Vijesti / Politika

ZA OBUSTAVLJANJE TUŽBI

SDP-OVA INICIJATIVA 'Neka Habijan uz deklarativnu podršku napravi i konkretan korak'

SDP-OVA INICIJATIVA 'Neka Habijan uz deklarativnu podršku napravi i konkretan korak'
Varaždinski.hr

SDP ponovno pred Gradsko vijeće stavlja inicijativu za izglasavanje preporuke gradskim tvrtkama o obustavljanju tužbi i sudskih procesa protiv građana.

Varaždinski SDP ponovo na Gradsko vijeće šalje svoju inicijativu kojom bi ovo predstavničko tijelo izglasalo preporuku gradskim tvrtkama o obustavljanju tužbi i sudskih procesa protiv građana.

Neposredan povod za to je suđenje građaninu, sveučilišnom predavaču i aktivistu Matiji Mikcu, od kojeg Čistoća traži 30.000 kuna na ime povrede ugleda i časti.

Vezana vijest:

Sud, Čistoća, Matija Mikac, Davor Skroza ŠEST SATI NA SUDU ČISTOĆA TUŽILA AKTIVISTA Skroza i Mikac punih šest sati iznosili su svoje viđenje svega što se dogodilo

SDP je sličnu inicijativu iznio i prošle godine, no ona nije prošla.

- Odbio ju je predsjednik Vijeća i gradskog HDZ-a Damir Habijan, pozivajući se na proceduralne razloge, iako se radilo samo o nedostatku političke volje vladajućih. Zato je ovih dana Klub vijećnika SDP-a ponovo podnio isti zahtjev, u skladu s procedurom. Sada je na Habijanu da uz deklarativnu podršku napravi i konkretan korak, kako bi se građane zaštitilo od nepotrebnog progona. Nadamo se da će se ova točka naći na dnevnom redu iduće sjednice - rekao je gradski vijećnik Neven Bosilj.

Predsjednik varaždinskog SDP-a Miroslav Marković podsjetio je na kronologiju događaja koji su kulminirali 'slučajem Mikac'.

- Od poskupljenja računa za otpad sredinom 2018. godine događaju se situacije koje eskaliraju iz dana u dan. Zbog opravdanih kritika građana tuže se odabrani pojedinci, a svi slučajevi koji su se dogodili pokazuje nam da ova vlast vlada gradom kulturom straha umjesto kulturom dijaloga - ustvrdio je Marković.

Podsjetio je tako na slučajeve Roberta Borovića, Marinka Prge, Matije Mikca...

- Počelo je slanjem dopisa na školu u kojoj radi Robert Borović, osnivač grupe Varaždinsko smeće. Zatim se nastavilo time što je naš renomirani glumac Marinko Prga bio izložen atmosferi linča zbog kritike gradonačelnika. Nakon toga je dogradonačelnik Zlatan Avar uputio skandalozan dopis Sveučilištu Sjever, na kojem radi Matija Mikac, u kojem indirektno prijeti ukidanjem gradskih donacija toj ustanovi. Kulminacija svega je sudski proces Čistoće protiv Mikca - izvukao je par situacija predsjednik gradskog SDP-a.

Vezana vijest:

Zlatan Avar, Matija Mikac PROTIV PROSVJEDNIKA VŽ SMEĆE Avar pisao Sveučilištu: 'Što ćete poduzeti da Matija Mikac odgovara za svoje izjave?'

Podsjetio je i na općeniti način komuniciranja gradonačelnika Ivana Čehoka s neistomešljinicima, putem, kako je rekao, i pravih i lažnih profila.

- Riječ je o vrijeđanjima, građane se naziva narkomanima, dilerima... A predsjedniku jednog mjesnog odbora gradonačelnik šalje dopis u kojem traži da plati 10.000 kuna ili će ići na sud. I to zbog njegove izjave o pružnom prijelazu u Cehovskoj - iznio je i javnosti dosad nepoznat detalj Miroslav Marković.

Pritom se Grad, kaže, poziva na nanošenje 'reputacijske štete'.

Vezana vijest:

Ivan Čehok, Davor Patafta_suđenje 2018_zemljista SUĐENJE U ZAGREBU PRESUDA Čehoku dvije godine zatvora, Patafti godina i osam mjeseci!

- Postavljamo pitanje koliku bi onda odštetu zbog 'reputacijske štete' Varaždinu i građanima trebao platiti gradonačelnik Ivan Čehok nakon svih optužnica za korupciju, balirani otpad i općenito ovakvo upravljanje gradom. Varaždin je zbog njega trenutno opet loš primjer, grad slučaj - ustvrdio je Marković.

To je potkrijepio time što je Varaždin posljednjih dana opet redovito spominjan u nacionalnom medijima - po lošem.

- Svi nacionalni mediji sada izvještavaju o zatiranju građanskih sloboda u Varaždinu putem uvreda, prijetnji i sudskih procesa - ističe Marković i dodaje da je SDP jedina stranka trenutno u gradu koja se zalaže za pravo građana na kritiku. 

- To mora završiti. Jedini ispravan čin bila bi momentalna ostavka cijele gradske vlasti. No to se nije dogodilo ni nakon nepravomoćne presude kojom je gradonačelnik osuđen na dvije godine zatvora. Stoga ćemo očigledno morati pričekati izbore 2021. godine kako bi se način upravljanja gradom konačno promijenio - rekao je Miroslav Marković.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video