Vijesti / Politika

VARAŽDIN VS. VIDOVEC

SPORNE UPLATNICE Čehok: 'Ne razumijem Hranićev feudalni mentalitet', Hranić: 'Čehok za Gojanec nije izdvojio ni kune'

SPORNE UPLATNICE Čehok: 'Ne razumijem Hranićev feudalni mentalitet', Hranić: 'Čehok za Gojanec nije izdvojio ni kune'

Situacija je dovela do toga da mještani Gojanca više neće moći kupiti grobno mjesto na vidovečkom groblju!

Zaiskrilo je ovih dana na relaciji između Grada Varaždina i Općine Vidovec. Sve je počelo kada je su iz Vidovca mještanima Gojanca, koji administrativno spada pod Varaždin, poslali dopis u kojim ih se poziva da uplate oko 700 kuna za izgradnju parkirališta kod groblja u Vidovcu. Naravno, riječ je o onima koji imaju grobno mjesto na vidovečkom groblju.

Ta je situacija zgrozila varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, koji je poručio mještanima Gojanca da ne plate dobivene račune.

'Smiješan dopis'

- To je jedan smiješan dopis. Općina je sagradila parkiralište, a Grad Varaždin ne želi to sufinancirati pa su sad poslali građanima dopis po kojem moraju platiti 100 eura. Mi ćemo u ime svih građana odgovoriti da je to protuzakonito i bez ikakvih osnova i da Općina nema nikakvo pravo naplaćivati posebnu naknadu - rekao je Čehok i dodao da ga 'čudi feudalni mentalitet' vidovečkog općinskog načelnika Brune Hranića.

'Ni kune nije izdvojio'

Hranić pak kaže da je u nekoliko navrata tražio sastanak kod Čehoka, ali da nije dobio termin.

- Održao sam onda sastanak s njegovim Mjesnim odborom Gojanec, tamo su mi oni sami potvrdili da ih gradonačelnik neće primiti, da ne mogu doći do njega. On uopće ne brine o mještanima Gojanca, nije ni kune izdvojio od 1993. godine, kad je to naselje teritorijalno pripalo Varaždinu, a mještani sve ostalo imaju u Vidovcu, crkvu, groblje... - objašnjava Hranić.

'Parkiralište je Hranićeva obveza'

Čehok tvrdi da je izgradnja parkirališta u Vidovcu Hranićeva obveza.

- Općina se brine za nogostupe i parkirališta, pa i pri groblju. Kako da Grad Varaždin plati izgradnju parkirališta u drugoj jedinici lokalne samouprave? - retorički pita Čehok.

'Mi za Tužno plaćamo Ivancu'

Hranić kaže da to nije nebično. Navodi da Općina Vidovec ima jedan sličan primjer, gdje Vidovec plaća Gradu Ivancu.

- Mještani Tužnog, koji je dio Općine Vidovec, pokapaju se na groblju u Radovanu, koji spada pod Grad Ivanec. Mi već tri godine imamo ugovor o kapitalnim ulaganjima i sudjelujemo s 40% u investicijama na groblju u Radovanu - iznosi primjer Hranić.

Tko može biti pokopan u Varaždinu?

Čehok kaže da svatko može biti pokopan gdje želi i da nema smisla tražiti novce od drugih gradova i općina.

- Evo, jedan ugledni građanin Čakovca pokopan je ovih dana u Varaždinu. Što bih ja sad trebao? Slati svim Međimurcima koji se pokapaju na našem groblju da plate? Ili Vidovčanci? Pa ne pokapaju se na varaždinskom groblju samo Varaždinci - Čehokove su riječi.

No Hranić tvrdi drugačije, da na varaždinskom groblju grobna mjesta mogu kupovati samo stanovnici Varaždina.

- Provjerio sam to. U ovome slučaju moguće je da je osoba već od ranije bila vlasnik grobnog mjesta, a moguće je i kupiti grobno mjesto od nekog drugog - odgovara vidovečki načelnik.

Vidovečko groblje zatvoreno za Gojanec

Sve je to otišlo toliko daleko da će Općinsko vijeće Vidovca odlučivati o tome da mještani Gojanca više neće moći kupovati grobna mjesta na groblju u Vidovcu. Tako je u Varaždinu, tako će sada biti i u Vidovcu, najavljuje Hranić.

- Bilo bi korektno od Čehoka da prihvati naš prijedlog, kao što mi surađujemo s Gradom Ivancom. Ali on je te prijedloge ignorirao i u bivšim mandatima, i nastavio u ovom - zaključio je Hranić zasad ovu priču, no ona sasvim sigurno još nije završena.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Category: 6013

Reci što misliš!