Vijesti / Politika

ŽUPANIJA U NOVOM PROJEKTU

GEOTERMALNI IZVORI 'Imamo samo jedan ozbiljan resurs. Profit od ovoga ići će svim građanima'

GEOTERMALNI IZVORI 'Imamo samo jedan ozbiljan resurs. Profit od ovoga ići će svim građanima'
Varaždinski.hr, PIXSELL

Varaždinska županija i Mali Bukovec, nakon par desetljeća priče, najavljuju projekt eksploatacije termalnih voda u Lunjkovcu, ali i na novim poljima.

Varaždinska županija još je početkom ove godine osnovala tvrtku Bukotermal d.o.o. Svrha osnivanja bila je, rečeno je tada, stvoriti preduvjete za korištenje geotermalnih izvora energije - primarno za proizvodnju električne energije, ali također i za korištenje toplinske energije za gospodarstvo i kućanstva.

Najpoznatije polje geotermalnih voda u Varaždinskoj županiji nalazi se u Lunjkovcu na području općine Mali Bukovec. No župan Radimir Čačić najavljuje formiranje i novih polja.

Suvlasnici Bukotermala su Varaždinska županija i Općina Mali Bukovec u omjeru 85 naprema 15 posto. Temeljni kapital Županije je 207.000 kuna, a Malog Bukovca 36.600 kuna. Direktor tvrtke je Ante Klečina.

- Mi smo županija koja ima samo jedan resurs od ozbiljnijeg značaja, a to su geotermalni izvori. I, srećom, moguće ga je koristiti na razini Županije. Cilj je da korist i profit od toga projekta imaju svi građani Varaždinske županije - najavio je Čačić.

Podsjetio je da je izvorni proračun Županije svega oko 86,5 milijuna kuna.

- Naš novac koji ide preko države je 286,5 milijuna, a konsolidirani proračun je 1,6 milijardi. Dakle, gledajte s koliko novaca upravljamo, a koliko je direktno naše. Naše je ništa, tih 86,5 milijuna - iznio je brojke Čačić obrazlažući zašto bi projekt vezan uz geotermalne vode bio bitan za županijske prihode. No konkretnije i preciznije brojke nije iznosio.

Što se tiče investicijskog kapaciteta, kaže da Županija to može. Iako se ni tu ne govori precizno o konkretnim brojkama.

- Mi za to imamo i snage i spososbnosti i novca. Čak i sad naš kreditni potencijal bez problema zadovoljava, a da ne govorim da smo anulirali sve minuse koje smo naslijedili od prošle županijske vlasti - kaže Čačić i dodaje da računa i na novac od 50-ak milijuna kuna koji je Županiji dužna država.

U siječnju će biti dodjela koncesija, kazao je. Tada turskoj tvrtki istječe postojeća koncesija, a koju nije realizirala na ovome području, kaže župan. Javit će se Varaždinska županija i za Lunjkovec i za dodatna polja, rečeno je na sjednici Županijske skupštine održanoj 10. prosinca.

Čačić je rekao da turska tvrtka ima nekoliko koncesija širom Hrvatske, ali da je realizirala geotermalnu elektranu samo na području pored Bjelovara. Iznio je neobičan podatak da je to prva takva elektrana u Europi uopće.

- Dakle, imamo sve podatke. Znamo koja je cijena koncesije, koje su karakteristike voda na tim bušotinama, koja je cijena izgradnje, projektiranja, nadzora i tehnike, i znamo koji su prinosi - kaže župan.

Vezana vijest:

Radimir Čačić, Alen Leverić POLITIČARENJE UHLJEBI Čačić o Leveriću: 'Dečko je bio bez posla pa sam ga uhljebio. Ni prvi ni posljednji'

Ono što je bitno je u kojoj mjeri država potiče ovu vrstu projekata. Čačić kaže da je razgovarao s Vladom i da će ona dodatno stimulirati korištenje geotermalnih izvora jer se oni u Hrvatskoj ne koriste dovoljno. Iznos poticaja tu bi trebao rasti, najavljuje, dok se na polju vjetra i sunca poticaji smanjuju.

- Za sada smo naručili studije, pripremni radovi su u tijeku. Naravno, ako stvari ne budu feasibilne, nećemo se zaletavati. Tražit ćemo i partnere u mirovinskim fondovima, u stranim partnerima... Ali želimo držati projekt pod kontrolom, jer benefite i profite želimo zadržati na području ove županije - najavio je Radimir Čačić.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video