Vijesti / Politika

U sukobu interesa?

AFERA MASONI Plenković o glavnom državnom odvjetniku: 'Bilo bi najbolje da sam ode'

AFERA MASONI Plenković o glavnom državnom odvjetniku: 'Bilo bi najbolje da sam ode'
Igor Soban/Pixsell/Sanjin Strukic/Pixsell

Isto tako, RTL je od Sigurnosno-obavještajne agencije doznao da oni po zakonu nemaju obvezu provjere glavnog državnog odvjetnika.

Predsjednik Vlade, Andrej Plenković, komentirao je situaciju s glavnim državnim odvjetnikom Draženom Jelenićem i činjenicom da je on mason i moglo bi se pokazati da se nalazio u sukobu interesa tijekom komunikacije s Nikicom Gabrićem.

- U postupku imenovanja Dražena Jelenića ministar Bošnjaković i ja nismo znali za informaciju o njegovom članstvu u toj organizaciji. Trebali smo to znati. Ne kažem da ne bi bio imenovan, ali sigurno bismo tu činjenicu drugačije tretirali. Ovako nam je to ostalo nepoznato. S obzirom na aktualnosti naš je stav da bi bilo najbolje da gospodin Jelenić sam odstupi s dužnosti jer je ova čitava priča dovela u pitanje njegovu neovisnost i profesionalnost - izjavio je novinarima Andrej Plenković dodavši ukoliko Jelenić sam ne ode da će reagirati Vlada na sjednici u četvrtak ujutro.

Isto tako, RTL je od Sigurnosno-obavještajne agencije doznao da oni po zakonu nemaju obvezu provjere glavnog državnog odvjetnika.

- Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), iz zakonskih i sigurnosnih razloga, ne komentira sigurnosno-obavještajna postupanja", odgovorila je SOA na pitanje jesu li imali informaciju da je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić u masonima i je li to otkrila sigurnosna provjera te je li Jelenić prijavio da je u masonima.

- Načelno Vas možemo izvijestiti da Zakon o sigurnosnim provjerama i Zakon o državnom odvjetništvu ne predviđaju obvezu provođenja sigurnosnih provjera za glavnog državnog odvjetnika - odgovorili su RTL-u iz SOA-e iz čega se može zaključiti da Jelenić nije ni prošao sigurnosnu provjeru prije nego je došao na funkciju glavnog državnog odvjetnika.

Podsjetimo, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je danas da očekuje ostavku glavnog državnog odvjetnika nakon što je otkriveno da je mason.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!