Vijesti / Politika

HNS VS ČAČIĆ

REAKCIJA Iz Varaždinske županije poručuju HNS-u: 'Župana Čačića možete smijeniti tek na predstojećim izborima'

REAKCIJA Iz Varaždinske županije poručuju HNS-u: 'Župana Čačića možete smijeniti tek na predstojećim izborima'
Damir Spehar/Pixsell

Iz Varaždinske županije poručuju kako je iznesen niz dezinformacija, djelomično namjerno, a djelomično kao rezultat nerazumijevanja.

Iz Varaždinske županije oglasili su se nakon što je Zlatan Mošmondor, predsjednik HNS-ovog kluba vijećnika Županijske skupštine, danas održao konferenciju za medije na kojoj prozvao župana Čačića da se ponaša kao pijani milijunaš i troši novac građana Varaždinske županije na hranu, piće, druženja i putovanja te ga pozvao da podnese ostavku.

Priopćenje iz Varaždinske županije prenosimo u cijelosti.

Vezana vijest:

Mošmondor i Čačić ČAČIĆ KAO PIJANI MILIJUNAŠ Zlatan Mošmondor pozvao Čačića da podnese ostavku: 'Potrošio više od pola milijuna kuna na hranu, piće, druženja...'

Revizija se obavlja na dva područja, na području financijskih izvještaja te na području usklađenosti poslovanja sa zakonima, drugim propisima i unutarnjim aktima. Za svako područje država revizija donosi posebno mišljenje koje može biti negativno, uvjetno i bezuvjetno pozitivno.

U području financijskih izvještaja državna revizija je za 2018. godinu Varaždinskoj županiji dala uvjetno mišljenje zbog stavki iz 2013. i 2014. godine, koje nemaju nikakve veze s aktualnom županijskom vlašću. Izrazili su mišljenje da ih je trebalo drugačije prikazivati, što će se na sugestiju revizije sada i učiniti, kad to već nije bio slučaj 2014. godine i kad već dosad nikada nisu našli za shodno da na to upozore.

Na području usklađenosti poslovanja sa zakonima, drugim propisima i unutarnjim aktima, Varaždinska županija je za 2018. godinu dobila bezuvjetno pozitivno mišljenje državne revizije, što znači da su aktivnosti, financijske transakcije i informacije u skladu s mjerodavnim propisima kojima se uređuje poslovanje Županije.

Napomena revizije je bila da pravilnicima treba dodatno regulirati pitanje evidencije trošenja sredstava za reprezentaciju i ispunjavanja putnih naloga, ali o tome nisu izdali ni negativno niti uvjetno mišljenje, nego su dali preporuku. Da poslovanje Županije nije bilo usklađeno s mjerodavnim propisima, izdali bi negativno ili uvjetno mišljenje.

Kad su u pitanju troškovi reprezentacije, važno je uočiti da su pod tom stavkom i troškovi protokolarnih poklona kao što su kemijske olovke, kišobrani, blokovi i slični materijali. Ti troškovi čine 40 posto ukupnih troškova, dok preostale troškove reprezentacije čine i događanja na najvišoj protokolarnoj razini koje je organizirala Varaždinska županija, kao što su bili sjednica Vlade Republike Hrvatske, obilježavanje 40. obljetnice djelovanja Saveza Alpe - Adria te svečana sjednica Županijske skupštine.

Na kraju, postoji i stvaran trošak reprezentacije koji za župana, primjerice, iznosi 80 kuna na dan, što je otprilike na razini osam čajeva s medom i limunom. Na godišnjoj razini su svi troškovi župana za reprezentaciju u zemlji i inozemstvu iznosili 29.500 kuna, što je manje od jedne od više od 30 plaća kojih se dosad odrekao. To dovoljno govori o rastrošnosti župana.

Upravo zato državna revizija nije imala primjedbi osim preporuka da se vode preciznije evidencije, na temelju čega je Varaždinska županija donijela Pravilnik o korištenju sredstava za reprezentaciju da bi se jasno razlikovala što je stvarno reprezentacija, a što su drugi troškovi.

Što se tiče putnih naloga, službenici su vodili i vode evidenciju o službenim putovanjima tako što navode mjesto i vrijeme putovanja, cilj putovanja, osobe s kojima se komunicira te podnose izvještaj u svrhu evaluacije korisnosti putovanja. Preporuka revizije je da i dužnosnici, kao i službenici, trebaju navoditi i osobe s kojima komuniciraju te o tome podnositi izvještaj, što je u koliziji sa samim statusom državnih dužnosnika koji, sukladno Zakonu o pravima i obvezama državnih dužnosnika, takve obveze nemaju.

O tome postoji presuda Visokog upravnog suda i službeno tumačenje Ministarstva uprave jer je politički neprimjereno i opasno davati na uvid reviziji imena s kojima župan, primjerice, komunicira u Vladi ili u Saboru. O potrebi izvještaja s puta kako bi se evaluirala korisnost putovanja, nema smisla ni govoriti. Dužnosnici procjenjuju korisnost putovanja službenika i radi toga je izvještaj službenika potreban, dok korisnost putovanja dužnosnika procjenjuju birači na izborima, a ne revizija jer to nije njezin posao.

Na kraju, s obzirom na sugestije HNS-a o nužnoj ostavci rastrošnog župana, upućujemo ih na jednostavan način da ga se smijeni, a to su predstojeći izbori, stoji u priopćenju.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video