Vijesti / Politika

ODGOVORILI GRADONAČELNIKU

Udruga Varaždin bez smeća: 'Ivan Čehok smatra da Greta Thunberg mora šutjeti'

Udruga Varaždin bez smeća: 'Ivan Čehok smatra da Greta Thunberg mora šutjeti'
Siniša Sović/Foto agencija Sjever

'Slijedit ćemo primjer ostatka Hrvatske i razvijenih demokracija gdje djeca također sudjeluju u mirnim prosvjedima jer upravo je uloga roditelja da djecu naučimo demokraciji i građanskom aktivizmu, kada se o tome ne uče u školi', poručuju iz udruge.

Iz udruge Varaždin bez smeća reagirali su na današnje priopćenje odaslano iz Gradske vijećnice, u kojem se gradska vlast Ivana Čehoka osvrnula na prosvjed održan u subotu 6. ožujka na Korzu.

Vezana vijest:

Ivan Čehok, Hrvoje Petrić 'ISTINOM PROTIV LAŽI' GRAD O PROSVJEDU 'Sada kad Petrić više ne može mlatiti pare na račun Grada, gađao bi vijećnike jajima i paradajzom'

Uvodno poručuju kako to priopćenje ponovo pokazuje da gradonačelnik 'koristi Grad i gradske službenike za osobne obračune s kritičarima'.

- Lažemo li kad kažemo da će nas neosnovano zadužiti za preko 200 milijuna kuna i da će novac završiti kod njegovih suoptuženika? Lažemo li kad kažemo da je integralno rješenje blagoslov kriminala? Lažemo li kad kažemo da nije pokazao nijedno pravno mišljenje koje bi potkrijepilo njegove tvrdnje? - retorički postavljaju pitanja aktivisti.

Nakon toga se osvrću na rješenje Trgovačkog suda u Varaždinu o kojem je Varaždinski.hr danas izvijestio, kojim je parnični postupan vezan uz utvrđenje ništetnosti ugovora za zbrinjavanje baliranog otpada iz 2008. prekinut sve do pravomoćnog okončanja suđenja Ivanu Čehoku, Davoru Patafti i Tomislavu Kezelju.

Vezana vijest:

Bale, Županijski sud u Varaždinu NIŠTETNOST UGOVORA ZA BALE Sud prekinuo parnični postupak do konačne presude protiv Čehoka i Patafte

- Danas smo srećom vidjeli da Trgovački sud u Varaždinu jasno kaže da Ugovor iz 2008. godine ne može imati nikakvu snagu ako Čehok i Patafta budu pravomoćno kazneno osuđeni. A i ako ne budu, postoje i drugi razlozi ništetnosti koje će sud ispitati. Sve ovo građanima i gradskim vijećnicima se prešućuje - kažu 'smećari'.

Osvrnuli su se i na kritiku koja je iz Grada upućena zbog toga što su na prosvjedu bila prisutna djeca.

- Kritizira prisustvo djece na mirnom okupljanju, a dvolično se s njima godinama neovlašteno slika po vrtićima, školama i natjecanjima te ih koristi za vlastitu promociju. Istovremeno ljudima namješta otkaze, pokazuje srednji prst, dere se na građane na skupovima (npr. prošle godine u Palači Herzer) i bezočno govori neistine kad god mu se ukaže prilika - oštro uzvraćaju iz udruge.

Dodaju da u civiliziranom svijetu nije neuobičajeno da djeca sudjeluju u prosvjedima, kako gradonačelnik želi uvjeriti varaždinsku javnost.

- Očigledno gradonačelnik to ne zna, kao što očito ne zna ni za švedsku aktivisticu Gretu Thunberg, koja bi po njemu izgleda trebala šutjeti. U međuvremenu, slijedit ćemo primjer ostatka Hrvatske i razvijenih demokracija gdje djeca također sudjeluju u mirnim prosvjedima jer upravo je uloga roditelja da djecu naučimo demokraciji i građanskom aktivizmu, kada se o tome ne uče u školi. Između ostalog, treba ih naučiti da u razvijenim demokracijama nije neuobičajeno gađanje političara jajima i paradajzom. Naša je dužnost i obaveza ne šutjeti, koliko god to nekome smetalo - zaključuje se u odgovoru gradonačelniku iz udruge Varaždin bez smeća.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!