Vijesti / Politika

U županijskoj palači

Održana 14. sjednica Skupštine Varaždinske županije

Održana 14. sjednica Skupštine Varaždinske županije
Varaždinska županija

Kao što je poznato, od 1. siječnja ove godine više ne djeluje Ured državne uprave u Varaždinskoj županiji, a njihovi poslovi su povjereni županijskim upravnim odjelima, izuzev nadzora zakonitosti općih akata.

Vijećnici Županijske skupštine Varaždinske županije su na sjednici u utorak, 18. veljače, jednoglasno usvojili izmjene Statuta Varaždinske županije te Poslovnika o radu Županijske skupštine, čime su ovi akti usklađeni sa Zakonom o sustavu državne uprave i izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Kao što je poznato, od 1. siječnja ove godine više ne djeluje Ured državne uprave u Varaždinskoj županiji, a njihovi poslovi su povjereni županijskim upravnim odjelima, izuzev nadzora zakonitosti općih akata.

Uz to, izmijenjena je Odluka o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima Varaždinske županije. Nakon što je Županija preuzela službenike i namještenike bivšeg Ureda državne uprave, ovom Odlukom su utvrđeni koeficijenti i za povjerene poslove, za koje dosad nije bio određen koeficijent složenosti poslova.

Vijećnici su većinom glasova izmijenili Odluku o plaćama i naknadama za rad župana i zamjenika župana, kojima je koeficijent za obračun plaće zamjenika župana s 4,93 povećan na 5,44 sukladno Zakonu o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi prema kojem koeficijenti zamjenika smiju iznositi 85 posto koeficijenta župana.

- Prethodni župan je nekoliko mjeseci prije izbora smanjio plaće službenicima, namještenicima i svojim zamjenicima, dok svoju plaću, maksimalnu koju zakon dopušta, nije smanjio. Za razliku od njega, ne primam plaću, a broj službenika je u mojem mandatu značajno smanjen te su im povećane plaće. Plaće zamjenika nisu povećane, pa sada provodimo usklađenje – rekao je župan Radimir Čačić.

Vijećnici su usvojili izvješće župana o radu za drugo polugodište 2019. godine.

– Provodimo veliki broj projekata čija se vrijednost približava milijardi kuna, pri čemu posebno moram istaknuti naša dva regionalna centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju. Centri kompetentnosti u Medicinskoj školi Varaždin i Srednjoj školi Arboretum Opeka vrijedni su ukupno 160 milijuna kuna, pri čemu smo za svaki već ugovorili po 30 milijuna kuna za infrastrukturu, a očekujemo i odluke o dodjeli po 50 milijuna kuna za opremu i edukaciju. Znate da bespovratnim europskim novcem energetski obnavljamo još desetine školskih, bolničkih i drugih javnih zgrada, među kojima i atraktivni projekt kao što je Vodotoranj. Veliki značaj za nas ima i povrat duga za JPP. Nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja po pravomoćnoj presudi, i to kad je već prijetila ovrha, uplatilo 18,6 milijuna kuna, sada su očajni i taj novac pokušavaju oteti, pa su uputili prijedlog za reviziju presude – naveo je župan Čačić.

Vijećnici Županijske skupštine su prihvatili izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji Varaždinske županije za 2019. godinu, dali su suglasnost na I. izmjene i dopune Financijskog plana ŽUC-a za ovu godinu, usvojili su izvješće o izvršenju Plana djelovanja prirodnih nepogoda za 2019., kao i izvještaj o stanju nezaposlenosti i zapošljavanju na području Županije za 2019. godinu.

Usvojeno je i izvješće o županovim nagrada i potporama za 2019. godinu. Župan ne prima plaću za profesionalno obavljanje dužnosti, a ušteđena sredstva su namijenjena za nagrade i potpore. U 2019. godini župan je dodijelio ukupno 17 potpora i 6 nagrada u ukupnom iznosu od 175.754,60 kuna.

Vijećnici su prihvatili i odluku o zaduživanju Varaždinske županije za financiranje dogradnje i opremanja OŠ Martijanec. Planirana vrijednost projekta je 9,5 milijuna kuna, a sufinancirat će ga Varaždinska županija s Općinom Martijanec, prema posebnom sporazumu nakon provedenih postupaka javne nabave, po ugovorenim cijenama, u omjeru 75 naprema 25 posto. Varaždinska županija će svoje učešće u ovom projektu u iznosu od 7 milijuna kuna osigurati dugoročnim kreditom s otplatom na rok od 10 godina uz fiksnu godišnju stopu od 1,3 posto.

- OŠ Martijanec želimo dograditi po istom modelu kao i OŠ Veliki Bukovec, u kojoj radovi već traju. Načelnik Martijanca je jedini dosad odbijao sudjelovati u investiciji koja će omogućiti jednosmjensku nastavu i u toj školi. Načelnik je u nekoliko navrata naglašavao da je dogradnja škole za jednosmjensku nastavu obveza osnivača, dakle Županije, što je, naravno, potpuna laž jer kad bi tome bilo tako, tada bi sve škole u Hrvatskoj morale imati jednosmjensku nastavu, a znamo da je ima samo 36 posto škola. Obveza Županije je da osigura nastavu, a ona može biti višesmjenska i jednosmjenska. S obzirom da uvođenje jednosmjenske nastave ni na kakav način ne predstavlja našu obavezu, nego je riječ o nadstandardu, očekujemo da barem minimalno u tome sudjeluje lokalna zajednica. Do danas su to, uz izuzetak Martijanca, prihvatili svi načelnici i gradonačelnici, a vjerujemo da je to sada konačno shvaćeno i u toj Općini – rekao je župan Čačić.

Na sjednici Županijske skupštine prihvaćeno i izvješće o radu Zaklade za pomoć djeci VITA, na čiji je račun u 2019. godini ukupno uplaćeno 72.858,47 kuna, a zahvaljujući tome je dodijeljena novčana naknada za pomoć 35 djece oboljele od malignih i drugih teških bolesti.

Prihvaćen je i prijedlog godišnjeg provedbenog plana unapređenja zaštite od požara za područje Varaždinske županije za 2020. godinu, kao i odluka o osnivanju specijalističke postrojbe civilne zaštite za traganje i spašavanje u ruševinama te specijalističke postrojbe za traganje i spašavanje u poplavama. Vijećnici su prihvatili i izvješće o provedbi Eurodysee programa za 2019. godinu.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video