Vijesti / Politika

NASTAVAK SAGE O BALAMA

NOVI OBRAT Koncesija za bale opet nevažeća: 'Apeliram na drugu stranu da prihvati uvjete Grada'

NOVI OBRAT Koncesija za bale opet nevažeća: 'Apeliram na drugu stranu da prihvati uvjete Grada'
Varaždinski.hr, PIXSELL

'Uvijek se uplićemo u pravne zavrzlame, koje su nepotrebne, i to samo zato jer s druge strane nije bilo razumijevanja za mogućnosti Grada. Ako netko kaže da može platiti 50 ili 100 milijuna kuna, onda ne može platiti 300 milijuna kuna', kaže Zlatan Avar.

Novi obrat u vezi koncesije za balirani otpad! Visoki upravni sud donio je 3. srpnja rješenje - koje je Grad Varaždin zaprimio 8. kolovoza - iz čega proizlazi da je odluka Gradskog vijeća iz veljače ove godine (opet) važeća.

1. Gradsko vijeće koncesiju stavlja van snage

Podsjetimo, Gradsko vijeće tog je 19. veljače odlučilo staviti izvan snage koncesiju za zbrinjavanje baliranog otpada, koje je to isto Vijeće 2013. godine, u vrijeme kada je gradonačelnik bio Goran Habuš, dodijelio C.I.O.S.-u (preciznije: Zajednici ponuditelja koju čine tvrtke CE-ZA-R, Eko-flor Plus i Komunalac Davor).

2. Koncesionar se žali DKOM-u na odluku Gradskog vijeća

Na tu se odluku Zajednica ponuditelja žalila Državnoj komisiji za konrolu postupka javne nabave (DKOM).

3. DKOM prihvaća koncesionarevu žalbu

Tada je DKOM žalbu uvažio odnosno - odluku Gradskog vijeća stavio izvan snage. Time je koncesija opet postala važeća. Bilo je to 24. travnja (s time da je odluka kasnije, 4. lipnja, još ispravljena).

4. Grad podnosi tužbu Visokom upravnom sudu

Vezana vijest:

Bale u Brezju KORAK UNATRAG PRIPUZOVA KONCESIJA NAD BALAMA - VAŽEĆA! Dkom poništio odluku Grada Varaždina

No Grad Varaždin je podnio tužbu Visokom upravnom sudu, tražeći da se takvo rješenje ukine. Također je tražio da se kao nevažeće odbaci koncesionareva žalba DKOM-u.  

5. Visoki upravni sud prihvaća tužbu Grada

Visoki upravni sud, odlučujući o tužbi Grada Varaždina, donio je sada rješenje kojom se odluka DKOM-a ukida. Koncesija je stoga sada opet - nevažeća.

No tu nije kraj. Sud je također odlučio žalbu Zajednice ponuditelja koja je bila upućena DKOM-u, i koja je bila pozitivno riješena, sada kao tužbu proslijediti nadležnom Upravnom sudu u Zagrebu. Grad Varaždin, s druge strane, tražio je da se ta žalba odbaci.

'Donijeli smo dobru odluku'

Što dalje, što to rješenje sada znači za rješavanje problema baliranog otpada?

- To sada znači da smo mi donesli dobru odluku kada smo tu koncesiju iz 2013. godine stavili van snage. Bilo je već tada jasno da DKOM za te stvari nije nadležan, što je sada Visoki upravni sud i potvrdio - kaže zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar.

Hoće li to i na koji način utjecati na daljnje pregovore s 'drugim stranama'?

- Moj apel koncesionaru i ostalima je da konačno prihvate uvjete koje Grad nudi i da to krenemo rješavati.

'Koncesionar je kupio i MBO i ugovor iz 2008.'

A ti uvjeti su...?

- Da se odabere model i definira cijena prihvatljiva za Grad. A na temelju ugovora o interventnom zbrinjavanju iz 2008. godine.

Ali kakve veze taj ugovor ima s koncesionarom? Tu je C.I.O.S., tamo je T&H Invest.

- Ima veze. Jer je bilo jasno iz svega što je rečeno da je, kada je koncesionar kupio MBO-pogon, došlo do 'ispreplitanja' ugovora iz 2008. i te koncesije iz 2013. Koncesionar je uvijek u pregovorima izjavljivao da je on vlasnik i jednog i drugog ugovora. A sada praznu zavrzlamu možemo riješiti jedino tako da se dogovorimo. Ili se možemo suditi unedogled.

'Rješenje mora biti nagodba'

No u ovome trenutku o čemu se koncesionar može suditi kad koncesije nema?

- Tako je, odlukom Gradskog vijeća je koncesija ukinuta, i ta je odluka donijeta u javnom interesu. Sada su i pozicije kontra-strane drugačije. Ali mi se, velim, tu zaplićemo u postupke koji su, po meni, nepotrebni jer postoje mogućnosti Grada. Druga strana ima želje, a sad se moramo negdje naći da svi budu zadovoljni. Integralno rješenje podrazumijeva da se odustane od svih tužbi i da se bale riješe.

Prijedlog Grada je, dakle, da se postupi po ugovoru iz 2008. godine?

- Da, ali to je jedna od mogućnosti. I to sigurno ne može biti onakav ugovor kakav je, nego se treba modificirati, odnosno mora biti neka vrsta nagodbe i sporazuma. Da se definira cijena zbrinjavanja i zatraži financiranje od države.

'Nije bilo razumijevanja za mogućnosti Grada'

U kojoj je to sad fazi, jeste li optimistični?

- Ja sam uvijek optimističan, inače ne bismo to radili. Ali se uvijek uplićemo u pravne zavrzlame, koje su nepotrebne, i to samo zato jer s druge strane nije bilo razumijevanja za mogućnosti Grada. Ako netko kaže da može platiti 50 ili 100 milijuna kuna, onda ne može platiti 300 milijuna kuna.

'U Povjerenstvu Gotić, Lešina, Patafta...'

Kad ste zadnji put razgovarali s drugom stranom?

- Povjerenstvo je razgovaralo prije oko tri tjedna. U Povjerenstvu su gradski vijećnici Robert Gotić, Mario Lešina, Davor Patafta i ja. Sad su s drugom stranom sastanak imali Robert Gotić i Željko Bunić, kao direktor Varkoma, koji je naslijedio ugovor iz 2008. godine. Koncesionar, nažalost, opet nije želio pričati o financijskom iznosu, ali možemo reći da postoji volja za mirnim rješenjem.

Je li s druge strane C.I.O.S. ili i T&H Invest?

- Ovoga puta bio je samo C.I.O.S., jer je to bilo nakon odluke DKOM-a pa se razgovaralo o tome.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Category: 6013

Reci što misliš!