Vijesti / Politika

OD GRAĐANSKE INICIJATIVE DO UDRUGE

HOĆE LI U POLITIKU? Udruga Varaždin bez smeća: 'Ovo nije politička platforma, nemamo afiniteta za tu vrstu djelovanja'

HOĆE LI U POLITIKU? Udruga Varaždin bez smeća: 'Ovo nije politička platforma, nemamo afiniteta za tu vrstu djelovanja'
Siniša Sović/Foto agencija Sjever

Predsjednik je Damir Šilec, dopredsjednici Marijan Dominko i Hrvoje Petrić. Zanimljivo da je među članovima nema Matije Mikca. Evo zašto...

Na temeljima građanske inicijative Varaždinsko smeće, okupljene oko istoimene Facebook-grupe s oko 3.700 članova, proteklih je tjedana iznikla udruga građana. Nosi naziv Varaždin bez smeća i, kako doznajemo, okuplja zasad 13 građana.

Osnivačka skupština udruge održana je 16. rujna. Predsjednik je Damir Šilec, a dopredsjednici Marijan Dominko i Hrvoje Petrić. Javnost je za novu udrugu prvi puta saznala na nedavnom obilježavanju prve godišnjice grupe Varaždinsko smeće, koje je 19. listopada održano na središnjem varaždinskom trgu.

Vezana vijest:

Prvi rođendan 'Varaždinskog smeća' VESELO OKUPLJANJE FOTO 'Varaždinsko smeće' proslavilo prvi rođendan: 'Situacija u Varaždinu u zadnjih deset godina podsjeća na srednji vijek'

Kako je došlo do osnivanja udruge Varaždin bez smeća, što će udruga donijeti što nije mogla građanska inicijativa, koji su planovi te razmišlja li udruga o sudjelovanju na nekim budućim lokalnim izborima... To su neka od pitanja koja smo postavili vodećim ljudima udruge.

Logičan slijed događaja

- Mislim da je to logičan slijed događaja. Kroz jednogodišnje djelovanje grupe Varaždinsko smeće isprofilirao se određen broj ljudi koji želi veći legitimitet, jednu konkretniju viziju daljnjeg djelovanja grupe. Jednostavnije je kroz udrugu kvalitetnije djelovati, slati razne dopise i upite prema Gradu, ozbiljnije te shvaćaju, ili bi bar trebali, kada istupaš na ovaj način nego kada to činiš kao pojedinac iz Facebook-grupe - objašnjava predsjednik Damir Šilec.

On, jednako kao i dopredsjednik Hrvoje Petrić, ne vidi udrugu u političkoj areni.

- Da li će udruga u budućnosti iznjedriti članove koji će se htjeti baviti pravim političkim djelovanjem, osnivanjem političke stranke ili putem nezavisne liste građana, to će tek vrijeme pokazati. U ovome trenutku udruga Varaždin bez smeća nema nekih posebnih afiniteta vezanih uz političko djelovanje - kaže Šilec i dodaje da je udruga 'nestranačka' te poziva 'sve ljude dobre volje koji se žele uhvatiti u koštac s trenutačnim problemima grada i građana Varaždina'.

Alat za formalno djelovanje

Petrić kaže da udruga nije zamišljena ni kao politička platforma ni kao zatvoreni krug.

- Zamišljena je kao alat putem kojeg se formalno mogu postavljati pitanja i poduzimati određene aktivnosti u budućnosti. Udruga u tom smislu nudi određene prednosti u odnosu na poduzimanje tih istih radnji od strane pojedinih fizičkih osoba. U budućnosti se djelovanje planira nastaviti putem dosadašnje Facebook-platforme, dok će se udruga uključivati u situacijama u kojima bi to iz formalnih razloga bilo svrsishodno - kaže dopredsjednik Hrvoje Petrić.

Ciljevi udruge

O tome koje ciljeve udruga nastoji ostvariti više je napisano u prvom broju biltena koji je u listopadu tiskala građanska inicijativa Varaždinsko smeće.

- Cilj udruge je poticanje participativne demokracije, odnosno sudjelovanja građana u odlučivanju, promicanje društvene solidarnosti, praćenje javnih politika i javno zagovaranje, javno informiranje (proizvodnja medijskih sadržaja i poticanje kritičke rasprave u medijima), zaštita okoliša (podizanje svijesti i aktivnosti za smanjenje otpada i povećanje recikliranja) i promicanje prava na pristup informacijama - nabraja se u biltenu.

Mikac izvan udruge

Zanimljivo je da član udruge Varaždin bez smeća nije postao Matija Mikac, jedan od najaktivnijih i najkonstruktivnijih sudionika građanske inicijative Varaždinsko smeće.

- Nikad nisam osjećao potrebu udruživanja i članstva u bilo kakvim udrugama ili organizacijama. Zasad me taj osjećaj nije napustio pa slijedom toga ni nisam pristupio udruzi - objasnio nam je Mikac svoje razloge.

Pružit će podršku

No jasno je dao do znanja da nema nikakvog razmimoilaženja između njega i članova udruge.

- Prema aktivnostima koje udruga predviđa sasvim sigurno ću u određenom dijelu sudjelovati kao podrška. Samu ideju udruge od početka podržavam, čak sam želio biti osnivač, ali ne i član, što, koliko znam, zakon ne dozvoljava. Smatram osnivanje udruge dobrim formalnim korakom u smjeru podizanja građanske svijesti o potrebi transparentnog funkcioniranja lokalne samouprave - kaže Matija Mikac.

Kako će to izgledati u praksi, odnosno gdje prestaju aktivnosti građanske inicijative i počinju aktivnosti udruge, vidjet će se, po svemu sudeći, u nadolazećem razdoblju. Zasad se izvjesnim čini, sudeći prema riječima aktera, tek to da udruga nije osnovana sa ciljem sudjelovanja na lokalnim izborima, kao i to da ne predstavlja međukorak prema nekoj lokalnoj političkoj stranci.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Category: 6013

Reci što misliš!