Vijesti / Politika

radnici traže izmjenu izbornog zakona

ZORAN ANDROČEC 'Radi sve većeg broja Hrvata na privremenom radu u inozemstvu tražimo modernizaciju izbornog zakonodavstva!'

ZORAN ANDROČEC 'Radi sve većeg broja Hrvata na privremenom radu u inozemstvu tražimo modernizaciju izbornog zakonodavstva!'

- Dolaze važni parlamenarni i lokalni izbori i želimo da se prije njih modernizira izborni sistem, kako bi građani kojima život promijeni planove mogli obaviti građansku čast i dužnost - kaže Andročec

Zoran Andročec, direktor udruženja INGRA-DET sa sjedištem u Düsseldorfu, danas je u Njemačkoj objavio kako radnici traže izmjenu izbornog zakonodavstva, jer su spriječeni izaći na izbore radi privremenog poslovnog ili privatnog boravka u inozemstvu.

- Budući da je došlo do drugog izbornog kruga te kako je došlo do promjene poslovnih planova, na dan izbora 5. siječnja 2020. zateći ću se u Rimu. Htio sam glasati kod prijatelja veleposlanika pri Svetoj Stolici, no nemoguća misija. Zvao sam GK i DIP pa su mi rekli da je zadnja promjena u registraciji birača bila moguća do 25. siječnja 2019. Onda nismo znali gdje će nas odvesti život i posao.

Kako Državno izborno povjerenstvo nije izašlo ususret građaninu i realnostima (nema promjena, nema dopisnog i elektronskog glasanja), smatram da mi je onemogućeno glasovanje. Oštećen je sve veći broj hrvatskih državljana na privremenom boravku i  radu u inozemstvu. I da je sve idealno na sadašnji starinski način konzulati i veleposlanstva ne mogu primiti niti 10% registriranih birača.

Dolaze važni parlamenarni i lokalni izbori i želimo da se prije njih modernizira izborni sistem, kako bi građani kojima život promijeni planove mogli obaviti građansku čast i dužnost - kazao je Andročec.

- U navedenom se radi o zakonskoj diskriminaciji građana sa stalnim prebivalištem u RH u usporedbi s građanima, koji nemaju isto prebivalište. Da sam odjavljen iz RH mogao bih doći s osobnom kartom i glasati bez prepreka. Ova zakonska mjera potiče odjavljivanje i iseljavanje iz Hrvatske, a ujedno i sve veći broj građana RH uzima drugo EU državljanstvo radi ostvarivanja većih političkih i ekonomskih prava. Radi se o odredbama Zakona o registru birača.

Prvo veliko iznenađenje je bilo kad je umro Predsjednik Tuđman, kad smo išli u Ministarstvo uprave gledati Knjigu birača pa smo ustanovili da se u prvih 10 godina Hrvatske nove države nisu omogućila državljanstva iseljenim Hrvatima, tj. obje strane nisu pokazale djelotvoran interes. Mislili smo da zbilja su vani tri ili četiri milijuna hrvatskih državljana, izvan BiH korpusa. To jednostavno nije tako. Porezna i poslovna i pravosudna politika RH je zapreka povećanju broja birača - komentirao je Andročec.

- DIP radi sve striktno po zakonu, ali ne prati provedbu i ne dojavljuje zakonodavcu i Vrhovnom sudu povratnu informaciju o izlascima i kapacitetima  biračkih mjesta, da se iznjedre moderne izmjene izbornog zakonodavstva. Već se i u Africi glasa dopisno i elektronski. Najlakše je građaninu reći NE! - zaključio je.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video