Vijesti / Politika

KRITIKA SREDIŠNJOJ DRŽAVI

'OVAKO SE NE IZLAZI IZ KRIZE!' Čačić upozorava da Vlada štedi na EU-projektima

'OVAKO SE NE IZLAZI IZ KRIZE!' Čačić upozorava da Vlada štedi na EU-projektima
Varaždinski.hr

Vlada radi upravo ono što jedino ne smije napraviti, upozorava Čačić.

Radimir Čačić, varaždinski župan i predsjednik Narodne stranke - Reformisti, danas je na konferenciji za novinare odaslao nove kritičke poruke prema Vladi. Negativno je ocijenio poteze Vlade vezane uz stopiranje odnosno usporavanje isplata državnog udjela u županijskim EU-projektima, a na tapeti se našla i aktualna situacija u obrazovanju.

Na glavne teme koje Reformiste muče uvodno je pažnju skrenula Natalija Martinčević, potpredsjednica Reformista te predsjednica Županijske organizacije stranke.

- Od svih aktera ove krize, najviše se u svom resoru pogubila ministrica Blaženka Divjak i time dozvolila da jedan važan susatv poput obrazovanja popuca na svim razinama. Također, ni aktualna situacija u gospodarstvu i cjelokupna politika Vlade nije puno bolja, a Vlada se našla u ulozi glavnog kočničara procesa, pogotovo onih vezano za sredstva Europske unije - naglasila je Martinčević.

Detaljnije je o problemima u obrazovanju govorio Tomislav Paljak, povjerenik Sjeverozapadnog hrvatskog regionalnog saveza Reformista. Podsjetio je tako da je Varaždinska županija naručila profesionalno anketno ispitivanje svih 33 osnovnih i 14 srednjih škola kojima upravlja, kako bi dobila cjelovitu sliku o dosadašnjim rezultatima škole na daljinu od strane anketirana četiri ključna dionika - učenika, ravnatelja, nastavnika i roditelja.

Ova anketa biti će podloga za izradu daljnjih analiza, rečeno je, ali njezin osnovni zaključak je da su usprkos svim teškoćama i predvidivom, smanjenom rezultatu u kvaliteti edukacije učenici, nastavnici i roditelji u cjelini zadovoljni suradnjom s nastavnicima i ravnateljima.

- No, s druge strane, potvrđen je rezultat gotovo 2.000 nastavnika iz grupe 45, koji kao najslabiju točku u cijelom sustavu ocjenjuju rad Ministarstva znanosti i obrazovanja ministrice Divjak i  Agencije za odgoj i obrazovanje – rekao je Paljak.

Predsjednik Reformista Radimir Čačić osvrnuo se na probleme u gospodarstvu uzrokovane virusnom pandemijom. Županija će imati pad od desetak posto, rekao je, a Vlada je najavila prognoze, podsjetio je, da će pad na razini državnog proračuna biti 9,4%.

- Budući da je planirani rast bio oko 3% u ovoj godini, znači da ukupni pad zapravo prelazi 12%. Kad se to pretvori u novac, već je sad očit deficit od preko 25,3 milijarde kuna. Ulazimo duboko u deficit, kao i svi drugi i sad je bitno vidjeti što je hrvatska specifičnost. Jedini izlaz za vraćanje dugova je pojačana gospodarska aktivnost, a ona pretpostavlja pojačanu investicijsku aktivnost. U protekle dvije i pol godine za investicijska aktivnost Hrvatske je 80% vezana uz europski novac. A Varaždinska županija je tu primjer, budući da smo najuspješniji po povlačenju novca za EU-projekte u razdoblju od od 2018. do 2020., a time i u cjelini za razdoblje od 2014. do 2020., iako do 2017. bivša županijska vlast nije realizirala ništa - rekao je uvodno Čačić.

Dodao je da stoga Vlada jedino što ne smije napraviti je da u onom dijelu od 20%, s koliko Hrvatska sudjeluje u tim investicijama, počne štedjeti, jer onda to znači da uopće nema projekata.

- Svaka kuna koju Vlada štedi na europskim projektima se multiplicira s pet kuna štete! Jedna kuna državna i četiri europske, ukupno pet. I gdje su počeli štedjeti? Na europskim projektima! Ne isplaćuju novac za projekte, zaustavljaju projekte, počinju tražiti šest novih obrazloženja kako bi usporili plaćanja...

Do sada, iznio je Čačić brojke, Varaždinska županija ima štetu od 20 milijuna kuna na izvornom budžetu od 84 milijuna. A gotovo je sigurno da ćemo zbog limita, koje je Vlada uvela ovoj županiji, izgubiti dodatnih 15 milijuna.

- Dakle, Vlada je počela štedjeti na onome što nam je ključno da svi zajedno preživimo! Gospodo, ovako se ne izlazi iz krize - odaslao je Vladi poruku upozorenja Radimir Čačić.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video