Vijesti / Politika

U POTRAZI ZA KRIVCEM

HDZ NAKON IZBORA Sudbina županijskih organizacija koje su podbacile još uvijek nepoznata

HDZ NAKON IZBORA Sudbina županijskih organizacija koje su podbacile još uvijek nepoznata
PIXSELL

'Dogovorili smo da će sve županijske organizacije napraviti svoju političku analizu, pogledati gdje su razlike u brojevima u odnosu na izbore 2014/2015', izjavio je Plenković.

Predsjedništvo i Nacionalni odbor HDZ-a više od četiri sata su analizirali uzroke izbornog poraza njihove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović, piše Večernji list.

Prijavljenih za raspravu bilo je mnogo, no kako se moglo čuti među sudionicima sastanka, u raspravi nije bilo povišenih tonova niti izravnih međusobnih prozivki zbog izbornog poraza. Unatoč dugotrajnoj raspravi, šef stranke Andrej Plenković nakon sjednice je izvijestio da je analiza tek počela te da će se nastaviti po županijskim organizacijama.

-  Dogovorili smo da će sve županijske organizacije napraviti svoju političku analizu, pogledati gdje su razlike u brojevima u odnosu na izbore 2014./2015., posebno s naglaskom na urbane cjeline jer smo vidjeli određenu evoluciju na biračkom tijelu - kazao je Plenković.

Među sudionicima sjednice doznaje se pak kako je dogovoreno da će se stranačka tijela ponovo sastati idući tjedan i donijeti 'daljnje političke odluke'. 

Na pitanje o mogućem raspuštanju stranačkih organizacija koje su podbacile na predsjedničkim izborima Plenković je odgovorio da će razmotriti koje poteze dalje napraviti, no u HDZ-u prevladava stav kako raspuštanja ovoga puta neće biti, već i zbog činjenice da je HDZ pred unutarstranačkim izborima.

Izvješće o kampanji i izbornom rezultatu stranačkim je tijelima podnio Ivan Anušić, šef izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović, koji je, kako doznajemo, kao ključne propuste u kampanji naveo pokušaj prekidanja televizijske debate na RTL-u, slanje rođendanske torte Milanu Bandiću i napad predsjedničina savjetnika Tomislava Mažara na Zorana Milanovića nakon debate na HTV-u. 

Anušić je, doznajemo, apostrofirao i činjenicu da je u drugom krugu zabilježen pojačan odaziv birača u tradicionalnim utvrdama SDP-a u Zagrebu, Istri te u Primorsko-goranskoj i Međimurskoj županiji

Odmah uz njih nalazi se i Varaždinska županija.

Anušić, dakle, govori o pojačanu odzivu između dva kruga, dok Plenković govori o usporedbi s prošlim izborima.

U navedenim regijama najveći pad između dva izbora HDZ-ova kandidatkinja imala je u Gradu Zagrebu (s 48,11% na 40,31%). U Varaždinskoj županiji je Kolinda Grabar Kitarović u drugom krugu proteklih izbora dobila 33,36% glasova birača, a prije pet godina 35,77%.  Izlaznost između dva kruga je pak porasla s 52% na 58%.

Vezana vijest:

Zoran Milanović PREDSJEDNIČKI IZBORI REZULTATI Milanović dominantno u Varaždinu, Sračincu, Trnovcu... Grabar Kitarović dobila u samo dvije općine

Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Anđeko Stričak kaže da je zaključak koji je donijet na sastanku uobičajen nakon svakih izbora.

- U Varaždinskoj županiji oba kandidata dobila su manje glasova nego prije pet godina, bilo je više nevažećih listića. Naši ljudi na terenu dali su sve od sebe, a da se uvijek može bolje, može se. Vrh stranke će odlučiti o županijskim organizacijama, ali s obzirom da je ovo godina u kojoj nam slijede unutarstranački izbori, mislim da se ništa neće mijenjati - rekao nam je Stričak.

Uz to je čestitao Milanoviću na pobjedi te je zahvalio svima koji su glasali. Osvrnuo se i na rezultate po općinama i gradovima.

- Rezultat HDZ-a na županijskoj razini je zbroj glasova dobivenih po općinama i gradovima. Tu se se jedino istakli Visoko i Ljubešćica i njima posebno čestitam na tome - zaključio je Stričak.

Te dvje općine, naime, jedine su od 28 jedinica lokalne samoprave u Varaždinskoj županiji u kojima je Kolinda Grabar Kitarović dobila više glasova od Zorana Milanovića.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video