Vijesti / Politika

O AKTUALNOJ SITUACIJI

Denis Mladenović: 'Ovo nisu vremena podjela, treba se zajednički uhvatiti u koštac s krucijalnim problemima'

Denis Mladenović: 'Ovo nisu vremena podjela, treba se zajednički uhvatiti u koštac s krucijalnim problemima'
Varaždinski.hr

'Dojma sam da smo već trebali ekspresno djelovati, i kao Grad i kao Gradsko vijeće', smatra varaždinski gradski vijećnik Denis Mladenović...

Varaždinski gradski vijećnik Denis Mladenović priopćenjem se osvrnuo na aktualnu situaciju nastalu zbog širenja zaraze koronavirusom. Istaknuo je kako su Grad Varaždin i Gradsko vijeće Grada Varaždina trebali 'ekspresno djelovati' kako bi svladali zdravstvenu i ekonomsko-gospodarsku krizu.

Mladenović poziva na zajedništvo, bez 'političkih ideologija i stranačkih boja', te donošenje 'nužnih odluka i mjera'.

Kao prvu odluku navodi hitnu sjednicu Gradskog vijeća s ciljem rebalansa proračuna. U nastavku predlaže povezivanje lokalnih OPG-ova, zaustavljanje svih planiranih zaduženja Grada Varaždina, osnivanje Fonda solidarnosti...

Cijelo javno pismo Denisa Mladenovića pročitajte u nastavku...

'Proteklih dana, u više navrata, javno sam se osvrnuo na važnost brze reakcije Grada Varaždina u svim sektorima i područjima djelovanja.

Dojma sam da smo već trebali ekspresno djelovati, i kao Grad i kao Gradsko vijeće, tako reći u hodu, da bismo trenutnu lošu zdravstvenu ali i ekonomsko-gospodarsku situaciju koja nas je sve zatekla pratili kvalitetnim i organiziranim radom i rješenjima za naše sugrađane.

Gledam kako drugi gradovi i općine organizirano rade i zajednički komuniciraju, gradonačelnici, gradski odjeli, gradski vijećnici.

Ovo nisu vremena podjela na političke ideologije i stranačke boje, nego zajedničko djelovanje u službi građana, svih gradskih vijećnika.

Treba se zajednički uhvatiti u koštac sa krucijalnim problemima, zatomiti svoj ego te sve prijedloge i ideje isfiltrirati, oblikovati te zajednički donijeti nužne odluke i mjere.

Prvi korak svakako je hitna sjednica Gradskog vijeća sa rebalansom napuhanog gradskog proračuna.

Potrebno je osigurati uvjete kako bismo sjednice mogli odrađivati online i glasovati televotingom.

Već smo trebali i po zatvaranju tržnice hitno povezati sve lokalne OPG-ove i građane kupce.

Jedan od koraka je i momentalno obustavljanje svih planiranih zaduženja Grada Varaždina, pa i investicija, čak i komunalnih. Što nam znači nova cesta ako po njoj hodamo praznog želuca?

Najbitnija mjera svakako je osnivanje tzv. Fonda solidarnosti za sve obrtnike i male poduzetnike koji su zbog ove situacije zatvoreni, čije poslovanje je ozbiljno narušeno i kojima prijeti financijski krah narednih mjeseci ukoliko odmah razborito ne reagiramo. I sam znam kako je pošto sam vezan distribucijskom franšizom za brand odnosno poduzeće iz Italije.

Slažem se i s prijedlogom predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana, odnosno Vjerana Strahonje, da se trenutno ukinu vijećničke naknade, no to nije dovoljno, to je ukupno 30.000 kn.

Moj prijedlog bio je da se svim zaposlenicima gradske uprave, javnih ustanova i tvrtki koje se financiraju iz gradskog proračuna privremeno smanji samo 10 % mjesečne plaće.

To je za njih odricanje par stotina kuna mjesečno, a dobivamo stotine tisuća kuna, čime bismo na mjesečnoj razini mogli pomoći najugroženijim obrtnicima i malim poduzetnicima sa područja Grada.

Treba privremeno rezati i naknade u gradskim tvrtkama.

Za početak, čekam obavijest i poziv da zajednički počnemo djelovati dok ne bude prekasno.

U ovom trenu nije bitno što je tko prvi predložio nego da počnemo raditi svi skupa i to provoditi', piše u priopćenju Denisa Mladenovića.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!