Vijesti / Politika

ŠTO SE ČEKA S MJERAMA?

Strahonja: 'Ovaj nabildani gradski proračun moramo pretvoriti u krizni'

Strahonja: 'Ovaj nabildani gradski proračun moramo pretvoriti u krizni'
Varaždinski.hr

Koronakriza zabila je čavao u lijes predloženim nagodbama i s tim povezanim zaduživanjem ove i budućih generacija, smatra gradski vijećnik.

Varaždinski gradski vijećnik Vjeran Strahonja, nestranačka osoba izabrana s liste HDZ-a, iznio je svoje viđenje aktualne koronakrize te dao nekoliko prijedloga što bi Gradsko vijeće moglo i trebalo poduzeti.

- Ušli smo u krizu za koju ne znamo kako će dugo trajati, niti kakve će joj biti posljedice. Svi očekujemo odgovarajuće odluke i djelovanje Europske unije i državnih vlasti, ali smatram da i Gradsko vijeće Grada Varaždina mora bez odugovlačenja donijeti odluke iz svoje nadležnosti, koje će pomoći građanima i gospodarstvu, koliko je to moguće - smatra Strahonja.

Prije svega, kaže, radi se o ukidanju obaveze plaćanja komunalne naknade i nekih gradskih poreza za one poduzetnike koji su silom prilika zaustavili poslovne aktivnosti. 

- Vjerojatno i o smanjenju za ostale. Ne zaboravimo, prošlih smo godina samo povisivali namete, a neki su ih smanjivali. Time bismo se pridružili gradovima koji su takve odluke već donijeli. Podržat ću prijedlog da se gradski vijećnici odreknu svojih naknada, moramo krenuti od sebe. Neki gradovi smanjuju prirez (Požega), a neki ga ukidaju (Bjelovar). Gradovi kao što su Dubrovnik, Supetar i Đurđevac smanjuju plaće u gradskoj upravi. Koprivnica je donijela niz mjera. Zapravo su rijetki koji još ništa nisu poduzeli. Građani i poduzetnici očekuju proaktivne mjere pomoći i poticaje. Žele vidjeti da nije sav rizik na njima - naglašava Strahonja.

Posebno ističe nužnost rebalansa gradskog proračuna. 

- Naš je proračun nabildan preko svih granica, uglavnom kako bi se platili stari dugovi i riješili problemi koje su stvorile bivše gradske vlasti. Sad ga moramo pretvoriti u krizni proračun - jasan je Strahonja.

Navodi i kako bi on trebao izgledati.

- Prije svega, takav proračun mora imati realnu prihodovnu stranu, odnosno očekivano manje proračunske prihode, što zbog rasterećenja gospodarstva i građana, što zbog smanjenja gospodarskih aktivnosti, poreza iz plaća koje pune proračun, a vjerojatno i smanjenih doznaka iz državnog proračuna za decentralizirane funkcije. Na rashodovnoj strani očekujem da će se smanjiti stavke vezane uz potpore i subvencije različitim gradskim programima i manifestacijama, kao i gradskim firmama. Za očekivati su i mjere štednje u gradskim institucijama. Očekujem da će se preispitati investicije koje su planirane, ili u tijeku, ali i neki ugovori koji se vjerojatno ne realiziraju u punom opsegu, npr. JPP Arena. Vrijeme je za planiranje proračunskih rezervi jer ne znamo što nas čeka - nabraja. 

Strahoja misli da je ova kriza 'zabila čavao u lijes nagodbama, integralnim rješenjima i s tim povezanom zaduživanju ove i budućih generacija, u obliku kako se to namjeravalo još nedavno realizirati'. 

- Očekujem da će se pristup rješavanju tih problema bitno promijeniti, a slijedom toga i predložena rješenja. Do tada, te stavke slobodno mogu van iz proračuna, što se mene tiče - napominje.

Naposljetku govori i prilikama za širim promjenama javnih politika.

- Vjerojatno nisam usamljen u želji da ovu krizu iskoristimo kako bismo uklonili neke neracionalnosti, pogrešne prakse i navike te da u krizi prepoznamo i stvorimo neke nove prilike. Vrijeme je da više pažnje usmjerimo na to da građanima približimo zdravu hranu koja se proizvodi u gradu i okolici, da se u gradskim programima i manifestacijama više oslanjamo na domaće ljude, da ne kupujemo ono što si ne možemo priuštiti, da ne dovlačimo ono što imamo bolje, da ne kopiramo bez kriterija sve što je šareno i što blješti, da se s pažnjom odnosimo i potičemo one koji stvaraju nove vrijednosti, bili to mali ili veliki. Vrijeme je za smjernost, odgovornost i transparentnost u punjenju proračuna i u trošenju - nabraja mogućnosti gradski vijećnik.

Podsjeća da postoji i problem održavanja sjednice u okolnostima kad se vijećnici me mogu fizički okupiti. 

- Jedino rješenje je neka platforma za on-line konferencije, koja omogućava moderiranje sjednice, audio i video komunikaciju, glasanje o prijedlozima, snimanje sjednice i emitiranje. Od početka ove krize, više gradova i općina je tako održalo sjednice svojih vijeća i poglavarstava pa mislim da to neće biti problem. Zbog krizne situacije u kojoj se nalazimo, ali i uvjeta održavanja sjednice, ona bi trebala biti bolje pripremljena nego što je uobičajeno, a jako dobro bi bilo da prijedlozi prođu prethodnu raspravu i usuglašavanje. Odbori Gradskog vijeća su tijekom protekle dvije godine sustavno degradirani, a sad vidimo da je to velika šteta - zaključuje Vjeran Strahonja.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!