Vijesti / Politika

rebalans proračuna

Održana sjednica Županijske skupštine: Varaždinska županija lani ostvarila višak prihoda od 15,7 milijuna kuna

Održana sjednica Županijske skupštine: Varaždinska županija lani ostvarila višak prihoda od 15,7 milijuna kuna
Varaždinska županija

Izvršenje proračuna za prošlu godinu i rebalans proračuna za 2020. godinu su bile dvije od niza točaka koje su većinom glasova prihvatili županijski vijećnici na sjednici Županijske skupštine koja je danas, 27. svibnja, održana elektroničkim putem.

Varaždinska županija je 2019. godinu završila s viškom prihoda od 15,7 milijuna kuna, pa je proračun za 2020. godinu povećan za 1,8 posto na 291,2 milijuna kuna unatoč procjenama o padu poreznih prihoda zbog koronakrize.

Izvršenje proračuna za prošlu godinu i rebalans proračuna za 2020. godinu su bile dvije od niza točaka koje su većinom glasova prihvatili županijski vijećnici na sjednici Županijske skupštine koja je danas, 27. svibnja, održana elektroničkim putem.

- Na sjednici su prisustvovala 24 vijećnika i sve točke dnevnog reda su prihvaćene. Vijećnici SDP-a i HNS-a su bojkotirali sjednicu uz objašnjenje da nisu, prema njihovom priopćenju, suglasni s tim da se sjednica održi elektroničkim putem. Međutim, još prije deset dana je održana sjednica Predsjedništva Skupštine na kojoj se raspravljalo upravo o načinu održavanja sjednice i o dnevnom redu, koji je jednoglasno je potvrđen, baš kao i to da će se sjednica održati elektroničkim putem. Predstavnici SDP-a i HNS-a na to nisu imali niti jednu primjedbu. Oštro osuđujem ovakvo destruktivno ponašanje, no nismo začuđeni budući da u protekle tri godine nismo od tih vijećnika dobili nikakve konstruktivne prijedloge. Žalosti nas da se na taj način odnose prema samoj Skupštini i prema ostalim vijećnicima – rekao je predsjednik Županijske skupštine Alen Runac.

Župan Radimir Čačić je napomenuo da razumije da je predizborno vrijeme, no projekti koji se provode na razini Županije su jednostavno prevažni i predobri.

– Današnje odluke donesene na sjednici Skupštine omogućile su ono najvažnije, a to je da sa svim projektima nastavljamo punim kapacitetom bez ograničenja. Objavljeni su podaci da smo daleko najuspješnija županija po EU projektima u razdoblju od 2014. do 2020., pri čemu su do 2017., do kada su na vlasti bili HNS i SDP, projekti bili nula, no nakon toga smo nadoknadili sve i probili se na prvo mjesto. Prema Otvorenom proračunu, i u 2020. godini smo najuspješnija županija po EU projektima. Upravo su projekti, kao i ostvareni višak prihoda bili glavni temelj zbog kojeg se išlo u drugi rebalans proračuna. Istina je da na Predsjedništvu nismo imali nikakve primjedbe i da su se s dnevnim redom, kao i s načinom održavanja sjednice složili SDP i HNS, pa je žalosno da sada imaju drugačiji stav – istaknuo je župan Čačić.

Proračun Varaždinske županije je u 2019. godini ostvaren u iznosu od 252 milijuna kuna, što je 23,5 posto više u odnosu na prethodnu godinu. I dok su prihodi i primici ostvareni u iznosu od 252 milijuna kuna, rashodi i izdaci su iznosili 228 milijuna kuna. Nakon podmirenja manjka iz prethodnih godina, Županija je 2019. završila s viškom od 15,7 milijuna kuna.

- Unatoč primjedbama oporbe, po upravnim odjelima su ostvarene uštede, a uz to nam je lani Ministarstvo ministrice Divjak moralo uplatiti dug za JPP na temelju pravomoćne presude. Ovim rebalansom proračun je povećan na 291,2 milijuna kuna, a očekujemo još nekoliko isplata duga za JPP po preostalim presuda. Sporovi idu sporo, ali vjerujem da ćemo i ovu godinu, unatoč koronakrizi koja će nam donijeti pad od 5 do 10 milijuna kuna izvornih i poreznih prihoda, završiti sa suficitom – istaknuo je župan i dodao:

- Uvjeren sam da ni nakon zadnjeg pokušaja ministrice Divjak i resornog potpredsjednika Štromara koji su dali zahtjev za reviziju pravomoćne presude za JPP na Vrhovnom sudu RH, a po kojima su bili dužni isplatiti naš novac, neće doći do izmjene presude. Siguran sam da će i sljedeće presude po preostalim tužbama biti u našu korist, kao i dosad.

Vijećnici su na sjednici prihvatili i sve ostale odluke i zaključke, pa su tako dali suglasnost na zaduživanje Opće bolnice Varaždin za energetsku obnovu zgrada Poliklinike, Psihijatrije te Mikrobiologije i RTG-a, prihvatili izvješća o radu i financijskom poslovanju zdravstvenih ustanova, a uz to i operativni plan aktivnosti Plana zdravstvene zaštite za 2020. godinu.

Usvojili su i niz drugih izvješća ustanova i udruga, kao i financijsko izvješće o radu Županijske uprave za ceste za 2019. godinu.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video