Vijesti / Politika

RAT OKO JPP-A

MINISTARSTVO TRAŽI REVIZIJU PRESUDE Čačić: 'Netko će za to odgovarati. Ovo još nije viđeno u političkoj povijesti'

MINISTARSTVO TRAŽI REVIZIJU PRESUDE Čačić: 'Netko će za to odgovarati. Ovo još nije viđeno u političkoj povijesti'
Varaždinski.hr

'Normalno bi bilo da ministri iz jednog grada i jedne županije pokušavaju napraviti što više za svoje građane, a ovi čine sve da bi napravili štetu', govori Čačić o Štromaru i Divjak.

Spor između Varaždinske županije i Vlade Republike Hrvatske vezan uz dugovanja države za sufinanciranje javno-privatnog partnerstva u obrazovanju poprime nove dimenzije.

Vezana vijest:

Radimir Čačić, JPP presuda KONAČNA PRESUDA ČAČIĆ PORUČIO VLADI 'U roku od 8 dana želim vidjeti 49,2 milijuna kuna na računu! Inače idu kaznene prijave i ovrha'

Nakon što je Visoki trgovački sud u prosincu donio pravomoćnu presudu u korist Županije po dvije od ukupno pet tužbi, iz državnog proračuna uplaćeno joj je 18,6 milijuna kuna. No sada je Ministarstvo znanosti i obrazovanja podnijelo prijedlog za - revizijom presude.

O tome je varaždinski župan Radimir Čačić danas na konferenciji za novinare izvijestio javnost, napomenuvši da je i uplata po presudi uslijedila tek nakon što je Županija poslala zahtjev za ovrhom.

- Nisu platili sve do dana kad su morali po ovrhi platiti. Učinili su sve da ne plate - rekao je Čačić.

Tada je, podsjeća Čačić, HNS odaslao priopćenje za javnost koje je župan nazvao 'suludim, glupim i uvredljivim za zdravu pamet svakog čovjeka'.

- Imali smo priliku vidjeti dopis iz HNS-a u kojem piše da je, prema presudi, Predrag Štromar bio u pravu i da je Ministarstvo dužno isplatiti zaostale rate! Taj isti Štromar koji je sprečavao da se to isplati, ta ista ministrica Blaženka Divjak koja je sprečavala da se to isplati, oni su, eto, bili zaslužni što smo mi taj novac dobili - osvrnuo se Čačić na proteklo razdoblje.

02cc4a16a053d006ddd80ad25ceb6f19.jpg?v=2

Oko dva mjeseca nakon presude stiže zahtjev za revizijom.

- Sada dobivamo zahtjev od Državnog odvjetništva, koje u ime Vlade i Ministarstva ministrice Divjak traži da nam se taj novac uzme, putem prijedloga za dopuštenjem revizije. Ne samo da ništa ne daju ovoj Županiji, ne samo da su sprečavali isplatu duga, ne samo da su se bezobrazno nakon toga javljali prisvajajući zasluge da je po presudi dug isplaćen, sad traže izvanrednu pravnu mjeru da nam se novac otme - komentira župan.

Rekao je da u svojoj političkoj karijeri nije tako nešto doživio.

- To je jedinstveni slučaj u političkoj povijesti i šire od Hrvatske. Normalno bi bilo da ministri iz jednog grada i jedne županije pokušavaju napraviti što više za svoje građane, a ovi čine sve da bi napravili štetu. Čak i kad sud presudi da je Vlada dužna platiti.

Što dalje slijedi, teško je predvidjeti.

- Vrhovni sud može reći da je ovo preglupo da bi to uopće puštali u reviziju, ali i ne mora. Koliko ja znam naše sudstvo, u njemu je sve moguće. Čak i da sam ja mlad, mršav i s plavim očima. A ove preostale tri tužbe idu svojim tijekom i bit će presuđene kao i ove prve dvije - najavljuje župan.

2291ef1d05cf7a6506984177c5e1e809.jpg?v=2

Na kraju je najavio podizanje osobnih tužbi protiv odgovornih.

- Ono što je važno reći, gospodo, mi ovdje Varaždinci, bez obzira što nismo baš Zagorci, tužit ćemo Vas, ministrice! Tužit ćemo Vas osobno za nesavjesno raspolaganje javnim novcem, za nezakonito posutpanje. Do danas je državni budžet već oštećen za više od 4 milijuna kuna. Ukupno po svim tužbama više od 10 milijuna kuna! Kad sve završi netko će za to odgovarati - zaprijetio je Čačić.

Podsjetimo, po presudi iz prosinca, država je Županiji za JPP isplatila 18,6 milijuna kuna. Od toga je glavnica bila 14,2 milijuna, dok su zatezne kamate iznosile oko 4,4 milijuna kuna. U tijeku su sporovi po još tri tužbe, s glavnicom od oko 26 milijuna kuna, dok kamate na današnji dan iznose 4,6 milijuna kuna.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video