Vijesti / Politika

Varaždin bez smeća

UDRUGA VBS UPOZORAVA 'Hoćemo li po cijeni obrade bala zapravo platiti njihovo zakapanje?'

UDRUGA VBS UPOZORAVA 'Hoćemo li po cijeni obrade bala zapravo platiti njihovo zakapanje?'
Domagoj Sever

Udruga 'Varaždin bez smeća' ističe tri cilja gradske vlasti u integralnoj nagodbi, koju nazivaju 'integralnom pljačkom'.

Udruga Varaždin bez smeća danas je dostavila očitovanje o izglasanoj integralnoj nagodbi. 

Tvrde da tu nagodbu prikazuju u 'njenim stvarnim ciljevima, zatrpanima u gomili materijala, koji više skrivaju nego otkrivaju'. 

Vezana vijest:

Ivan Čehok, novac IZDAVANJE OBVEZNICA GRAD SE ZADUŽUJE ZA 67 MILIJUNA KUNA Novac ide Vojvodi i Patafti te za još tri projekta

Pokušali su, poručuju iz VBS, da 'najkraće moguće ono što gradskim vijećnicima prije glasanja nitko nije ni pokušao ni želio objasniti'.

Podsjećamo, varaždinsko Gradsko vijeće na sjednici je donijelo je odluku o zaduživanju Grada u vrijednosti od 67 milijuna kuna putem izdavanjem municipalnih obveznica. Tome valja pridodati i zaduženje Grada vezano uz nagodbu kojom se rješavaju brojni sudski sporovi i zbrinjava balirani otpad, čime zaduženje Grada raste na oko 180 milijuna kuna u narednih 12 godina.

'Osobnu odgovornost prikriva kolektivnom'

Iz udruge Varaždin bez smeća naglašavaju da je gradonačelnik Ivan Čehok opet osobnu odgovornost pokušao pretvoriti u kolektivnu. 

- Trinaest je gradskih vijećnika Varaždina u petak 17.07.2020. glasalo ZA cijeli niz odluka koje će odrediti sudbinu Varaždina za najmanje 12 sljedećih godina. Na toj mučnoj sjednici, koju su oporbeni vijećnici iz SDP-a i Reformista na žalost bojkotirali, dogodilo se još nešto osim samog donošenja spornih, skupih, štetnih i nezakonitih odluka. Gradonačelnik je, OPET, kao i 2008. svoju osobnu odgovornost pokušao pretvoriti u neuhvatljivu kolektivnu. Potvrđuje on to i osobno u posljednjim medijskim istupima u kojima sada, nakon mjeseci aktivnog nagovaranja vijećnika i manipulacija s javnosti, de facto tvrdi da su gradski vijećnici tog petka 17-tog postali suučesnici i da su si, ako bude problema, sami za to krivi - naglašavaju u početku očitovanja iz VBS. 

Kažu da su vijećnici slijepo vjerovali gradonačelniku i gradskim odvjetnicima. 

- Vijećnici su mu vjerovali iako je on nepravomoćno osuđen upravo zbog predmeta nagodbe za koju su glasali, iako postoji opravdana sumnja da ima osobne interese u nagodbi, iako suočen s dokazom otvoreno laže o svojoj ulozi u vrijeđanjima građana putem FB stranice “Varaždinci za Čehoka”. Povjerovali su i argumentima “uglednih” odvjetničkih kuća koje su glatko i sramotno izgubile neutemeljenu i obijesno pokrenutu tužbu protiv aktivista Matije Mikca čime se njihova stručnost i integritet ozbiljno kompromitirao. Ako nisu mogli ili htjeli odbiti nalogodavca čak i kada ih na to obvezuje odvjetnička etika (odbiti obijesna i nezakonita traženja stranke koja će očito polučiti neuspjehom) u postupku vrijednom “sitnih” 30.000 kuna, na što su onda spremni u predmetu kumulativno vrijednom i do 300 milijuna kuna? - retorički se pitaju iz VBS. 

Nagodbu nazivaju 'integralnom pljačkom' te navode tri cilja koje nagodba, prema njima, treba postići. 

Prvi cilj nagodbe

- Analizom svega što se o integralnoj nagodbi zna iz nepotpunih materijala, svega što je o njezinom kontekstu i Čehokovom kaznenom postupku poznato iz medija te uzimanjem u obzir svih drugih dostupnih informacija koje su bezuspješno pokušale ostati skrivene, potvrđuje se da je riječ o, kako se u Varaždinu to već udomaćilo, “integralnoj pljački”. Nagodba treba postići tri osnovna cilja, sve ostalo su, za njezine autore, dobrodošle nuspojave - ističu i nastavljaju. 

PRVI cilj je da se, pod krinkom hrabrog i odlučnog rješavanja svih nagomilanih pravnih, financijskih i “baliranih” problema Davoru Patafti, bez ikakvog pravnog utemeljenja, iz gradskog proračuna plati iznos od 22,5 milijuna kuna. Zašto baš njemu, gradonačelnikovom partneru, prijatelju i suosuđeniku, možemo samo pretpostavljati i nagađati - navode i nastavljaju s objašnjenjem 'prvog cilja'.

- Poduzeću T&H Invest se nagodbom priznaje potraživanje od oko 59 mil. kuna za kupnju zemljišta u ulici Vilka Novaka na temelju ugovora sklopljenog neposredno prije Čehokova i Pataftina hapšenja 2011. godine i ZBOG KOJEG SU ONI prvostupanjski OSUĐENI NA ZATVORSKE KAZNE. Grad Varaždin, dakle, konzumira “kriminalni” ugovor o kupnji zemljišta, koje je kaznenim djelom preplaćeno, kupljeno iako Gradu nije trebalo i iako za tu namjenu, a to je zakonska obveza, u proračunu nisu bila osigurana sredstva - pišu u očitovanju iz udruge. 

Napominju da je izdavanje zadužnice tu kako bi Patafta od Grada bez rizika mogao naplatiti nepostojeće potraživanje. 

- Kad se sve zbroji i oduzme, Grad Varaždin će na temelju ovog dijela integralne nagodbe, Davoru Patafti odnosno s njim povezanim poduzećima platiti 22,5 milijuna kuna “razlike” u potraživanjima, odreći će se prava da potražuje bilo kakve daljnje iznose kamate (preko 10 milijuna kuna) i slično, neopozivo će povući sve tužbe protiv Patafte i s njim povezanih poduzeća te T&H investu izdati zadužnicu na iznos od 22,5 milijuna kuna. Izdavanje zadužnice je tu kako bi Davor Patafta od Grada bez rizika mogao naplatiti nepostojeće potraživanje čak i ako se u međuvremenu npr. promijeni vlast ili Čehoka i Pataftu Vrhovni sud otpravi na odsluženje zatvorske kazne - napominju i dodaju. 

- Zauzvrat, Grad neće dobiti doslovno ništa na što ne bi imao pravo i bez nagodbe osim neutemeljenih obećanja o inozemnim investitorima u Brezju. Dapače, Grad se odriče čak i kamate na avans od 9,1 milijuna kuna za zbrinjavanje bala, uplaćenog 2009. I 2010. godine, koja je u međuvremenu dosegnula vrijednost od preko 10 milijuna kuna. Ovaj dio nagodbe opravdavao se željom za rješavanjem neperspektivnih i skupih sudskih procesa utemeljenom na mišljenjima odvjetnika koje je pravomoćna presuda u slučaju Mikac prokazala kao kompromitirane - piše VBS. 

Iz udruge Varaždin bez smeća navode da je Varaždin do 2017. godine u postupcima bio u odličnoj poziciji. 

- Do dolaska Ivana Čehoka na vlast 2017. Grad je U SVIM TIM POSTUPCIMA STAJAO ODLIČNO i stajao bi još bolje da gradski odvjetnici od tada nisu aktivno radili na njihovoj opstrukciji i to toliko očito da je sam sud, do okončanja kaznenog procesa protiv Čehoka i Patafte, prekinuo postupak za utvrđenje ništetnosti kako bi zaštitio interese Grada Varaždina, koje očito ne štite njegovi vlastiti odvjetnici - ističu. 

Zatim iz udruge prelaze na drugi cilj nagodbe. 

Drug cilj nagodbe

- DRUGI cilj nagodbe je da se problem baliranog otpada skupo i “na silu” riješi rehabilitacijom ugovora iz 2008. te se taj posao povjeri poduzeću CE-ZA-R. Problematično u tome je da je ugovor iz 2008. predmet kaznenog postupka te da se na sudu još uvijek utvrđuje njegova ništetnost, a sada, tzv. Dodatkom II,  ponovno “dobiva snagu”, što je pravna besmislica - navode iz VBS. 

Iz udruge sumnjaju da su mogući i drugačiji načini zbrinjavanja bala, unatoč MBO tehnologiji.

- U ovom dijelu nagodbene konstrukcije, da naglasimo važno, Grad Varaždin, između ostalog, poduzeću CE-ZA-R plaća “odštetu” u iznosu 7,5 milijuna kuna (zbog nekonzumirane koncesije), a taj isti iznos onda CE-ZA-R plaća Pataftinom T&H Investu čime se njegov ukupni prihod na temelju nagodbe s 22,5 penje na 30 milijuna kuna. Što se samih bala tiče, iznimno je zanimljiva činjenica da CE-ZA-R, iako se obvezuje da će bale zbrinuti MBO tehnologijom, pismeno dobiva dozvolu da zbrinjavanje definira na način da taj pojam ne isključuje i “druge oblike” obrade pa postoji opravdana sumnja da ćemo po cijeni MBO-a zapravo možda platiti i višestruko jeftinije zakapanje bala - ističu i dodaju. 

- CE-ZA-R-u se garantira plaćanje obrade 99750 tona bala, bez obzira preda li se na obradu manja količina, što je lako moguće s obzirom na protok vremena. Dakle ukoliko se ispostavi da u Brezju ima manje od 99750 tona baliranog otpada, mi ćemo i dalje platiti tu količinu odnosno platit ćemo i bale koje (možda) ne postoje! - smatraju iz VBS. 

U cijelu priču uključene su i dionice Termoplina. 

- Obradu te količine bala platit ćemo ukupno oko 114 milijuna kuna u 12 godina, a to se plaćanje osigurava davanjem CE-ZA-R-u zaloga nad najvrijednijom i najlikvidnijom imovinom grada - dionicama Termoplina koje vrijede NAJMANJE 150 milijuna kuna prema procjeni samog Željka Bunića, ovaj puta u ulozi vještaka. Gradskih 50,99% dionica, s obzirom da se radi o upravljačkom udjelu, vrlo vjerojatno vrijedi i značajno više od te cifre te u svakom slučaju ozbiljno premašuju vrijednost posla kojeg osiguravaju što nikako nije u interesu Grada. Na taj se način svim budućim donositeljma odluka u sljedećih 12 godina ruke doslovno čvrsto i skupo vezuju - poručuju iz VBS te prelaze na konačni, treći cilj nagodbe. 

Treći cilj nagodbe

- TREĆI cilj, koji proizlazi iz prvog i drugog, je da se što je više moguće, raznim pravnim smicalicama, povlačenjem tužbi, priznavanjem spornih poslova i rehabilitacijom spornih ugovora, olakša položaj Ivana Čehoka i Davora Patafte u kaznenom postupku za teška koruptivna djela povezanim s predmetima ove nagodbe. Jer kada jednom “nestane” problem bala, kada se jednom nagodi oko ugovora za kupnju zemljišta, kada se povuku sve tužbe, kada se većina poslova zbog kojih se kazneni postupak vodi razriješi na temelju kolektivne odluke Gradskog vijeća, tada se stvara temelj za olakotne okolnosti u sudskom postupku, a upravo to bi građani Varaždina, u ukupnom iznosu od 180 milijuna kuna kroz 12 godina trebali platiti. Nadamo se da su gradski vijećnici spremili poruke i mailove kojima ih se nagovaralo i objašnjavalo te da su, ako ih imaju, snimke razgovora pohranili na sigurno. Mogli bi im zatrebati - zaključuju iz udruge Varaždin bez smeća. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video