Vijesti / Politika

NERVOZNO U VIJEĆU

SDP NAPUSTIO SJEDNICU 'Habijan ju je vodio ispod svake razine, dopuštao je takve ispade da je to prestrašno'

SDP NAPUSTIO SJEDNICU 'Habijan ju je vodio ispod svake razine, dopuštao je takve ispade da je to prestrašno'
Varaždinski.hr

'Pokušavao sam raspravljati o temi, ali svi su otišli u politikantstvo, a najgori je bio Lešina', kaže Neven Bosilj.

Varaždinski SDP napustio je današnju sjednicu Gradskog vijeća, i to odmah na drugoj točki, na kojoj se raspravljalo o izvješću o radu gradonačelnika za drugo polugodište prošle godine. 

Rasprava je vrlo brzo krenula u smjeru međusobnog prozivanja između vijećnika, a 'šamare' su SDP-u dijelili Davor Patafta (Liga za Varaždin), Robert Gotić (HDZ) i Mario Lešina (Lista Ivana Čehoka). Predsjednik Vijeća Damir Habijan dijelio je opomene praktički svima koji su se javili za riječ.

Također, ovo je bila sjednica na kojoj nije bilo tzv. aktualnog sata odnosno pitanja vijećnika izvršnoj vlasti. Habijan je taj prijedlog dao na glasovanje, a većina je to prihvatila.

Pitali smo SDP-ovce za razloge napuštanja sjednice.

- Zaključili smo da nema smisla vratiti se i pristati na tu razinu rasprave - rekao nam je Neven Bosilj, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a. 

Smetalo ih je prije svega, kaže, Habijanovo vođenje sjednice, a potom i ispadi spomenutih vijećnika.

- Habijan je suspendirao vijećnička pitanja, iako po poslovniku nema to pravo. To je kao da Jandroković u Saboru kaže 'danas neće biti aktualnog sata, nema pitanja za Vladu', a HDZ to izglasa jer ima većinu. Ta mogućnost jednostavno nije predviđena poslovnikom - kaže Bosilj.

No nije to jedino što SDP zamjera predjedniku Gradskog vijeća.

- Cijelo njegovo vođenje sjednice bilo je ispod svake razine. Dozvolio je nekim vijećnicima, pogotovo Lešini, takve ispade da je to prestrašno. Ja sam pokušavao raspravljati o radu gradonačelnika, baš o tome razdoblju, ali oni su svi otišli u politikantstvo. Habijan je pritom dijelio opomene bez reda i razuma - nezadovoljan je Bosilj. 

Hadezeovac Robert Gotić predbacio je SDP-ovcima da nisu konstruktivni.

- Bio bih sretan da jednom od SDP-a čujem jedan jedini konkretan prijedlog. Nije cijeli grad samo šlamperaj i nerad i ne znam što - kritirao je Gotić kritičnost SDP-a.

Miroslav Marković je rekao da to nije točno, da je SDP na svakome proračunu napravio test ove vlasti.

- Htjeli smo građanski odgoj, transparentnost proračuna... Ova vlast nikad nije trzala ni na jedan prijedlog SDP-a. A ako su vama projekti oni koji se realiziraju zaduženjem od 60 milijuna kuna putem obveznica na deset godina pa graditi rotore, tako može svatko voditi grad - odgovorio je Marković, dodavši da SDP ne želi surađivati s vlašću koja se bavi svojim privatnim projektima i da zbog toga gotovo tri mjeseca nije sazvana sjednica Gradskog vijeća.

Neven Bosilj je Gotiću replicirao da ne razlikuje predstavničke i izvršne vlasti. 

- Mi kao predstavničko tijelo donosimo proračun. U njemu postoje određeni projekti koje provodi izvršna vlast. Ja govorim o aljkavosti i presporoj realizaciji tih projekata. Nismo mi ti koji će to raditi, nego njih troje - rekao je Bosilj.

Već naoštrenu atmosferu dodatno je nabrusio Davor Patafta iz Lige za Varaždin, koji je u raspravu uveo i elemente psihoterapije.

- Gospodine Markoviću, dajte maknite tu mržnju koja iz Vas izlazi. Vi se svi tu međusobno mrzite toliko da dvije minute ne biste mogli biti zajedno kad bi vas netko zatvorio u neku špajzu. Tu nama držite prodike, a sad ću vam ja jednu stvar reći... Išli ste neki dan na neki prosvjed, podržavali ste čovjeka koji ode za dva dana u dućan i ukrade stvari - izgovorio je Davor Patafta, misleći očigledno na Marijana Dominka.

Vezana vijest:

Marijan Dominko SVAŠTA IZBAČEN IZ UDRUGE Aktivist koji je prozivao gradsku vlast uhvaćen - u krađi!

Marković je replicirao da on nikoga ne mrzi.

- Ali imam osjećaj odgovornosti i elementarnog poštenja. Za razliku od nekih drugih, koji mrze SDP. Moje je pravo da nekim stvarima budem nezadovoljan, kao što je Vaše pravo da se borite za svoje interese, iako sjedite u Gradskom vijeću. Je li netko podržao prosvjed na kojem je govorio netko tko je radi egzistencije ukrao čokoladicu... Dok se istovremeno kradu milijuni na kojekakve načine. I ne spuštam se ja na tu razinu, Vi ste se spustili, ja Vam odgovaram - rekao je Marković.

Još jedan esdepeovac, Bruno Ister, odgovorio je Gotiću.

- Nije točno da nismo davali prijedloge. Kučanska rampa došla je do idejnog prijedloga, nije se pomaknulo nakon toga. Pothodnik u Miškininoj naš je prijedlog, o tome smo čuli samo nagovještaj. Kažete da nemamo prijedlog za bale? Bio je u medijima nekoliko puta, i poklapa se s naputkom Ministarstva, a pretpostavja suspendiranje ugovora. O ostalim manjim projektima da ne govorim - nabrajao je Ister.

A onda je za govornicu izašao Mario Lešina.

- Gospodine Gotiću, Vi ste pokazali elementarno nepoznavanje modusa operandi SDP-a odnosno komunista. Dakle, ako se sudjeluje u nekim raspravama, to je evolucija, a ipak je to jedna revolucionarna partija, treba se napraviti destruktivna revolucija i krenuti ispočetka. Kao drugo, morate znati da se komunistička ekonomija ne financira kreditima, nego eksproprijacijom. Tako da Vas molim, sljedeći put kad ćete govoriti o ideologiji i načinu postupanja, molim Vas da to imate u vidu - sarkastičan je bio Lešina.

Nakon toga su SDP-ovci počeli pakirati svoje stvari. Zatražili su stanku i više se nisu vratili na sjednicu. 

Nakon toga su preostali vijećnici prihvatili Izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od srpnja do prosinca 2019. godine. Svi su bili za, osim Vjerana Strahonje, koji je ostao suzdržan.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!