Vijesti / Politika

VIRUS I RECESIJA PRIJETE

ODGODA PLAĆANJA Grad izglasao prvu mjeru pomoći poduzetnicima i građanima

ODGODA PLAĆANJA Grad izglasao prvu mjeru pomoći poduzetnicima i građanima
Varaždinski.hr, PIXSELL

Marković traži akcijski plan za gospodarstvo, a Patafta jamstveni fond za poduzetnike

Varaždinsko Gradsko vijeće donijelo je odluku o odgodi plaćanja cijelog niza davanja za pravne i fizičke osobe čija je namjera ublažiti negativne učinke epidemije koronavirusa.

Tako je odlučeno da pravne i fizičke osobe mogu odgoditi plaćanja komunalne naknade, komunalnog doprinosa, zakupnine za poslovne prostore, javne površine i poljoprivredno zemljište, naknade za korištenje prostora za rad udruga, otkupa (prodaje) stanova, najamnine (zaštićene i ugovorene), poreza za korištenje javne površine, refundacije režijskih troškova.

Mjera odgode odnosi se na potraživanja koja dospijevaju u veljači, ožujku i travnju ove godine i primjenjuje se do 25. travnja 2020. Za navedena potraživanja neće se poduzimati mjere prisilne naplate niti će se obračunavati zakonske zatezne kamate.

- Razmišljali smo i o tome da se građane oslobodi plaćanja komunalne naknade, ali to je porezni prihod i to ne možemo sami odlučiti. Pa smo se odlučili za odgodu - rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.

Davor Patafta iz Lige za Varaždin i Miroslav Marković iz SDP-a pozvali su gradsku vlast donošenje dodatnih mjera pomoći gospodarstvu.

Patafta je tako pozvao na osnivanje gradskog jamstvenog fonda za male i srednje poduzetnike,

- Poduzetnici neće moći dobivati kredite u bankama za premošćivanje ove situcije, a Grad sigurno ima mogućnosti garantirati za njih - predložio je Patafta, a Čehok se složio s time da će, kako je rekao, ova epidemiološka kriza zasigurno donijeti i do poremećaja u gospodarstvu.

Marković je išao i korak dalje, tražeći izradu akcijskog plana.

- Grad mora puno ozbiljnije shvatiti situaciju, jer smo na pragu recesije, i to velike. Imat ćemo ogroman udar na male poduzetnike i obrte. Sva sredstva moramo pripremiti za nadolazeće stanje i odgoditi sva zaduživanja i sve neracionalne odluke koje bi nas mogle dovesti do toga da nam padne sustav. Patit će gradski proračun, a mala privreda će biti na koljenima. Apeliram da se odmah nakon ove sjednice krene u izadu akcijskog plana - rekao je Marković.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!