Vijesti / Politika

VRDOLJAKOV NASLJEDNIK

HNS u travnju bira novog predsjednika, među mogućim kandidatima i Štromar, Batinić i Leverić

HNS u travnju bira novog predsjednika, među mogućim kandidatima i Štromar, Batinić i Leverić
Patrik Macek/Pixsell; Grad Ivanec; HNS Varaždinske županije

Nakon odlaska Matije Posavca iz HNS-a stranka se našla u problemima jer neko novo ime, poznato široj javnosti, nemaju.

Igra prijestolja idućih tjedana neće se voditi samo u HDZ-u nego i u HNS-u. Ta će stranka 19. travnja na unutarstranačkim izborima mijenjati vodstvo, a kandidacijski postupak već je otvoren i traje sve do 72 sata prije održavanja sabora HNS-a.

- Došlo je vrijeme da novo vodstvo, s novom energijom i novom vizijom, preuzme HNS, vodstvo koje će razmišljati o tome gdje će Hrvatska biti 2030. i dalje. Osobno bih volio da bude što više kandidata. Očekujem i velik odziv stranačkih kolegica na najviše funkcije u stranci jer sudjelovanje žena i njihova puna participacija u svim društvenim područjima, uključujući i participaciju u procesima političkog odlučivanja i pristup moći, temelj su razvoja društva. Očekujem da novo vodstvo ne ide ni lijevo ni desno, nego samo naprijed - kazao je aktualni predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, koji funkciju napušta nakon nešto više od dvije godine otkako je na nju ponovno izabran.

Izbor novog vodstva HNS-a ne iznenađuje budući da stranka dobro procjenjuje da na sljedećim izborima nema velike šanse s aktualnim vodstvom. Dapače, mnogi politički analitičari uvjereni su da, nakon uskakanja HNS-a među vladajuću većinu, odnosno nakon prijevare birača s obzirom na to da su HNS-ovci mandate osvojili u koaliciji sa SDP-om, narodnjaka nakon idućih izbora neće ni biti. U HNS-u su ipak optimisti te vjeruju da s novim ljudima u vrhu stranke i kvalitetnim programom mogu računati na podršku birača u njima sklonoj trećoj izbornoj jedinici na sjeveru, ali i četvrtoj, slavonskoj izbornoj jedinici.

Najzanimljivije je pitanje tko su uopće kandidati za Vrdoljakova nasljednika. Nakon odlaska Matije Posavca iz HNS-a stranka se našla u problemima jer neko novo ime, poznato široj javnosti, nemaju. Prvo koje se čuje je ono Alena Leverića, šefa HNS-a Varaždinske županije, stranačkog uporišta koje ima i najveći broj članova, ali i stranačkih načelnika i gradonačelnika. Sam Leverić kaže da on ima ambiciju i da radi na svom programu, ali i da će njegova županijska organizacija imati jednog kandidata. A kako iz te organizacije dolazi i Milorad Batinić, koji se također spominje kao mogući Vrdoljakov nasljednik, izgleda da bi se u HNS-u Varaždinske županije mogla odviti ključna bitka izbora u HNS-u.

Među mogućim kandidatima donedavno se spominjao i Davor Nađi, dogradonačelnik Svete Nedelje, međutim on je prije nekoliko dana na svom profilu na Facebooku napisao da više nije član HNS-a. A tek će se vidjeti i ima li liderskih ambicija aktualni potpredsjednik Vlade Predrag Štromar. Informacije da će kandidatkinja biti i aktualna ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u HNS-u su demantirali. Kažu da ministrica nije ni članica stranke i da takvih ambicija nema.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video