Vijesti / Politika

MILIJUNI I MILIJUNI KUNA

Habijan: 'HDZ neće podržati takvu nagodbu s Ekosom. Neka ovrše Grad, imaju presudu'

Habijan: 'HDZ neće podržati takvu nagodbu s Ekosom. Neka ovrše Grad, imaju presudu'
Varaždinski.hr, PIXSELL

Šef varaždinskog HDZ-a također kaže da treba razdvojiti pitanje zaduženja za rješenja bala od zaduženja za ugovore o kupnju zemljišta koji sežu u 2011. godinu.

Varaždinski gradski odbor HDZ-a u četvrtak 11. srpnja donio je odluku da neće podržati nagodbu između Grada Varaždina i tvrtke Ekos Holding u onome obliku kako je to predloženo u korespondenciji s gradskom vlašću.

Naime, podsjetimo, Trgovački sud u Varaždinu 18. lipnja donio je presudu u sporu između Ekosa i Grada vezano uz ugovor iz 2011. godine o kupnji zemljišta za POS-stanogradnju u Ulici Vilka Novaka.

Presuđeno je da Grad Varaždin mora Ekosu isplatili gotovo 1,9 milijuna eura plus iznos kamata od 2011. godine do danas plus troškove sudskog postupka od oko 2,5 milijuna kuna. Grad se nije žalio pa je presuda postala pravomoćna.

- Riječ je sveukupno o oko 30 milijuna kuna. A prijedlogom nagodbe taj iznos smanjen je na oko 26,5 milijuna. U tome je glavnica nešto više od 12 milijuna kuna - iznosi brojke Damir Habijan, šef gradskog HDZ-a.

To se teško moze nazvati nagodbom

Dodaje da je njegova stranka zauzela stav da ne može podržati takav prijedlog jer, kako kaže, teško da se to može nazvati nagodbom.

- Mišljenja smo da nagodba može ići u slučaju da Grad plati glavnicu, da se Ekos odrekne kamata te da svaka strana da snosi svoj dio troškova. Ako to nije moguće, mi nagodbu nećemo podržati. Svjesni smo da to znači mogućnost da Ekos Holding pokrene ovrhu nad Gradom, jer imaju pravomoćnu presudu, ali to je onda potez koji će oni morati povući. Ni po cijenu toga mi ne možemo pristati na bilo što drugo, jer onda to nije nagodba, to je gotovo cijeli iznos koji su tražili tužbenim zahtjevom - objašnjava Habijan stav gradskog HDZ-a.

Naglašava da na sjednici varaždinskog Gradskog vijeća u ponedjeljak 15. srpnja neće biti rasprave ili odluke o toj temi. No o tome se razgovaralo između koalicijskih partnera.

HDZ nema veze s tom situacijom

Daje i dodatne političke razloge za neprihvaćanje nagodbe.

- Ako bismo pristali na sve ovo, onda se uvlačimo u nešto što HDZ ni na koji način nije uzrokovao. Niti smo sudjelovali u sklapanju takvog ugovora niti smo inicirali pokretanje sudskog postupka. A sad bismo trebali biti netko tko bi trebao odlučiti da Grad plati više od 26 milijuna kuna. Smatramo da to nije fer i opravdamo prema građanima.

Grad nema interes za tim zemljištem

Habijan smatra da interes za tim zemljištem u ovome trenutku nije prioritet Grada.

- Ove dvije zgrade gdje se sad nastavlja gradnja nisu time obuhvaćene, to nije to zemljište. A ako doista zemljište vrijedi toliko, a nemam razloga sumnjati u to, mislim da Ekosu neće biti problem naći neku treću zainteresiranu stranu da joj to proda, čime bi Grad prestao biti opterećen - kaže Habijan i dodaje da to isto vrijedi i za spor s T&H Investom.

O žalbi ne bi trebao odlučivati gradonačelnik

Za taj slučaj dodatno napominje da bi bilo dobro da, kada bude poznata presuda, Gradsko vijeće odlučuje o tome da li se žaliti ili ne.

- Ako bi gradonačelnik odlučivao o žalbi, onda zapravo odlučuje o nečemu što prelazi milijun kuna, a što zakonski smije. Teoretski smije i ovako, ali samom odlukom da ne ulaže žalbu zapravo odlučuje da Grad mora platiti iznos koji daleko premašuje tih milijun kuna. Mi to gledamo na taj način - prenosi Damir Habijan stav varaždinskog HDZ-a usuglašen na sjednici Gradskog odbora.

Podržavaju zaduživanje obveznicama

Vezana vijest:

Čehok, Habijan, bale MUNICIPALNE OBVEZNICE Čehok želi zadužiti Grad za 150 milijuna kuna! U paketu bi riješio bale i obveze prema Ekosu i T&H Investu za zemljišta kupljena još 2011.

Gradski odbor također je raspravljao o najavljenom zaduživanju Grada putem izdavanja obveznica.

- Kao što smo se već izjasnili, u rebalans koji sada ide pred Vijeće nema smisla stavljati najavljeni iznos zaduženja od 160 milijuna kuna, jer niti znamo točne iznose niti znamo točnu namjenu tih sredstava - stav je HDZ-a.

Vezano uz model zaduženja, HDZ je suglasan da je izdavanje obveznica bolje za Grad od uzimanja kredita. Ali u cijeloj toj priči, kaže Habijan, nisu skloni tome da se sve obveze Grada rješavaju kroz jedno zaduživanje.

Pitanje bala razdvojiti od ugovora za POS

- Treba razdvojiti pitanje sredstava potrebnih za riješiti problem baliranog otpada od pitanja rješavanja ova dva spora vezana uz POS, ovaj s Ekosom i onaj s T&H Investom - kaže.

Naime, na sudu se vodi još jedan spor vezan uz ugovor iz 2011. za kupnju zemljišta za POS, no tu je s druge strane T&H Invest, a ukupni iznos kreće se oko 50 milijuna kuna.

- Mi trebamo imati konkretan prijedlog rješenja za balirani otpad. To uključuje razgovore s C.I.O.S.-grupom i T&H Investom. Rješenje mora biti njima prihvatljivo, jer imamo ta dva otvorena spora, a mora biti prihvatljivo i Ministarstvu i Fondu, kak bismo dobili sufinanciranje. Rješenje dakle mora biti cjelovito - traži Habijan.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video