijuna eura zajedno sa zateznima kamatama te nadoknaditi parnične troškove u visini od oko 2,5 milijuna kuna.

Koliko je to sveukupno, ovisi koga pitate. Čehok kaže da je prema presudi riječ o 26,5 milijuna kuna, a Habijan kaže da je 30 milijuna kuna. Slažu se tek oko informacije da je Ekos Holding smanjio obvezu za oko 4 milijuna kuna, budući da se Grad nije žalio na presudu.

Također obojica iznose slično u vezi potencijalnih obveza prema T&H Investu - riječ je o dvostruko većem iznosu, što bi bilo oko 50 milijuna kuna.

U ovome trenutku u vezi spora s T&H Investom izgleda da su u igri dvije opcije: ili da se čeka odluka suda ili da Grad i T&H Invest iznjedre ponovno neku nagodbu. Izglednijom se čini druga opcija...

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video