Vijesti / Politika

TRAŽE REFERENDUM

SDP O BALAMA 'Ovo je integralna prijevara, a ne integralno rješenje!'

SDP O BALAMA 'Ovo je integralna prijevara, a ne integralno rješenje!'
Varaždinski.hr, PIXSELL

'Treba pitati građane jesu li za ponuđeno rješenje, tražit ćemo raspisivanje referenduma', najavili su iz SDP-a.

Varaždinski SDP dao je danas svoj osvrt na tzv. integralno rješenje vezano uz zbrinjavanje baliranog otpada i otvorenih sudskih sporova, o kojem su proteklih dana govorili predstavnici gradske vlasti Ivan Čehok i Zlatan Avar te predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan.

Neven Bosilj rekao je da gradski vijećnici dosad nisu dobili nikakve informacije, već se o svemu informiraju - iz medija.

- Prošle godine u veljači gradska vlast svima nam je podijelila dopis u kojem gradonačelnik Ivan Čehok piše tvrtki T&H Invest o tome kako su nastupili uvjeti za nemogućnost ispunjenja ugovora iz 2008. i u kojem se stoga najavljuje raskid ugovora. A sada predlaže rješenje upravo po tome ugovoru - iznio je Bosilj, podsjetivši da je Avar tada rekao: 'Game over'. 

Igra ipak nije bila završena, tako da novo rješenje sad vraća u igru ugovor potpisan s T7 VIS-om (danas T&H Invest) i gradsku tvrtku Varkom, preko koje će posao biti realiziran. Grad je najavio da će se na taj ugovor 'anektirati' i nositelj koncesije, vjerojatno tvrtka CE-ZA-R ili cijela zajednica ponuditelja.

- Varkom preuzima cijelu igru i osigurava dio sredstava, rečeno je. Taj novac je navodno iz sredstava za zaštitu vodonosnika, no to neće biti dostatno, a i vrlo je upitno hoće li se zakonski moći koristiti - rekao je Bosilj.

Dodao je da se sprema i reorganizacija gradske uprave odnosno da bi se trebao povećati broj upravnih odjela.

- Ako bi time HDZ napokon dobio svoje pročelnike, onda znači da su se jeftino prodali - komentirao je Bosilj to što HDZ podržava najavljeno rješenje. 

Predsjednik gradskog SDP-a Miroslav Marković iznio je svoj stav da gradska vlast nema nikakav moralni kredibilitete da daje rješenje. 

- To je svojedobno rekao čak i Habijan, kad je izjavio da problem ne može riješiti onaj koji ga je stvorio. Nevjerojatna je njegova transformacija. U tom kontekstu treba se osvrnuti i na ljude koji su u Gradsko vijeće ušli s naše liste, a onda prešli na Čehokovu stranu. To su Josip Dreven i Vesna Dušak. Neka dobro razmisle što rade, jer za ovo nisu dobili mandat - poručio im je Marković.

Dodao je da će sad vjerojatno uslijediti spinovi gradske vlasti tvrdnjama da SDP ne želi riješiti bale. 

- Naravno da želimo da se bale riješe, ali ne na ovaj način da određene interesne skupine ostvaruju ekstraprofite - rekao je Marković i nadodao da za njega ovo što se nudi nije integralno rješenje nego integralna prijevara.

Na rješenje iz 2013. odnosno 2016. godine podsjetio je gradski vijećnik Bruno Ister.

- Tada se nudilo rješenje od 70 milijuna kuna. Sada se govori o ciframa od 120 milijuna kuna. S time da se ne poštuje hodogram Ministarstva, tako da se ne može očekivati sufinanciranje zbrinjavanja bala. Dakle, razlika je 50 milijuna kuna u odnosu na prethodno rješenje, protiv kojeg su se rukama i nogama nastojali borili neki vinovnici sadašnje vladajuće garniture - ustvrdio je Ister, a Marković nadodao da je već te 2016. bilo jasno da su Zlatan Avar i Željko Bunić bili u dosluhu s Ivanom Čehokom kada su se protivili tadašnjem rješenju. 

- No to ostaje njima na dušu - rekao je Ister.

Marković je iznio da postoji i treće rješenje, a to je, sukladno hodogramu Ministarstva, raspisivanje nove javne nabave. To je put koje je država zadala koji vodi prema uvjetima za sufinanciranje rješenja.

Naposljetku, Marković je najavio da će SDP inicirati raspisivanje referenduma o tome pitanju.

- Stavit ćemo to pred vijećnike pa neka odluče. Mi smatramo da treba pitati građane jesu li za ponuđeno rješenje - iznio je Marković stav SDP-a.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video