Vijesti / Politika

RASPISAN NATJEČAJ

TRAŽI SE (NOVI?) DIREKTOR VARTOPA 'Nije važna struka, može biti i filozof'

TRAŽI SE (NOVI?) DIREKTOR VARTOPA 'Nije važna struka, može biti i filozof'
Varaždinski.hr, PIXSELL

'Ako ima reference u vođenju tvrtki, zašto direktor ne bi bio filozof? Pa i Soroš je filozof', plastično je objasnio Čehok.

Varaždinska gradska tvrtka Vartop raspisala je 16. rujna natječaj za izbor novog direktora. Dosad je tu funkciju kao vršitelj dužnosti obnašao Zdravko Rogina, imenovan u listopadu 2017. godine.

Vezana vijest:

rodina216491 Zdravko Rogina novi v.d. direktor Vartopa, zamijenio HNS-ovca Dubravka Vrdoljaka

- Kada je prijašnji direktor otišao, morali smo hitno nekoga naći. Tada nismo odmah raspisivali natječaj jer je novi direktor pokrenuo projekt obnove kotlovnice u Ulici Miroslava Krleže. Čekali smo da vidimo kako će to proći, a sad je vrijeme da se raspiše natječaj - rekao nam je gradonačelnik Ivan Čehok.

Zanimalo nas je znači li to da bi Rogina trebao ponovno biti izabran za direktora.
 
- Ne znam, možda bude. Ne znam ja tko će se sve javiti. Čovjek je dobro radio, ali natječaj je natječaj - ne prejudicira ishod procedure gradonačelnik.

Dodao je i da je opredjeljenje ove vlasti da se svi direktori biraju natječajem. 

- To nismo napravili jedino u situacijama kad je tako pisalo u statutu, a 2017. nismo stigli mijenjati akte - pojasnio je odmah za sve one slučajeve kada natječaja nije bilo.

U natječaju za izbor novog direktora Vartopa neobično je to što uopće ne piše koja struka se traži. Navedeno je tek da osoba mora biti 'magistar struke ili stručni specijalist, sveučilišni prvostupnik ili stručni prvostupnik, odnosno stručni pristupnik'.

Također, traži se 'visoki stupanj računalne pismenosti', ali i 'najmanje pet godina radnog staža na poslovima magistra struke ili stručnog specijaliste, sveučilišnog prvostupnika ili stručnog prvostupnika, odnosno stručnog pristupnika'.

Uz sve to, kandidati su dužni predati svoj program rada tvrtke za mandatno razdoblje, koje traje četiri godine.

To što kao uvjet nije navedena struka, za gradonačelnika nije problem.

- To je pitanje toga što piše u statutarnim ili nekim drugim odredbama. Znači, to ne definiramo mi. Ne mora unaprijed to pisati da bi se odabralo ono što Gradu i tvrtki treba. Svejedno je koja je struka i koji je stručnjak. Ne znači da ako se netko razumije u instalacije, da je bolji menadžer od nekog primjerice pravnika - objašnjava svoje viđenje gradonačelnik. 

Pretpostavili smo da ipak možda osoba primjerice filozofske struke nije najpogodnija osoba za upravljanje gradskom tvrtkom koja upravlja kotlovnicama.

- Može biti i filozof, ako ima reference u vođenju tvrtki. Zašto ne bi bio filozof? Pa i Soroš je filozof. Ima jedan naš poznati Varaždinac, Vlado Košćec, koji je bio direktor nekoliko vodećih jugoslavenskih tvrtki, a po struci je profesor jezika. Dakle, nama nije tu struka presudna, nego iskustvo i reference - plastično je objasnio Ivan Čehok. 

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Category: 6013

Reci što misliš!