Vijesti / Politika

POTPISAN UGOVOR

SVEUČILIŠTU SJEVER DIO VOJARNE Plenković: 'Varaždin je odlučio biti obrazovno središte i to podržavamo'

SVEUČILIŠTU SJEVER DIO VOJARNE Plenković: 'Varaždin je odlučio biti obrazovno središte i to podržavamo'
Varaždinski.hr

'Vrijednost nekretnine je 8,5 milijuna kuna i ona se daje Sveučilištu radi njegovog daljnjeg razvoja', naznačio je premijer Plenković.

Premijer Andrej Plenković sa suradnicima danas u poslijepodnevnim satima posjetio je varaždinski kraj, obišao je nekoliko mjesta te se naposljetku 'prošpancirao' ulicama Varaždina koje odišu duhom aktualnog Špancirfesta.

Vezana vijest:

Andrej Plenković na Špancirfestu PREMIJER U VARAŽDINU PLENKOVIĆ NA ŠPANCIRFESTU 'Festival uvijek ponudi lijepih i sadržajnih deset dana'

Plenković je najprije posjetio Jalžabet, Gornji Kneginec i Vinicu, nakon čega je posjetio Sveučilište Sjever.

Tamo je upriličena svečanost potpisivanja Ugovora o prijenosu prava vlasništva Sveučilištu Sjever nekretnine koja je dio bivše vojarne 'Ivan Drašković' u Optujskoj ulici. Svrha ovoga ugovora je osigurati dodatne prostorne i poslovne kapacitete Sveučilišta za potrebe obavljanja znanstveno-nastavne djelatnosti.

Na sastanku prije potpisivanja sudjelovali su, uz premijera Andreja Plenkovića, ministar državne imovine Mario Banožić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, saborski zastupnici Sunčana Glavak, Anđelko Stričak i Josip Križanić, župan Radimir Čačić, gradonačelnik Ivan Čehok, rektor Marin Milković...

Ugovor su potpisali ministar državne imovine Mario Banožić i rektor Sveučilišta Sjever Marin Milković.

- Vrijednost nekretnine je 8,5 milijuna kuna i ona se daje Sveučilištu radi njegovog daljnjeg razvoja. U centru u Varaždinu i Koprivnici ima oko 3.800 studenata, dok samo u Varaždinu, s FOI-jem i Geotehničkim fakultetom, ima više od 7.000 studenata. Znači da je Varaždin odabrao svoj razvoj kao obrazovno središte, što posebno podržavamo zbog niza studijskih programa u STEM-područjima - poručio je Plenković nakon sastanka.

Rektor Marin Milković izrazio je zahvalnost Vladi na ovom ugovoru.

- Vlada je riješila problem, nazovimo to tako, 'podstanarstva' Sveučilišta Sjever u Varaždinu. Svi objekti u Križanićevoj ulici i u Ulici 104. brigade su u vlasništvu Grada, koje smo mi obnovili i stavili u funkciju, ali su nedostatni kapacitetam za kvalitetno provođenje nastave. Sada je Vlada usvojila naš zahtjev, dala nam pravo vlasništva na 24.000 kvadrata. Prvi objekt ćemo pokušati staviti u funkciju već za akademsku godinu 2020./2021. - najavio je Milković.

Kaže da je ostatak prostora koji su dobili raspoloživ za izgradnju još jednog do dva objekta, što bi, uz određenu financijsku pomoć Vlade, omogućilo nesmetano funkcioniranje Sveučilišta u kratkoročnom razdoblju, do oko 2025. godine.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!