Vijesti / Politika

politička kupovina

U Hrvatskoj je čak 8 tisuća vijećnika koji nas koštaju 50 milijuna kuna

Viktor Šimunić došao je do podatka da županije, gradovi i općine u Hrvatskoj imaju oko 8000 vijećnika koji dobivaju osobnu financijsku naknadu.

Opće je poznata da stvar da Hrvatska ima previše općina, gradova i županija, da se tu gubi golem novac, ali i otvaraju mjesta gdje se mogu smjestiti stranački prijatelji.

Ono što nikome nije poznato je broj vijećnika u svim općinama gradovima i županijama i njihove naknade. Jednostavno ne postoji adresa na kojoj ste mogli doznati zbirne i usporedne podatke za cijelu Hrvatsku.

No jedan nezavisni vijećnik iz Oroslavja dao si je truda i mjesec dana je skupljao podatke po općinama, gradovima i županijama, pisao mailove, telefonirao, lokalnim činovnicima prijetio Zakonom o pravu na pristup informacijama i na kraju prikupio oko 95 posto podataka.

Viktor Šimunić tako je došao do podatka da županije, gradovi i općine u Hrvatskoj imaju oko 8000 vijećnika koji dobivaju osobnu financijsku naknadu, a njihove stranke posebno još dobivaju i naknadu za politički rad. Tih 8000 vijećnika godišnje za svoj rad dobije oko 50 milijuna kuna neto.

- Ja sam ušao u sukob sa svojim vijećem u Oroslavju. Kad god bih predlagao da se ukinu naknade, odgovor bi bio da sam populist, idealist. Došao je kod nas na vlast HDZ i na prvoj, drugoj sjednici digli su naknade i to ne malo. Ja primam 300 kuna mjesečno naknadu, kad se sve to stavi na kup, to je 110.000 kuna godišnje, a grad veličine Oroslavja s tim novcem može puno - objasnio je Šimunić u RTL Direktu kako je krenuo u istraživanje.

Ti podaci nažalost ne postoje na jednom mjestu, Šimunić ih je tražio po internetu, gdje ih isto baš i nema te je na kraju slao 555 mailova sa zahtjevom za pristup javnim informacijama.

- Slao sam to cijelu noć i cijelo jutro. Dosad mi je stiglo 95 posto podataka, neki nisu odgovorili. Moje Oroslavje mi nije dostavilo podatke - rekao je Šimunić dodavši da je šokantnih podataka puno.

- Izdvojio bih primjer Ličko-senjske županije, tamo je naknada 500 kuna po sjednici, a općine i gradovi u istoj županiji imaju veće naknade. Viša razina često prima manje naknade od niže razine. Nema pravila, ništa nije regulirano - kazao je Šimunić.

- Teško je reći koja je ukupna svota koju dobivaju stranke na svim razinama. Za 10 gradova koje sam ja iskopao podatke, svota je oko šest milijuna kuna, a ostaje nam još 545 gradova i općina - dodao je Šimunić.

Ipak, ima i pozitivnih primjera.

- Pet posto općina uopće ne daje naknade, to su recimo Tuhelj, Marija Bistrica, Primošten, Novo Virje... Ima onih koji stvarni rade. Po meni su najveći negativci županije - istaknuo je Šimunić.

Naglasio je da će se prije ili poslije stvari morati promijeniti:

- Pitanje je kad, u sljedeće četiri godine ili za deset godina, ali to će se jednostavno morati dogoditi. Ovo nema smisla, to je čista politička kupovina.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video