Vijesti / Politika

intervju

VELJKO KAJTAZI 'Lokalni mediji zlonamjerno ponavljaju vijesti iz crne kronike, neki su to iskoristili za rasistički prosvjed'

VELJKO KAJTAZI 'Lokalni mediji zlonamjerno ponavljaju vijesti iz crne kronike, neki su to iskoristili za rasistički prosvjed'
Borna Filic/PIXSELL

Večernji list razgovarao je sa saborskim zastupnikom romske nacionalne manjine Veljkom Kajtazijem.

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi žestoko se protivi najavama međimurskog župana Matije Posavca koji zagovara vaučere umjesto novca za Rome u Međimurju. Župan bi time želio riješiti problem nenamjenskog trošenja socijalne pomoći, no saborski zastupnik u intervjuu poručuje da to neće proći.

Večernji list: Koliko su sami Romi krivi za situaciju u Međimurju? Vidimo da su mnogi stanovnici te županije ogorčeni na sigurnosno stanje, zbog čega su i organizirali prosvjede usmjerene protiv Roma? Kako na to gledate?

Veljko Kajtazi: Za sve što negativno počini pripadnik romske zajednice prozove se cijela zajednica, lokalni mediji zlonamjerno ponavljaju vijesti iz crne kronike i naravno da su se našli pojedinci koji su situaciju iskoristili da organiziraju taj rasistički prosvjed. Riječ je o perfidnom rasizmu koji je Rome uznemirio i prestrašio. Trebamo sve učiniti da se takvo nešto ne ponovi.

VL: Koliko ste vi krivi što romska naselja diljem Hrvatske izgledaju kao u 17. stoljeću?

VK: Svi smo kolektivno krivi jer nije učinjeno više. To je naša sramota. Ja smatram da činim sve što mogu i uvijek se trudim više i bolje. Legalizacija, izmjena prostornih planova, ulaganje u infrastrukturu; zapošljavam, pomažem i sufinanciram obrazovanje, pomažem i pojedincima i državi i jedinicama lokalne samouprave i romskim predstavnicima. Nastojim stvoriti sinergiju i preduvjete za sve što smo prepoznali kao problem. Moj rad romska zajednica ocijeni svake četiri godine. Mislim da rezultati govore sami za sebe.

VL: Kao romska zajednica kako vidite suradnju s novim predsjednikom Zoranom Milanovićem?

VK: Romskoj zajednici potrebna je pomoć svih istaknutih pojedinaca, pa tako i predsjednika. Od njega očekujem da iskoristi svoje ovlasti i funkciju, da upozori na probleme Roma, da nam pomogne u lobiranju da se problemi riješe i da nas se ne sjeti tek na kraju mandata.

Cijeli intervju možete pročitati na portalu Večernji list.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video