Vijesti / Politika

NA SJEDNICI

VARAŽDINSKE TOPLICE Gradonačelnica Ratković: 'Posvetili smo se i onim manjim, ali itekako značajnim investicijama'

VARAŽDINSKE TOPLICE Gradonačelnica Ratković: 'Posvetili smo se i onim manjim, ali itekako značajnim investicijama'
Varaždinske Toplice

- Kvaliteti života lokalne zajednice itekako doprinose i projekti manjeg značaja, bilo infrastrukturni, bilo soft projekti društvenog karaktera - rekla je gradonačelnica.

Prijedlog Odluke o mjerama pomoći gospodarstvu i građanima s područja Grada Varaždinskih Toplica, izvješće o radu gradonačelnice za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2019. godine, kao i izvješće o radu davatelja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog, biorazgradivog i reciklabilnog komunalnog otpada na području grada za prošlu godinu, bile su neke od tema o kojima su toplički vijećnici raspravljali na svojoj 26. sjednici održanoj u četvrtak.

S ciljem pomoći, odnosno ublažavanja negativnih posljedica koje je epidemija bolesti COVID-19 imala za gospodarske subjekte i socijalni status građana, donijet je niz mjera, među kojima su oslobađanje poslovnih djelatnosti od obveze plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište za drugo tromjesečje ove godine, oslobađanje od poreza za korištenje javnih površina te plaćanja zakupnine za zakup poslovnih prostora u (su)vlasništvu Grada.

Vijećnici su donijeli i odluku i da se zbog privremene obustave redovitog rada Dječjeg vrtića 'Tratinčica' Varaždinske Toplice roditelje/skrbnike čija djeca tijekom svibnja i lipnja neće boraviti u vrtiću u cijelosti oslobodi od obveze plaćanja naknade, dok će u dječjim vrtićima kojima Grad nije osnivač, Grad sudjelovati u sufinanciranju s 200,00 kuna po djetetu.

Podnoseći izvješće o svom radu u drugom polugodištu prošle godine, gradonačelnica Dragica Ratković istaknula je kako su ona, a po potrebi i njezin zamjenik, poduzeli niz aktivnosti zastupanja, upravljanja i predstavljanja Grada Varaždinskih Toplica, a u tom je razdoblju proveden niz projekata, s ciljem kvalitetnog usmjeravanja razvoja Grada u željenom pravcu.

- Strateški projekti jedinica lokalne i regionalne samouprave uvijek su najzvučniji, medijski se najviše prate, ali je izvjesno da kvaliteti života lokalne zajednice itekako doprinose i projekti manjeg značaja, bilo infrastrukturni, bilo soft projekti društvenog karaktera. Stoga smo se i mi, uz pažljivo planiranje strateških i višegodišnjih projekata koji će utjecati na usmjerenje razvoja grada, posvetili i onim manjim, ali itekako značajnim investicijama, planiranim prema potrebama i zahtjevima naših građana. Razmišljali smo, naravno, i o važnosti socijalnog aspekta, posebice u uvjetima nepovoljne demografske klime - istaknula je gradonačelnica Ratković te dodala da dobra komunikacija i suradnja svih dionika, uz uvažavanje potreba građana, predstavljaju preduvjet ostvarenja strateške vizije Grada.

Kada je riječ o prikupljanju miješanog komunalnog, biorazgradivog i reciklabilnog komunalnog otpada, naglašeno je kako uvođenje sustava odvojenog prikupljanja dosad nije polučilo željene rezultate, uz napomenu da je u Varaždinskim Toplicama sustav odvojenog prikupljanja miješanog od ostalih vrsta komunalnog otpada uveden 2018., dok je reciklažno dvorište s radom počelo ove godine.

Zaključeno je, stoga, da će se pravi podaci o uspješnosti sustava gospodarenja otpadom moći utvrditi tek ove godine. Nadzor nad nepropisnim odbacivanjem otpada u okoliš nastavit će se tijekom ove godine, a posebna će se pozornost obratiti odlagateljima građevinskog otpada.

- Vrlo je važno djelovati na svijest svakog građanina, stoga ćemo i ove godine nastaviti s edukacijama o mogućnostima odvajanja otpada te odgovornog i učinkovitog gospodarenja otpadom. U proračunu smo planirali sredstva za tu svrhu, pa ćemo i u 2020. nastaviti provoditi aktivnosti potrebne za suzbijanje nepropisnog odbacivanja otpada - kazala je toplička gradonačelnica.

Između ostalog, na sjednici Gradskog vijeća odlučeno je i da će Grad Varaždinske Toplice snositi trošak povećanja cijene javnih usluga prikupljanja miješanog komunalnog, biorazgradivog i reciklabilnog komunalnog otpada na području Grada prema cjeniku trgovačkog društva Čistoća. Ujedno, vijećnici su prihvatili izvješće o radu varaždinske tvrtke Čistoća na području Varaždinskih Toplica tijekom prošle godine.

Prihvaćena je i odluka o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja u naselju Varaždinske Toplice, u sklopu projekta Izgradnja fitness parka.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video