Vijesti / Politika

POSLJEDICE KORONE

PODUZETNIČKI FOND 'Očekujemo da će se zbog korone javiti više od 500 poduzetnika'

PODUZETNIČKI FOND 'Očekujemo da će se zbog korone javiti više od 500 poduzetnika'
Varaždinski.hr, PIXSELL

Ovo je treći krug mjera. Na prvi krug javilo se 339 poduzetnika, svaki je imao pravo na 1.000 kuna.

Grad Varaždin najavio je treći krug mjera pomoći lokalnom gospodarstvu nakon izbijanja pandemije koronavirusa. Riječ je o bespovratnoj pomoći obrtnicima i tvrtkama koja se redovito dodjeljuje svake godine, no ovog puta se s time kreće ranije, a i promijenjena su pravila.

Lani se na tu mjeru javilo 360 poduzetnika, iznio je gradonačelnik Ivan Čehok, a sada vjeruje da bi ta brojka mogla biti veća od 500.

Pročelnik Tomislav Bogović naglasio je da se mogu javiti i oni koji su potporu ostvarili i lani. Naime, pravilnik je dosad bio takav da se moglo javiti svake druge godine, no to je sada promijenjeno. Iznosi potpora su od 5.000 do 15.000 kuna, definirano je pet kriterija.

Dosad je Grad iz proračuna izdvojio 424.000 kuna za pomoć gospodarstvu. Realiziran je prvi krug mjera, koji je obuhvaćao pomoć do 1.000 kuna za troškove režija i najma onima koji su odlukom stožera bili primorani obustaviti rad. Na tu mjeru javilo se 339 poduzetnika.

Proteklih dana je, kao drugi krug mjera, odaslan javni poziv gospodarstvu za oslobođenje od plaćanja komunalne naknade, zakupnine gradskog prostora te poreza na terase. I sada se kreće u pomoć putem poduzetničkog fonda.

- Ni jedan grad nije imao tako cjelovit i diferenciran paket mjera u tri kruga. Dobili smo i priznanje kao grad koji najviše potiče poduzetništvo. Na istočnoj obilaznici se dovršava nova privatna investicija. Imamo i interes tamo prema balama. Tri investitora čekaju da se završe arheološka istraživanja, kako bi gradili svoje poduzetničke objekte. Nešto se gradi u zoni u Kućanu, grade se stanovi... Dakle, investicijska aktivnost nije stala - iznosi Čehok.

Koliko bi putem mjera za pomoć gospodarstvu zbog pandemije Grad na kraju mogao izdvojiti sredstva, još uvijek nema odgovora. Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica rekla je da je u ovome trenutku još uvijek teško napraviti projekije. No rekla je da će tu trebati uključiti i ono što se isplaćivalo vrtićima, zatim za pomoćnike u nastavi i sve ostalo što je bila posljedica pandemije.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video