Vijesti / Politika

INTEGRALNO RJEŠENJE

TAJNI SUSRET S PRIPUZOM 'Ni ne znam gdje je ta krčma. A i da smo se našli, pa što onda?'

TAJNI SUSRET S PRIPUZOM 'Ni ne znam gdje je ta krčma. A i da smo se našli, pa što onda?'
Varaždinski.hr, PIXSELL

Koje su to teme koje je trebalo sakriti od građana, pitaju se u udruzi Varaždin bez smeća.

Prije nekoliko dana udruga Varaždin bez smeća objavila je informaciju da je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok viđen na tajnom sastanku s Petrom Pripuzom, vlasnikom C.I.O.S.-a.

Susret se navodno dogodio u mjestu Šulinec kod Svetog Ivana Zeline, u srijedu 29. travnja oko 10 sati prijepodne. Pripuz i Čehok, kako su poručili iz udruge, viđeni su na pustom parkiralištu. Sudeći po objavljenoj ilustraciji, to je bilo ispred jednog tamošnjeg ugostiteljskog objekta.

Ovakva vrsta susreta njih dvojice, ako se zaista dogodila, može biti dvojbena ponajprije zbog toga što je Pripuz predstavnik jedne strane u zamršenom sporu vezanome uz varaždinski balirani otpad, a vrijednost cijelog tog pravnog posla prelazi stotinu milijuna kuna.

- Iz kojeg bi se to razloga predstavnik Grada s predstavnikom firme koja od Grada potražuje stotinjak milijuna kuna nalazio na pustom parkiralištu u selu na pola puta, umjesto u gradskoj vijećnici? Iz kojeg razloga o tome nisu razgovarali putem telefona? Koje su to teme koje je trebalo sakriti od građana? - pitaju se u udruzi Varaždin bez smeća.

Pitali smo Čehoka o detaljima toga susreta, no rekao je da susreta nije bilo.

- Ja ni ne znam gdje se nalazi ta krčma. Osim toga, da je susreta bilo, ne bi oni objavili fotomontažu, nego fotografiju. Na kraju krajeva, da se hoćemo sakrivati, ne bismo to radili na takvome mjestu - rekao je gradonačelnik.

2b08164e7feea81718f7b2d7a5bcd886.jpg?v=2

No također kaže da ne bi bilo ništa sporno da se taj susret zaista dogodio.

- Je li zabranjeno nekoga susresti i pričati? Ne vidim nikakav problem u tome - smatra Čehok.

Koronakriza je pitanje takozvanog 'integralnog rješenja' za balirani otpad i sve povezane sudske sporove bacila u treći plan. No Čehok je još na prošloj sjednici Gradskog vijeća nagovijestio da se od rješenja nije odustalo.

- To bi uskoro trebalo pred Gradsko vijeće, o nekim detaljima još se razgovara. Također smo tek sada dobili obvezujuću ponudu banke za zaduživanje Grada izdavanjem obveznica - iznio je neke nove detalje gradonačelnik.

Doznajemo tako da u Gradu s Pripuzom razgovaraju i o tome da se rok za plaćanje obveza Grada prema Pripuzu produži s deset na jedanaest godina, iako bi bale trebale biti zbrinute što je prije moguće.

Osim toga, Čehok otkriva i detalj da bi isplata 7,5 milijuna kuna koje bi Grad trebao platiti C.I.O.S.-u za izlazak iz koncesije bez daljnjih pravnih repova, trebala biti prebačena na iduću godinu.

Vezana vijest:

Zlatan Avar, Mario Lešina, bale INTEGRALNO RJEŠENJE BALE ODLAZE? 'Sa 118 milijuna kuna rješavamo sporove teške 372 milijuna kuna'

Koji su konačni detalji integralnog rješenja, još nije do kraja poznato. Otkako su Zlatan Avar i Mario Lešina u veljači predstavili kako bi to zapravo trebalo izgledati, neke okolnosti su se promijenile. Tako je navodno iz jednadžbe izašao Varkom, a ušla Čistoća. To bi također značilo da bi veće opterećenje morao podnijeti gradski proračun, budući da je prvotno bilo planirano da 30 milijuna kuna bude plaćeno preko Varkoma.

No čini se da su osnovne cifre koje druge stranu traže ostale iste.

Tako tvrtka T&H Invest uzima natrag zemljište na Banfici, a Grad po tome poslu nema izdvajanja. No zato bi Grad istoj tvrtki platio 22,5 milijuna kuna za zemljište u Ulici Vilka Novaka.

Ekosu Holdingu platilo bi se nagodbom nešto manje nego što je stajalo u sudskoj presudi. Taj iznos je 26,5 milijuna kuna.

'Izlaznica' iz koncesije za bale i s njom povezanom tužbom koštala bi 7,5 milijuna kuna u korist CE-ZA-R-a (iz C.I.O.S.-ove grupacije).

Za samo zbrinjavanje bala Grad je planirao izdvojiti 62 milijuna kuna konzumirajući ugovor iz 2008. godine, a na kojeg bi se T&H Investu anektirao CE-ZA-R. No tome sada treba pridodati i Varkomov dio, pa ispada da Gradu treba 92 milijuna kuna.

Svoj dio dat će i četiri općine (Trnovec, Sveti Ilija, Petrijanec i Vinica), zajedno 15 milijuna kuna.

Naposljetku, dio novaca za tu namjenu ima i Čistoća, nešto više od 2 milijuna kuna.

Tako će ovo integralno rješenje zapravo koštati oko 165,5 milijuna kuna. Od toga na same bale ide, dakle, 116,5 milijuna kuna, a na nagodbe po ugovorima 49 milijuna kuna.

No za konačan oblik rješenja valja ipak pričekati službene dokumente.

 

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!