Vijesti / Politika

ČUDNE ODLUKE

Grad kockarnici prodaje javnu površinu? 'Vlast radi budale i od Vijeća i od javnosti'

Grad kockarnici prodaje javnu površinu? 'Vlast radi budale i od Vijeća i od javnosti'
Google Maps, Varaždinski.hr

'Nema nikakve analize utjecaja na građane koji tamo žive, a radi se o parceli na kojoj nedostaje parkirališta i javnog prostora za zgrade sa stotinama stanova', upozorava gradski vijećnik Vjeran Strahonja.

Varaždinski gradski vijećnik Vjeran Strahonja upozorio je da će se danas na sjednici Gradskog vijeća raspravljati o odluci kojom javna površina u Krležinoj ulici prestaje biti javna i može se prodati privatnom vlasniku.

Strahonja kaže da se, po svemu sudeći, radi o ideji dogradnje i proširenja kockarnice u Ulici Miroslava Krleže i izgradnji građevine koja nije moguća ako Grad investitoru ne proda dio gradskog zemljišta koje je javno dobro.

Čestica o kojoj je riječ nosi broj 3151/1, ukupne je površine 13.018 četvornih metara, a status javnog dobra ukinuo bi se u dijelu od 350 kvadrata.

cca95d94a3720326c06cc5b5c71fa094.jpg?v=2

- Kako bi se zadovoljila propisana forma, u prijedlogu odluke postoji i 'Ocjena stanja, osnovna pitanja koja se trebaju urediti i svrha koja se želi postići donošenjem ovog zaključka: Ovim Zaključkom se ukida status javnog dobra dijelu parcele upisane kao javno dobro zbog trajnog prestanka potrebe njenog korištenja i mogućnosti prodaje'. Dokument sadrži i obrazloženje, u kojem se samo ponavlja: 'Ovim člankom se ukida status javnog dobra dijelu parcele upisane kao javno dobro zbog trajnog prestanka potrebe njenog korištenja kao javnog dobra i mogućnosti prodaje. I to je sve - upozorava gradski vijećnik.

Negoduje zbog takvog pristupa donošenju odluka.

- Nema pravog obrazloženja o čemu se zapravo radi, nema prijedloga parcelacije, ili bilo kakvog prikaza gdje je to zemljište koje više neće biti javno dobro, nego ide na prodaju. Ne piše koja je to struka i na temelju čega utvrdila da je došlo do 'trajnog prestanka potrebe korištenja kao javnog dobra'. Ništa ne piše o tome tko je zapravo cijelu priču inicirao, odakle takva ideja i čemu će to zemljište služiti nakon što prestane biti javno dobro. Nema bilo kakve analize na građane koji tamo žive, a radi se o parceli na kojoj nedostaje parkirališta i javnog prostora za zgrade sa stotinama stanova. Ne piše zašto gradska vlast preuzima funkciju prostornih planera, upravo u trenutku kad su pokrenute izmjene i dopune GUP-a - nabraja Strahonja i dodaje: - Svakog razumnog ovakav prijedlog mora zabrinuti, upozoriti, mora ukazati da vlast i stručne službe rade budale od Gradskog vijeća i svekolike javnosti.

Na kraju, pod egidom 'Ljubav u doba korone', ironično zaključuje, s obzirom na aktualnu situaciju oko epidemije koronavirusa, ovako:

- Kao što su Florentino i Fermina u Marquezovom romanu dobili priliku da ostvare svoju dugo očekivanu ljubav u doba kolere, tako aktualna epidemija daje posebne prilike za ljubav gradskih vlasti i poduzetnika, ovaj puta s uzvišenim ciljem dogradnje kockarnice.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!