Vijesti / Politika

dan državnosti

Milanović nije položio vijence na Tuđmanov grob: 'Obilježavam ovaj dan samo zbog mrtvih'

Milanović nije položio vijence na Tuđmanov grob: 'Obilježavam ovaj dan samo zbog mrtvih'
Ziga Zivulovic jr/PIXSELL

Predsjednici Vlade i Hrvatskog sabora, bez predsjednika Republike Milanovića, položili su vijence i na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Na Dan državnosti, koji se opet slavi 30. svibnja, državni je vrh u subotu položio vijence na Krematoriju i groblju Mirogoju.

Predsjednici Republike, Vlade i Hrvatskog sabora Zoran Milanović, Andrej Plenković i Gordan Jandroković zajedničke su vijence položili na zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata, pred spomenikom 'Glas hrvatske žrtve - Zid boli', te pred Središnjim križem branitelja.

Predsjednici Vlade i Hrvatskog sabora, bez predsjednika Republike Milanovića, položili su vijence i na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

- Obilježavam ovaj Dan državnosti i na Mirogoju samo zbog mrtvih. To je minimum obzira koji ću uvijek pokazati. To je ipak odluka koju je donio Sabor, ali znamo da Sabor sa većinom može donijeti bilo kakvu odluku. Ništa aktivno ne poduzimam protiv takve odluke. Ovakve vrste iznude odnosno utjerivanja nečega što se još naziva i Danom državnosti, nije dobro - rekao je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, prenose 24 sata.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković opetovao je u subotu, na Dan državnosti, kako je opravdano taj dan slaviti 30. svibnja, jer je to bio korak Hrvatske ka neovisnosti i demokraciji, a izjave predsjednika države Milanovićao o tom datumu, nije želio komentirati.

- Opravdano je da ponovno, baš 30. svibnja obilježavamo Dan državnosti, to je bio korak ka slobodi, neovisnosti, samostalnosti, početak borbe za slobodu, demokraciju, za neovisnu Hrvatsku - rekao je Jandroković novinarima na zagrebačkom Mirogoju gdje je državni vrh položio vijence.  

Nije komentirao izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića da je 30. svibnja HDZ-ov privatluk, a ne Dan državnosti.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video