Vijesti / Politika

Traži se dijalog

DIVJAK O ŠTRAJKU 'Situacija je ozbiljna, tema koeficijenata mora biti prioritetna'

DIVJAK O ŠTRAJKU 'Situacija je ozbiljna, tema koeficijenata mora biti prioritetna'
Ivo Cagalj/Pixsell

Divjak smatra da je rok za rješavanje koeficijenata utvrđivanje prijedloga proračuna.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u srijedu je nakon užeg kabineta Vlade važnim ocijenila da se otvori dijalog između sindikata u školstvu i Vlade o koeficijentima plaća s obzirom na to da je situacija postala ozbiljna zbog štrajka prosvjetara koji traje već dva tjedna. 

- Jako je važno da se oko ove teme konačno otvori dijalog i tu je moj imperativ. Tema koeficijenata za učitelje, profesore i nastavnike u školama mora biti prioritetna jer situacija je ozbiljna - poručila je ministrica Divjak.

Tri do četiri dana zaostataka zbog štrajka učenike i učitelje u školama stavlja u težak položaj, ističe. Rekla je kako se trenutno radi na prijedlogu proračuna za obrazovanje te da još treba uglaviti najveći dio što se tiče plaća.

Na komentar da ona jedina još govori o koeficijentima s obzirom na to da je HNS zadovoljan s povećanjem osnovice, uzvratila je da nije sigurna u to jer je pravedni odnos prema plaćama učitelja i nastavnika i dalje prioritet HNS-a.

- Nemojmo zaboraviti da je to dio reformskog paketa i zapravo dio strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, vezano uz bolji status učitelja u društvu - istaknula je.

'To je imperativ'

Upitana kako vidi izlaz iz ove situacije jer se čini da premijer ne popušta, rekla da je da kad ima dobre volje, ima i načina da se dođe do kvalitetnog dijaloga i rješenja. Očekuje da svi razmišljaju o učenicima koji su u školama i kojima treba 'isporučiti' kvalitetno obrazovanje. Isto tako, smatra da je rok za rješavanje koeficijenata utvrđivanje prijedloga proračuna.

- Trebalo bi čim prije riješiti koeficijente, zato dijalog nema alternativu. To je imperativ - ponovila je, dodavši da sudska zabrana štrajka nije ozbiljna opcija.

Vrdoljak: 'Na dobrom smo putu rješenja za obrazovnu reformu i plaće učitelja'

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u srijedu je uoči sastanka u Vladi rekao kako su na dobrom putu da pronađu rješenje za puni nastavak obrazovne reforme, te da se riješi nepravda u koeficijentima plaća učitelja i nastavnika u školama.

- Mislim da smo na dobrom putu, zato i razgovaramo. Dio reforme koju HNS podržava već dvije i pol godine je povećanje materijalnoga statusa i ispravljanje nepravde. Prvi korak s osnovicom je 'ok', ali moramo nastaviti - istaknuo je Vrdoljak. 

 Najavio je da će rješenje sigurno naći prije donošenja proračuna koji je "pred vratima".

- "Uvjeren sam da ćemo vrlo brzo doći do toga da pored povećanja osnovice jasno kažemo što je ono što Vlada može ponuditi da im da sigurnost da će se u perspektivi, jednim dijelom možda odmah, riješiti i nepravda u koeficijentima - poručio je Vrdoljak.

Upitan ima li proračun bezrezervnu podršku HNS-a, uključivao li koeficijente ili ne, odgovorio je da proračun ne može imati bezrezervnu podršku bilo kojeg koalicijskog partnera dok se svi ne usuglase i dogovore.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Category: 6013

Reci što misliš!