Vijesti / Politika

SKUPI ZAOKRET

Obradu bala u MBO-u platit ćemo 80 milijuna kuna više nego da ih se zakopalo!

Obradu bala u MBO-u platit ćemo 80 milijuna kuna više nego da ih se zakopalo!
Varaždinski.hr

Za sve je kriv - otopljeni organski ugljik. Put kojim je gradska vlast krenula prije godinu dana pao je u vodu nakon novih analiza baliranog otpada.

Varaždinska gradska vlast posljednjih tjedana javnosti je predstavila skicu integralnog rješenje za zbrinjavanje baliranog komunalnog otpada i sve pravne sporove koji opterećuju Grad.

Rješenje se predstavlja kao konačno, što bi značilo da je praktički već sve dogovoreno s drugom stranom u pregovorima. Tome treba dodati i da je, sudeći prema odaslanim porukama, osigurana i politička većina u Gradskome vijeću kako bi se takav prijedlog odluke proveo.

Vezana vijest:

Zlatan Avar, Mario Lešina, bale INTEGRALNO RJEŠENJE BALE ODLAZE? 'Sa 118 milijuna kuna rješavamo sporove teške 372 milijuna kuna'

Iako svi odgovori na pitanja vezana uz integralno rješenje još uvijek nisu poznati javnosti, gradska vlast iznijela je neke osnovne podatke. 

Ugovor iz 2008. godine nikad aktualniji

Ono što je ključno je da se planira realizirati ugovor iz 2008. godine, potpisan s tadašnjim T7 VIS-om, i to, prema riječima gradske vlasti, po tada ugovorenoj cijeni od 137 eura po toni otpada. Odnosno oko 1.020 kuna.

To je cijena bez PDV-a, no s obzirom da bi plaćanje išlo preko gradske tvrtke, ona si taj dio može odbiti, što Grad, kada bi on plaćao, ne može.

Za bale ide oko 115 milijuna kuna

U Brezju se navodno nalazi oko 105.000 tona bala. Ugrubo, zbrinjavanje bi tako moglo koštati oko 110 milijuna kuna. 

Tome valja dodati i iznos od 7,5 milijuna kuna, koliko Grad namjerava platiti CE-ZA-R-u za 'izlazak iz koncesije'. Cifra se time kreće sad već oko 115 milijuna kuna, a jedinična cijena postaje 1.090 kuna. 

Ovo rješenje bitno skuplje nego ono lanjsko

Vezana vijest:

Ivan Čehok, Ana Petrić INTEGRALNO RJEŠENJE ŠTO JE ISTINA? Pitali smo Čehoka o rješenju za bale. Ana Petrić negirala skoro sve što je rekao

U svakome slučaju, ako po strani ostavimo sve pravne zavrzlame i raznolika tumačenja situcije u kojoj se Grad nalazi, ostaje činjenica da je konzumiranje ugovora koji predviđa obradu otpada u MBO-u znatno skuplje nego što bi bilo po rješenju prema kojem je gradska vlast krenula u veljači 2019. godine. 

Podsjetimo, tada je otpad promijenio tzv. ključni broj odnosno, jednostavnije rečeno, više se nije vodio kao miješani komunalni otpad, već se smatrao obrađenim u postupku prije baliranja. 

Kemijska analiza rekla da može na odlagalište

Osim toga, kemijska analiza bala tada je pokazala da je riječ o otpadu koji se po zakonu može bez obrade odložiti na odlagalište. Svaka njegova obrada, dakle, nepotrebno bi poskupljivala zbrinjavanje.

Vezana vijest:

Ivan Čehok, Davor Patafta NAJPOVOLJNIJE RJEŠENJE RJEŠENJE ZA BALE Postojeći ugovori idu u povijest, stvoreni uvjeti da se bale jednostavno - zakopa

Gradsko vijeće tada je, prije točno godinu dana, donijelo odluku o tome da se postojeća koncesija iz 2013. godine, koja je bila dodijeljena zajednici ponuditelja na čelu s tvrtkom CE-ZA-R, stavlja izvan snage.

Isto tako, Gradsko vijeće je informirano o tome da Varkom, koji je posjednik baliranog otpada u Brezju, pokreće jednostrani raskid ugovora s tvrtkom T&H Invest (nekadašnji T7 VIS) iz 2008. godine. Kao i da iz toga ugovora izlazi i Grad Varaždin, koji je u ugovorni odnos ušao aneksom iz 2009. godine. 
 
No taj ugovor nikad nije raskinut. 

Nove analize pokazale nešto sasvim drugo!

Zašto je gradska vlast zaokrenula za 180 stupnjeva i od odluke da ne poštuje ni ugovor iz 2008. ni koncesiju iz 2013. dođe do toga da ipak odluči konzumirati ugovor iz 2008. te da u taj ugovor uključi i nositelja koncesije iz 2013. godine?

Odgovor na to pitanje krije se u novim kemijskim analizama baliranog otpada. One su proteklih dana dostupne javnosti pa se napokon precizno može vidjeti ono što se dosad pričalo tek neslužbeno.

Naime, nakon te sjednice prije godinu dana Varkom je naručio novu analizu bala, koja je pokazala nešto sasvim drugo od prijašnjih analiza!

Otopljeni organski ugljik skočio u nebo

Ključan dio analize odnosi se na količinu otopljenog organskog ugljika. Naime, da bi se bale mogle odložiti na deponij, objašnjava struka, njegova vrijednost mora biti manja od 800 mg/kg suhe tvari. Taj otopljeni organski ugljik naziva se skraćeno DOC.

U analizi bala iz 2013. godine tako se vrijednost DOC-a kretala od 400 do 600, ispod 800 bila je i u analizi iz 2017. godine, a onda je u analizi iz 2019. - skočila u nebo!

Tako se vrijednost DOC-a sad kreće od oko 5.500 pa čak do 18.000 prosječno za pojedine godine! Uzorci i analiza rađeni su zasebno za svaku godinu starosti bala zasebno. (Zanimljivo je pritom da je najmanji DOC izmjeren u najnovijim balama.)

Bioinstitut - analiza bala (2013.)(5.38 MB)

Bioinstitut - analiza bala (2019.)(2.95 MB)

Analize bala - sve godine (2013, 2014, 2017, 2019)(255.27 KB)

Varkom podnio kaznenu prijavu protiv Bioinstituta

Što se točno dogodilo između analize i analize i kako je moguće da se dobiveni rezultati u tolikoj mjeri razliku, nema odgovora. No gradska vlast našla se u situaciji da najnovije analize pokazuju da bale na deponij - ne mogu. 

Direktor Varkoma Željko Bunić potvrdio nam je da je podnio kaznenu prijavu protiv tvrtke Bioinstitut, koja je radila i prijašnje i novu analizu. 

- Varkom je kaznenu prijavu protiv tvrtke Bioinstitut iz Čakovca podnio 10. lipnja 2019. Nemamo povratnu informaciju od Općinskog državnog odvjetništva u kojoj je to fazi - kaže Bunić. 

'Ono prije bilo je ili kriminal ili šlamperaj'

Njegovo mišljenje je da je nova analiza zapravo ona 'prava', a da su one prijašnje 'ili kriminal ili šlamperaj'. To su njegove riječi.

Osim Bioinstituta, novu analizu radio je i Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Andrija Štampar', koji je dobio slične rezultate. 

- Dakle, dvije tvrtke su radile analizu, obje su dobile DOC daleko iznad vrijednosti kakve su bile u prijašnjim analizama. Čak je i Varkom kupio opremu i sam dodatno radio analize i došao do sličnih rezultata - ističe Bunić i dodaje da Varkom nikome tko sumnja u rezultat zadnjih analiza neće braniti da naruči novu.

Neće se raditi nova analiza

Od direktora Varkoma također doznajemo da neće biti rađena nova analiza nakon što, početkom ožujka, istekne godinu dana od posljednjeg uzorkovanja.

- To je potrebno raditi svakih godinu dana ako bi bale išle na odlaganje. No kako bi one, prema prijedlogu rješenja, trebale ići u MBO, novo uzorkovanje se neće raditi - objašnjava Bunić.

Bale će se prebaciti na Čistoću

Varkom će se, po svemu sudeći, uskoro riješiti bala i cijeli posao nastavit će Čistoća. Tako se dalo naslutiti iz nekih izjava gradskih čelnika, a potvrdio nam je i Bunić.

- Nama su Hrvatske vode jasno rekle da se mi time ne smijemo baviti. Iz Varkoma je 2013. godine izdvojena Čistoća upravo zbog toga što se tvrtka mogla baviti samo vodnim gospodarstvom. Bale su tada trebale biti prebačene na Čistoću, ali bivša gradska vlast to nije napravila. Napravit ćemo sada. A kako će se točno pravno riješiti realiziranje ugovora o zbrinjavanju iz 2008., bit će poznato kad se dovrši konačan prijedlog rješenja - zasad na taj dio pitanja direktor Varkoma nema precizan odgovor.

'Slobodne bale' zakopane su bile za 350 kuna po toni

Ako se vratimo u 2017. godinu, prisjetit ćemo se da Čehokova vlast jedan dio bala već prevezla na deponij. Bila je riječ o tzv. 'slobodnim' balama, koje nisu bile predmet koncesije.

Tako je, podsjetimo, od 28. srpnja 2017. do 17. siječnja 2018. Varkom na odlagalištu u općini Davor deponirao, sasvim precizno, 3.375.750 kilograma baliranog otpada. Odnosno točno 3.268 bala.

Cijena je bila 350 kuna po toni.

Novo rješenje s 37 na 115 milijuna kuna

Da nove analize nisu srušile put kojim je Grad krenuo prije godinu dana, zbrinjavanje 105.000 tona bala odlaganjem tako bi koštalo 37 milijuna kuna.

Sada će koštati 115 milijuna, punih 78 milijuna kuna više. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video