Vijesti / Politika

KORONAVIRUS I FINANCIJE

Udruga VBS upozorava: 'Čehokov plan je u recesiju ući s dugom od 300 milijuna kuna!'

Udruga VBS upozorava: 'Čehokov plan je u recesiju ući s dugom od 300 milijuna kuna!'
Varaždinski.hr

U nepune tri godine od dolaska na vlast, Ivan Čehok će, ako integralno rješenje prođe, ukupno potrošiti, zadužiti i financijski opteretiti Grad i gradske tvrtke za preko 300 milijuna kuna, upozoravaju iz udruge.

Udruga Varaždin bez smeća osvrnula se na nove momente u najavljenom zaduživanju koje već neko vrijeme najavljuje gradska vlast. Ovoga puta novi momenat vezan je uz ekonomske posljedice epidemije koronavirusa.

- Prije nekoliko dana bili smo svjedoci najvećeg pada svjetskih burzi u protekle 33 godine. Svjedoci smo kako se otkazuju sva sportska i kulturna događanja, ograničavaju se sva javna okupljanja, a izgledno je i uvođenje još restriktivnijih mjera koje će ostaviti duboke i dugotrajne posljedice na gospodarstvo. Ekonomski pokazatelji i prije izbijanja pandemije bili su negativni, a u ovom trenutku potpuno je jasno kako je svijet na pragu nove globalne recesije čije posljedice još uvijek ne možemo procijeniti - podsjećaju uvodno na aktualnu situaciju.

Dodaju da je i prije dvanaest godina izbijanje svjetske financijske krize imalo nesagledive posljedice za hrvatsko gospodarstvo. 

- Mnogi od nas su osjetili dramatičan porast nezaposlenosti i siromaštva što je u velikoj mjeri bila posljedica loših ekonomskih politika i korupcije. Posebno je lakoća zaduživanja naših političara i olako trošenje novaca u vrijeme ekonomskog rasta na sumanuto skupe i često nepotrebne projekte produbilo krizu. Ono što se u trenutku zaduženja smatralo prihvatljivim, izbijanjem krize postalo je nepodnošljivo.

Osvrću se potom na situaciju u Varaždinu.

- Godine 2011. Ivan Čehok je ostavio Varaždin u financijskim dubiozama teškim 100 milijuna kuna. Uz to, on je tada ostavio i težak financijski teret izgradnje sportske dvorane - Arene, koji danas iznosi, prema procjeni, oko 252 milijuna kuna. Željko Bunić, sadašnji bliski saveznik gradonačelnika Čehoka, prije par godina je upozorio da je varaždinska sportska dvorana izgrađena klasičnim modelom, zaduživanjem putem proračuna, umjesto po modelu javno-privatnog partnerstva, samo u sedam godina bi uštedjeli čak 130 milijuna kuna! Drugim riječima, prema Buniću za te novce smo mogli izgraditi još jednu sportsku dvoranu -  iznose jedan dio cijelog mozaika udruga Varaždin bez smeća.

Čehok se na vlast vraća 2017. godine.

- Te je godine Ivan Čehok zatekao višak od 26,6 milijuna kuna u gradskoj blagajni. Bez obzira na navedeni višak, danas, nepune tri godine od dolaska na vlast, Ivan Čehok će, ako integralno rješenje prođe, ukupno potrošiti, zadužiti i financijski opteretiti Grad i gradske tvrtke za preko 300 milijuna kuna! Uz obaveze za varaždinsku Arenu, Grad će imati financijsko opterećenje veće od pola milijarde kuna! - upozoravaju.

Zaključuju kako bi se zaduženje Grada Varaždina temeljem 'integralnog rješenja', a najavljuje se rok od deset godina, pogubno odrazilo na bilo kakvu perspektivu razvoja grada. 

- Sumanuto trošenje s ciljem 'peglanja' kaznenih djela i spornih poslova iz ranijih mandata koje Ivan Čehok želi dovršiti do kraja ovog mandata Grad će baciti na koljena. 'Bageri' koji bi pred lokalne izbore idućeg proljeća simbolizirali da se u Gradu nešto 'dela' isto tako će se platiti novcem kojeg Grad nema. Umjesto da se bale rješavaju zajedno u dogovoru s državom kako bi se osiguralo sufinanciranje, gradonačelnik Čehok zagovara rješenje koje će Grad sam platiti što će ga ponovno baciti u financijsku provaliju, kao i 2011. godine. I to u trenutku kada svijet ulazi ponovno u recesiju, kada je potpuno nejasno koliko dalekosežne će biti ekonomske posljedice pandemije, i koliko će pasti proračunski prihodi grada zbog ekonomske krize! Sumnjamo da Ivana Čehoka to imalo zabrinjava. Čovjek trenutka, bez vizije osim one kako se spasiti od zatvora, ne može pokazati odgovornost prema Gradu i njegovim stanovnicima koju ovi trenuci traže - zaključuje se u priopćenju udruge Varaždin bez smeća.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!