Vijesti / Politika

pitanja su u zraku

PROBLEM BALA Udruga Varaždin bez smeća: 'Zašto sada Habijan ne traži mišljenje DORH-a o zakonitosti integralnog rješenja?'

PROBLEM BALA Udruga Varaždin bez smeća: 'Zašto sada Habijan ne traži mišljenje DORH-a o zakonitosti integralnog rješenja?'
Varaždinski.hr

'Znamo da novca koji su građani u tu svrhu godinama plaćali, odavno više nema. Plaši nas se velikim brojem sudskih postupaka koji bi mogli pasti na leđa Grada i opteretiti nas za 500 milijuna kuna'...

Udruga Varaždin bez smeća, proizašla iz građanske inicijative Varaždinsko smeće, na Facebooku je komentirala tzv. integralno rješenje problema baliranog otpada i povezanih sudskih sporova.

Vezana vijest:

Damir Habijan HABIJAN IZNIO DETALJE RJEŠENJE ZA BALE Nagodbom do cijene od 115 milijuna kuna, ali - ne iz obveznica!

Podsjetimo, o toj je temi govorio i predsjednik Gradskog vijeća i šef varaždinskog HDZ-a Damir Habijan u emisiji Otvoreni studio VTV Televizije.

- Svašta je rečeno, a zapravo malo toga bitnog znamo. Spominju se cifre od 115 milijuna kuna, malo se govori o financiranju izdavanjem obveznica, malo podizanjem kredita. Znamo da novca koji su građani u tu svrhu godinama plaćali, odavno više nema. Plaši nas se velikim brojem sudskih postupaka koji bi mogli pasti na leđa Grada i opteretiti nas za 500 milijuna kuna - stoji u objavi.

Dodaju da nisu odgovorena sljedeća pitanja:

- Kojom metodom i gdje bi se zbrinuo balirani otpad, te što o tome misli nadležno Ministarstvo zaštite okoliša i Fond? Po kojoj jediničnoj cijeni bi se otpad zbrinuo? Koliki bi se dio sufinancirao? Koje bi sve pravne osobe bile uključene u integralno rješenje i u kojim ulogama? Je li provedena analiza pravne pozicije Grada u spomenutih 15 sudskih sporova te postoji li pisano pravno mišljenje o tome? Da li bi po mirnom rješenju zaostala bilo kakva obveza Grada Varaždina na plaćanje bilo kojoj osobi vezano za sudske postupke? Kakva je sudbina Ugovora o zamjeni nekretnina za koji su i Ivan Čehok i Davor Patafta nepravomoćno osuđeni na bezuvjetne zatvorske kazne? - pitaju.

Ono što se jasno može pročitati u odgovorima koje, kako ističu, Habijan prešućuje, je to da ćemo 'samo za bale platiti barem 30 milijuna kuna više nego se to moglo učiniti 2016. godine'.

- Tih 30 milijuna kuna očito je cijena kojom se namiruje gradonačelnikov suoptuženik i gradski vijećnik Davor Patafta. A njih dvojica su građanima kao nositelja 'dobrih vijesti' poslali Damira Habijana, svjesni da će njegova pojava manje uznemiriti građane. 

- Osim toga, prikriva se i povezanost parničnih postupaka koji bi se nagodbom okončali i kaznenog postupka protiv gradonačelnika, kao i gradonačelnikov više nego očit sukob interesa. I sam Damir Habijan je izjavio u ljeto prošle godine da sukob interesa u kojem se nalazi Ivan Čehok predstavlja 'veliko opterećenje' te da 'onaj koji je napravio problem, ne može ga riješiti'. Danas kao da na to zaboravlja - stoji u objavi.

Zanimljiva im je izjava predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana o tome kako kazneni postupci protiv gradonačelnika nemaju veze s integralnim rješenjem.

- To usprkos tome što bi, prema njegovim riječima, do integralnog rješenja došlo na način da se aneksira Ugovor o zbrinjavanju baliranog i novonastalog otpada iz 2008. godine, koji je predmet prve točke optužnice protiv gradonačelnika u kaznenom postupku kod Županijskog suda u Zagrebu. Zašto kažemo da je ova izjava posebno zanimljiva? Pa zato jer je upravo iz nje vidljiva sva 'prevrtljivost' gradskog HDZ-a - ističu.

U svibnju prošle godine, kada je gradonačelnik predložio da mu Gradsko vijeće da suglasnost na sklapanje nagodbe s T&H Invest-om vezano za Ugovor o zamjeni nekretnina (također predmet istog kaznenog postupka protiv gradonačelnika), tada je Habijan bio protiv, stoji u Facebook objavi.

- Zašto sada Habijan ne traži mišljenje DORH-a o zakonitosti integralnog rješenja sklapanjem nagodbe kojim bi se aneksirao ugovor koji je obuhvaćen kaznenim postupkom protiv gradonačelnika?

Zašto sad uopće razmišlja o sporazumu oko ništetnog ugovora za koji je samo odvjetničko društvo u kojem radi izdalo pravno mišljenje da se takav ugovor ne može popraviti aneksiranjem? Je li razlog u tome što im svima mandat ulazi u posljednju godinu i vrijeme polako istječe? - pitaju se u udruzi Varaždin bez smeća.

 

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video