Vijesti / Politika

KOMENTAR GRADONAČELNIKA

ČEHOK O PROSVJEDU 'Ništa novog pod suncem, prežvakavaju se stare teze'

I varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok bio je danas Korzu za vrijeme prosvjeda 'Istinom protiv laži'...

Peti prosvjed u organizaciji građanske inicijative 'Varaždinsko smeće' održan je danas na varaždinskom Korzu. Povod prosvjeda 'Istinom protiv laži' bilo je najavljeno 'integralno rješenje' koje gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Ivanom Čehokom opisuje kao rješenje za niz sporova u kojima se nalazi Grad Varaždin te konačno rješenje za bale smeća u Brezju.

Vezana vijest:

Prosvjed 'Istinom protiv laži' 'ISTINOM PROTIV LAŽI' PROSVJED NA KORZU Oko 200 građana poručilo: 'Grad baroka bez Čehoka'

Na prosvjedu se po procjeni varaždinske policije okupilo oko 200 građana, a za vrijeme prosvjeda na Korzu je bio i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, čije ime su često spominjali prosvjedni govornici.

- Čitao sam Baudelairea i on kaže da je najbolje prosvjedovati sam protiv sebe pa to činim i ja. Što se tiče rečenog na pozornici, ništa novog pod suncem. Najavili su da će danas dati svoj prijedlog za zbrinjavanje bala, no nisam čuo ništa. Prijedloga nema, prežvakavaju stare teze koje smo već tisuću puta čuli, ali nikakvoga novog rješenja nema. Nije u redu koncesija, nije u redu prvi ugovor, što je u redu? Mi smo se stvarno nadali da ćemo čuti rješenje, sve stranke i zainteresirani koji mogu ponuditi rješenje koje je zakonski i ekološki prihvatljivo i rješava sve sporove, da više nemamo tužbe za koncesije na 96 milijuna, da više nemamo prijeteće tužbe koje su 2014. pokrenute o interventnom rješenju... Ako takvo rješenje prostoji i ako jeftinije, ja nemam ništa protiv – komentirao je Čehok izrečeno na današnjem prosvjedu.

Na pitanje vidi li problem što 'integralno rješenje' uključuje ugovore zbog kojih se vode kazneni postupci, Čehok je odgovorio niječno.

- Ja ne znam kako bi civilni postupci u kojima Grad treba izaći iz dva obvezno-pravna odnosa za koje ima tužbu na 100 milijuna kuna, odnosno s kamatama 140 milijuna kuna, ja ne znam kakve bi to moglo imati veze s ovim. Tu nije riječ o istim ugovorima, tu je riječ o koncesiji. Oni koji danas imaju ugovor na koncesiju i pravo na koncesiju, oni ne žele povući tužbu ako se ne konzumira prvi ugovor. Prema tome, ako ima neko zakonito i ekološko prihvatljivo rješenje, neka ga ljudi predlože. No oni ga predložili nisu. Mi smo prema zaključkima povjerenstva predložili rješenje koje je povjerenstvo prihvatilo.

Osvrnuo se i na govor pravnika i sveučilišnog predavača Ivana Obadića koji je istaknuo kako bi gradonačelnici trebali biti ograničeni na samo dva mandata, dok bi osobe protiv koji se vode kazneni postupci trebale odstupiti sa svojih funkcija.

Prosvjed 'Istinom protiv laži' na varaždinskom Korzu u subotu, 7. ožujka Prosvjed 'Istinom protiv laži'

- Gospodin Obadić je rekao da se gradonačelnik ne bi trebao kandidirati više od dva puta. On je istaknuti član SDP-a te je 2000. podržavao koncesiju, imamo zapisnike. On čini sve kako bi SDP na sljedećim izborima imao gradonačelnika i to je njegovo pravo. U ovoj državi postoje ustavna prava i nitko nije kriv dok mu se ne dokaže. Drugo, postoje zakoni i ja sam se kandidirao na potpuno zakonski prihvatljiv način i građani su me odabrali, a SDP nisu odabrali. Svatko ima pravo biti izabran sve dok nije pravomoćno osuđen. Svi smo mi jednaki pred zakonom, postoje ustavna i zakonska prava koja se poštuju. Ne bih tumačio pravo. Gradonačelnik se bira neposrednim izborom i svatko tko nije pravomoćno osuđen može se kandidirati – zaključio je Čehok.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video