Vijesti / Politika

Priopćenje stranke

SDP O RJEŠENJU ZA BALE 'Radi se o integralnoj prijevari kojom gradonačelnik želi spasiti sebe od zatvora'

SDP O RJEŠENJU ZA BALE 'Radi se o integralnoj prijevari kojom gradonačelnik želi spasiti sebe od zatvora'
Varaždinski.hr

SDP s ovim zahtjevima, kako navodi Marković, želi osigurati transparentno i zakonito rješavanje bala i svih pravnih sporova zbog kojih se protiv gradonačelnika vode tri kaznena postupka.

Gradska organizacija SDP Varaždin, na čelu s predsjednikom Miroslavom Markovićem, danas je reagirala na objavu javne nabave Varkoma o raspisivanju natječaja prijevoza miješanog komunalnog otpada s lokacije Brezje u MBO.

Priopćenje donosimo u nastavku.

- Unazad dva tjedna gradska vlast je puno govorila o integralnom rješenju za bale i pravne sporove, a malo je rekla, i još manje to 'rješenje' transparentno prezentirala javnosti. Mnoga pitanja su ostala neodgovorena, mnoge stvari su ostale nejasne i proturječne – započeo je Marković.

Napisali su da je SDP o ovom rješenju već izrekao svoje mišljenje.

- Umjesto da gradska vlast pronađe rješenje u skladu s mišljenjem Ministarstva zaštite okoliša iz listopada prošle godine i osigura sufinanciranje od 40% od strane države, sada se zbog osobnih interesa gradonačelnika Ivana Čehoka i Davora Patafte ide na rješenje kojim se neće dobiti sufinanciranje i zbog kojega će građani platiti 90% više nego da se npr. prihvatio Habušev prijedlog rješavanja bala 2016. godine – piše predsjednik GO SDP Varaždin.

Smatraju da se radi o 'integralnoj prijevari' zbog vlastitih interesa gradonačelnika.

- Nažalost, radi se o integralnoj prijevari kojom gradonačelnik želi spasiti sebe od zatvora i namiriti svoje interesne skupine gurajući u integralno rješenje i one sudske procese koji s balama nemaju veze, ali itekako imaju veze s već donesenim osuđujućim presudama u tim sporovima. Zato se postupa netransparentno, bez da se gradskim vijećnicima i javnosti prezentiraju sve bitne činjenice vezane za ovo rješenje ili će im one biti prezentirane u zadnji tren kao i mnogo puta dosad u mandatu ove vlasti – ističe Marković.

Kaže da se ponavlja 2008. godina te se o bitnim stvarima dogovara daleko od očiju javnosti.

- Kao očigledan primjer takvog netransparentnog načina rada je i nova informacija da je Varkom raspisao natječaj za prijevoz miješanog komunalnog otpada s lokacije Brezje unatoč tome što Gradsko vijeće još nije ni sazvano, a kamoli donijelo  odluku o ovom 'integralnom rješenju'. Ponovno se ponavlja 2008. godina, ponovno se sve stvari dogovaraju iza zatvorenih vrata dok Gradsko vijeće treba poslužiti gradonačelniku kao smokvin list čijim odlukama će se kasnije braniti u eventualnim kaznenim postupcima – navodi predsjednik varaždinskog SDP-a.

Prema tome, piše u priopćenju, SDP zahtijeva u šest točaka od gradske vlasti da gradskim vijećnicima i javnosti mora dostaviti najmanje 20 dana prije sjednice Gradskog vijeća na kojoj će se raspravljati o 'integralnom rješenju' sljedeće informacije.

1) informaciju u kojoj će biti navedeni svi pravni sporovi koji se rješavaju, na koji način se rješavaju, koliko će Grad i Varkom platiti ove nagodbe, iz kojih izvora će se one financirati i pod kojim uvjetima

2) točnu kalkulaciju cijene od 1.369,05 kn/po toni bala (uključujući PDV) po kojoj se bale žele zbrinuti 

3) pisana pravna mišljenja pravnih zastupnika Grada o pravnom položaju u kojem se Grad nalazi u svim sporovima obuhvaćenim ovim integralnim rješenjem

4) pisano pravno mišljenje odvjetničkog ureda koje je Avar spominjao da postoji, glede pravnih argumenata na temelju kojih Grad namjerava tužiti državu za sufinanciranje rješavanja bala

5) da se na idućoj sjednici Gradskog vijeća samo raspravi prijedlog integralnog rješenja, bez donošenja odluke i da Gradsko vijeće donese odluku o referendumu ukoliko gradska vlast inzistira na ovakvom rješenju

6) da se nakon transparentnog informiranja javnosti o svim aspektima tog rješenja održi referendum o predloženom integralnom rješenju i zaduživanju Grada

SDP s ovim zahtjevima, kako navodi Marković, želi osigurati transparentno i zakonito rješavanje bala i svih pravnih sporova zbog kojih se protiv gradonačelnika vode tri kaznena postupka zbog čega je nepravomoćno osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora, i zbog kojih se nalazi u teškom sukobu interesa, zaključuje Miroslav Marković u priopćenju.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video