Vijesti / Politika

POLA TOGA FALI

IMOVINSKA KARTICA Čehok zaboravio unijeti obiteljsku kuću, dodatni posao, dodatni stan...

IMOVINSKA KARTICA Čehok zaboravio unijeti obiteljsku kuću, dodatni posao, dodatni stan...
Varaždinski.hr, PIXSELL

Stan o kojem je riječ je onaj za koji ga Uskok tereti da ga je dobio kao mito za protuuslugu Miroslavu Buniću i Zagorje-Tehnobetonu...

Imovina varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, prema podacima koje je upisao u svoju imovinsku karticu, prilično je - tanka.

Čehok tako, prema podacima iz kartice, osim gradonačelničke plaće od neto 17.860 kuna, nema nikakva dodatnja primanja. U posjedu zajedno sa suprugom ima tek 2.302 dionice J&T banke, čija je nominalna vrijednost 30 kuna, te je osobno vlasnik umjetničkih slika koje je procijenio na 150.000 kuna.

Apartman na moru i auto - od supruge

To je sve, barem prema podacima iz kartice. U njoj je još naveo da je supruga vlasnik apartmana u Kukljici na otoku Ugljanu površine 60 četvornih metara, a navedena vrijednost te nekretnine je 600.000 kuna. 

Supruga je također vlasnik i automobila Renault Megane iz 2010. godine, vrijednog 40.000 kuna te ona također ima ušteđevinu od 130.000 kuna.

Nema obiteljske kuće

Ono što odmah upada u oči je da u imovinskoj kartici nema navedene obiteljske kuće u Varaždinu, nema navedenih dodatnih primanja koja Čehok ostvaruje radom na Sveučilištu Sjever i nema famoznog stana u tzv. Karingtonki, zgradi u Aleja kralja Zvonimira 11.

Riječ je, podsjetimo, o stanu za koji Uskok tereti Čehoka da ga je dobio kao mito za usluge učinjene Miroslavu Buniću odnosno tvrtki Zagorje-Tehnobeton.

Vezana vijest:

naslovnacehokostali907770 Počinje i treće suđenje Čehoku, na optuženičkoj klupi i Horvat, Bunić i Vitez

- Ja sam svoj dio kuće prenio na svoju malodobnu djecu. Zapravo, jedno dijete već je punoljetno. A druge polovine vlasnik je supruga. To prijavljuju oni kojima bračni drug ne predaje svoju karticu. Zašto bih ja upisivao to kad je žena to navela u svojoj kartici, a ja nisam vlasnik? Dakle, nema tu zatajivanja imovine ako je ona to navela - objasnio je Čehok svoje viđenje toga zašto kuće nema u njegovoj kartici.

Povjerenstvo tvrdi drugačije

No Povjerenstvo za sukob interesa kaže da je Zakon u tome dijelu vrlo jasan.

- Dužnosnici su dužni u izvješća o imovinskom stanju unijeti podatke o svojoj imovini, imovini bračnog ili izvanbračnog druga i malodobne djece. Slijedom navedenoga, dužnosnici su u imovinsku karticu obvezni unijeti i podatke o nekretninama u suvlasništvu svog bračnog druga i malodobnog djeteta, neovisno o tome je li i bračni drug dužnosnika također obveznik podnošenja imovinske kartice - tumačenje je koje smo dobili od Povjerenstva.

To bi značilo da je Čehok bio dužan prijaviti imovinu vezanu uz tri četvrtine obiteljske kuće, tek nije dužan prijaviti ono što glasi na punoljetnu djecu.

Također se iz Povjerenstva posebno osvrću na obveze državnih odvjetnika, što je zanimanje njegove supruge, u pogledu imovinskih kartica.

- Napominjemo da državni odvjetnici nisu dužnosnici u smislu odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa te sukladno odredbama navedenog Zakona nisu obvezni podnositi izvješće o imovinskom stanju.

Netočnosti oko suvlasništva

Čehok je netočno upisao i podatke o vlasništvu nad apartmanom na moru i osobnim automobilom. Ako je zaista suvlasnik, onda je tako trebao i navesti odnosno u imovinskoj kartici u rubrici 'oblik vlasništva' trebalo je stajati 'osobno, bračni drug', a ne samo 'bračni drug'.

Varaždinski gradonačelnik imovinsku karticu ispunio je nedugo po stupanju na dužnost, 10. srpnja 2017. Nakon toga dužnosnici su obvezni prijaviti promjene u vezi imovine nakon isteka svake kalendarske godine. 

Docent na Sjeveru

Od sredine 2018. Čehok je dodatno zaposlen na Sveučilištu Sjever, tamo ima zvanje docenta. No te promjene lani nije prijavio.

- Išao sam provjeriti, ja sam počeo raditi krajem 2018., a prvu plaću sam dobio u siječnju 2019. Dakle, to ću sad prijaviti, u promjenama za prošlu godinu - najavio je i dodao da je imao i neke prihode od udžbenika te da te podatke isto mora ažurirati u kartici.

Čiji je stan u Aleji?

Naposljetku, ostao je i taj nesretni stan u Aleji. Riječ je o trosobnom stanu površine 79 kvadrata, uz mjesto u podzemnoj garaži.

- Nisam ga upisao u karticu jer nisam upisan kao vlasnik. Taj stan je u predstečajnoj nagodbi. Naime, Stanoing je u međuvremenu gore stavio zabilježbu banaka. Tako da se ja ne mogu voditi kao vlasnik - kaže.

Ne negira da ima kupoprodajni ugovor.

- Kupoprodajni ugovor imam, ali nisam isplatio po tom ugovoru svu cijenu, jer mi je ovaj upisao hipoteku - govori o Eduardu Brumenu, nekadašnjem direktoru Stanoinga. 

Kaže Čehok da je to prijavio u predstečajnoj nagodbi te, budući da ona nije gotova, ne može biti vlasnik.

- Tako su mi rekli, da ja nisam vlasnik prije nego što se upišem - rekao nam je.

Tko plaća režije?

Pitali smo ga tko onda plaća režije. 

- Zapravo nitko. Odnosno oni valjda plaćaju. Jer oni u principu ne mogu ući u stan prije nego što bude predstečajna gotova. A stan je zapravo po hipoteci bankovno vlasništvo. To je totalna pravna zavrzlama, i nisam ja jedini u toj situaciji - odgovara Čehok.

Povjerenstvo treba dodatne podatke

Povjerenstvo kaže da je teško odrediti se prema ovoj situaciji bez dodatnih informacija.

- Povjerenstvo ne može dati odgovor bez utvrđivanja svih relevantnih činjenica konkretnog slučaja. Primjerice u kojoj fazi je izgradnja, koji dio kupoprodajne cijene je dužnosnik platio, na koji način su uređena prava i obveze stranaka u predstečajnoj nagodbi i slično - odgovor je Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video