Vijesti / Politika

ODJECI PROSVJEDA

OBADIĆ ČEHOKU 'Zna da nisam član SDP-a pa zaključujem da namjerno laže'

OBADIĆ ČEHOKU 'Zna da nisam član SDP-a pa zaključujem da namjerno laže'
Varaždinski.hr

'Na prosvjedu sam govorio o odgovornosti političara, konceptu koji je gradonačelniku očito potpuno nepoznat pa bih mu ga rado razjasnio', odgovara pravni stručnjak.

Pravni stručnjak Ivan Obadić, jedan od govornika na subotnjem građanskom prosvjedu ispred varaždinske Gradske vijećnice, reagirao je na izjave koje je tom povodom dao gradonačelnik Ivan Čehok.

Vezana vijest:

Prosvjed 'Istinom protiv laži' KOMENTAR GRADONAČELNIKA ČEHOK O PROSVJEDU 'Ništa novog pod suncem, prežvakavaju se stare teze'

Obadić navodi da je Čehok u izjavi koju smo objavili iznio niz neistina vezanih uz njegovo javno djelovanje te je pritom 'uspio i pogrešno shvatiti' njegove riječi koje su se, napominje, odnosile 'na odgovornost, transparentnost, građansku participaciju i efikasnost rada gradske uprave'.

- Kao prvo, ja ne mogu biti 'istaknuti član SDP-a' iz jednostavnog razloga jer nisam član SDP-a, što gradonačelnik Čehok vrlo dobro zna pa zaključujem da namjerno laže, što i ne začuđuje s obzirom na niz neistina koje izgovara, piše i objavljuje u medijima i na društvenim mrežama - uvodno je Obadić demantirao Čehoka.

Dodaje da također nikada u životu nije bio javni (gradski) dužnosnik niti se ikada kandidirao za bilo koju gradsku funkciju. Potom se osvrće na Čehokove izjave da je upravo Obadić zagovarao provođenje koncesije za zbrinjavanje baliranog otpada.

- S obzirom da gradonačelnik rješenje za bale iz 2016. godine smatra toliko štetnim da u potpunosti diskreditira stručnost i kompetentnost osoba koje su s njim imale bilo kakve veze, postavlja se pitanje zašto su ljudi koji su, za razliku od mene, tada bili izravno i izvršno uključeni u njezino prihvaćanje, danas neki od njegovih najbližih suradnika? O toj su koncesiji tada, između ostalih, odlučivali bivši i sadašnji gradski vijećnik Josip Dreven, u to doba vjerni saveznik gradonačelnika Habuša i predsjednik gradske organizacije HNS-a koji je zajedno s gradonačelnikom Habušem bio najodgovorniji za donošenje koncesije 2013. godine; Alen Kišić, bivši predsjednik Gradskog odbora SDP-a kojega je gradska vlast Ivana Čehoka imenovala na čelo gradske tvrtke početkom 2018. godine; te Mirela Ivanković, bivša pročelnica i sadašnja privremena pročelnica Upravnog odjela za financije i proračun - odgovara Obadić na prozivke.

Na prosvjedu je Obadić naširoko govorio o odgovornosti političara.

- Riječ je o konceptu koji je gradonačelniku očito potpuno nepoznat pa bih mu ga rado razjasnio. Naime, za razliku od uhodane prakse razvijenih europskih demokracija, u kojima je već i sumnja u najmanju nezakonitost dovoljan razlog za povlačenje iz politike, u Hrvatskoj političari, a posebice lokalni, ne snose nikakvu pa ni političku odgovornost za nemoralne, nezakonite ili štetne odluke. Legalnost njihova djelovanja pritom određuje tek donju razinu poželjnog ponašanja. Legalnost i legitimnost nisu sinonimi, a vladavina prava nikada i nigdje u demokratskoj Europi ne postoji bez etičke i vrijednosne pozadine koje su glavna brana korupciji - tumači Obadić.

Upravo na temelju toga, dodaje, govorio je o moralnoj odgovornosti.

- Istaknuo samo kako bi političari, kao moralnu obvezu, trebali biti spremni podnijeti ostavku u posebno teškim slučajevima sukoba interesa, kada se protiv njih vode kazneni postupci ili su nepravomoćno proglašeni krivima za korupcijska kaznena djela, te da se ne bi trebali kandidirati nakon dva gradonačelnička mandata - podsjeća na svoje prijedloge.

Kaže da se slaže kako su potrebne određene zakonodavne i institucionalne promjene u tom pogledu, no da istovremeno baš ništa ne stoji kao zapreka političarima da se već sada počnu ponašati u skladu s tom praksom.

- Isto tako građani već sad trebaju shvatiti da je trenutačno stanje grubog nedostatka bilo kakve, a ne samo političke, odgovornosti u aktualnoj gradskoj vlasti u Varaždinu ozbiljan problem, pogotovo jer nas žele zadužiti za, prema nekim procjenama, oko 250 milijuna kuna kako bi namirili privatne interese svojih suoptuženika - napominje Obadić.

Svoju reakciju završava - citatom.

- Na kraju, s obzirom da gradonačelnik voli citate, podsjetio bih ga na riječi od Dostojevskog: 'Onaj koji sam sebe laže i sluša svoju laž dotjerat će dotle da neće više poznati istine ni u sebi ni oko sebe, nego će dosljedno prestati poštovati i sebe i druge.'

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!