Vijesti / Politika

INAUGURACIJA NA PANTOVČAKU

FOTO Zoran Milanović prisegnuo za predsjednika Republike Hrvatske: 'Tako mi Bog pomogao!'

FOTO Zoran Milanović prisegnuo za predsjednika Republike Hrvatske: 'Tako mi Bog pomogao!'
Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

- Ovo je kuća svih nas, za generacije koje dolaze i one koji će se vratiti. Živjela Republika Hrvatska! - rekao je na kraju govora

Točno u podne na Pantovčaku počela je inauguracija novog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji je na tom mjestu naslijedio Kolindu Grabar-Kitarović.

Već oko 11:30 sati na Pantovčak su počeli dolaziti uzvanici, a među njima i bivši predsjednici Ivo Josipović i Stjepan Mesić. Dosadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović stigla je sa suprugom Jakovom točno u podne.

Potom su u dvoranu pozvani suci Ustavnog suda i izabrani predsjednik Zoran Milanović sa suprugom Sanjom Musić Milanović. Hrvatsku himnu 'Lijepa naša domovino' izvela je Josipa Lisac.Minutom šutnje odana je počast svima koji su svoj život dali za Republiku Hrvatsku. Potom je Zoran Milanović položio prisegu u kojoj je na kraju rekao 'Tako mi bog pomogao'. Potom je potpisao riječi prisege. Na prisegi mu je prvo čestitao predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, a zatim je uslijedio govor novog predsjednika.

- Prije svega, zahvala onima koji su ovaj posao obnašali prije mene, predsjedniku Tuđmanu kojeg nisam poznavao, predsjedniku Mesiću, Josipoviću i Grabar-Kitarović, koji su svi u svom vremenu i datim okolnostima dali maksimum od sebe, svai na svoj način, sa zajedničkim nazivnikom - dobrom vjerom", započeo je pa nastavio:- Jedan od vodećih mislilaca današnjice, po mom mišljenju, ovih dana je rekao, da se budućnost prave zapadne liberalne demokracije može se osigurati samo ako se istinu očuva neovisnom od želja većine birača, kao i želju većine birača neovisnu od istine. To na prvi pogled zvuči zbunjujuće, ali izbori nisu metoda za pronalaženje apsolutne istine.

Objasnio je što to znači...

- Izbori su metoda za pronalazak mirnog kompromisa između brojnih želja različitih ljudi. Većina, primjerice, može izglasati da ne postoji problem klimatskih promjena, ali to ne znači da taj problem ne postoji, da nije istina. Kako održati razdvojenima istinu i želju? Naročito danas kad tehnologija neviđeno olakšava manipulaciju ljudskom željom... Postoji jedan put, puna podrška vlasti, neovisnost, sudstva i medija, to je najčvršća brana tiraniji. Znanstvena zajednica, sudstvo i mediji moraju neprestano raditi na borbi protiv nepoštenja i korupcije u vlastitim redovima. Smatram da su zaštita i promicanje neovisnosti sudstva, medija i znanosti najvažniji sadržaji načelne Ustavne formulacije o odgovornosti predsjednika republike za stabilnost državne vlasti. Kad je riječ o izravnoj nadležnosti, ne kanim biti korektivni faktor, već konstruktivni", istaknuo je novi predsjednik pa nastavio:

- Prema mom shvaćanju, to proizlazi iz duha Ustava. Bit ću predan onim elementima obrane i nacionalne sigurnosti koji otvaraju mogućnosti iskoraka, kako po pitanju profesionalnih dosega i obrazovanja, tako i u pogledu transparentnosti tih važnih i osjetljivih sustava. U vanjskoj politici koncentrirat ću se na one točke koje mogu graditi suradnju i prosperitet. Nema dvojbe da takvih točaka ima neusporedivo više od onih koje nas udaljavaju od susjeda i od svijeta, čak i kad se radi o onima s kojima imamo najviše neriješenih pitanja.

Zamolio je okupljene, ali i sve građane koji ga slušaju za razumijevanje oko jednog detalja.

- Molim vas unaprijed zrno razumijevanja za buduće greške, a bit će ih. Neće imati namjeru nekoga povrijediti ili poniziti, nikada takve nisu ni bile. Barem tako mislim. Učinit ću sve što mogu da iz tog zrna povjerenja izraste mandat od koristi modernoj Hrvatskoj i svim građanima. Pritom ne pristajem na to da je greška ili velika nesreća kad se razilazimo u mišljenjima i stavovima. Greška je kad kod razilaženja u stavovima dovodimo u sumnju motive za djelovanje. Svakog dana borit ću se da tu lošu praksu, gdje se ljudima osporava patriotizam i dobre namjere, prokazujem, jer nas ta praksa prati već 30 godina. Učinit ću sve da to prestane.Jer, patriotizam je stalno i uporno nastojanje na afirmaciji onih aspekata državnosti koji su naše društvo i naše živote učinili i čine boljima, slobodnijima, sadržajnijima i nadahnutijima. Što bude nijansiraniji taj spektar privrženosti Hrvatskoj, to će naša zemlja biti sretnije mjesto za život. Patriotizam podrazumijeva neizbrisivo sjećanje svima koji su patili i izgubili život u Domovinskom ratu, ali i onom prošloj, u antifašističkoj borbi - rekao je.

Naglasio je još jednom da su ratovi gotovi i da ih treba ostaviti u prošlosti.

"Ratovi su gotovi, danas je naša odgovornost učiniti da se nijedan građanin ne osjeća isključenim ili diskriminiran jer je drugačiji ili drugačija. Naša budućnost ovisi o kvaliteti školovanja vjeri da je znanje ključ uspješnijeg života. Hrvatska je dovoljno zrela, imućna i iskusna da može kvalitetno obrazovanje na svim razinama učiniti dostupnim svim ljudima. Naša budućnost ovisi i kako ćemo se odnositi prema vlastitoj kulturi. Kultura je otvorenost svijetu, ali i jedan od plemenitijih nastojanja socijalne isključivosti naših ljudi."

- Našu republiku ne čine i nikad je neće činiti samo visokoobrazovani, samo kompetitivni, poduzetni, znanstveno, umjetnički ili sportski nadarenih. Hrvatska je jednako domovina nekvalificiranom radniku kao i uglednom akademiku, ona jednako pripada prezaposlenom tokaru ili programeru, potplaćenoj blagajnici ili bogatom menadžeru. Osnaživanje solidarnosti u društvu, poštenija preraspodjela bogatstva i borba protiv pohlepe, glavni su elementi borbe protiv nejednakosti. Naša republika treba svakog čovjeka i svaki čovjek mora dobiti priliku da živi od svog poštenog rada. Ovo je kuća svih nas, za generacije koje dolaze i one koji će se vratiti. Živjela Republika Hrvatska!"

Potom je otpjevana pjesma Vice Vukova 'Tvoja zemlja' i time je završila svečanost prisege novog predsjednika Zorana Milanovića. 

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!