Vijesti / Politika

repovi sjednice gradskog vijeća

Udruga Varaždin bez smeća zatražila nadzor zakonitosti rada Gradskog vijeća

Udruga Varaždin bez smeća zatražila nadzor zakonitosti rada Gradskog vijeća
Varaždinski.hr

'Odgovorne osobe stručno, ali i po iskustvu, trebale biti svjesne svojih djela, te smatramo da postoji veliki prostor i za traženje njihove izravne odgovornosti', ističu iz Udruge Varaždin bez smeća.

Prije dva tjedna održana je putem aplikacije Zoom 29. sjednica Gradskog vijeća, a na sjednici je odlučeno kako će se Grad Varaždin zadužiti za 67 milijuna kuna te je prihvaćena nagodba u nizu sudskih sporova čije bi razrješenje trebalo biti uvod u rješavanje problema blairanog otpada u Brezju.

Vezana vijest:

Vijećnica, bale GRADSKO VIJEĆE NAGODBA TEŠKA 250 MILIJUNA KUNA Odluka je prošla, Strahonja jedini protiv

Udruga Varaždin bez smeća i prije sjednice ukazivala je na niz nepravilnosti vezanih za sjednicu, a sad su učinili i dodatni korak - zatražili su kod Ministarstva pravosuđa i uprave nadzor zakonitosti rada Gradskog vijeća zbog načina sazivanja, održavanja i odlučivanja na 29. sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Iz VBS-a ističu kako je sjednica nezakonita te da je takva 'ciljano i planirano osmišljena, kako bi se od javnosti što je više moguće, sakrili pravi ciljevi spornih odluka'.

Vezana vijest:

Ivan Čehok, novac IZDAVANJE OBVEZNICA GRAD SE ZADUŽUJE ZA 67 MILIJUNA KUNA Novac ide Vojvodi i Patafti te za još tri projekta

- Način njezina sazivanja, dostave materijala, vođenja te u konačnici glasovanja, u izravnoj je suprotnosti s nizom odredbi Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Zakonu o pravu na pristup informacijama, Kodeksu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata, Statutu Grada Varaždina i Poslovniku o radu Gradskog vijeća Varaždina. Osobe odgovorne za to, a to su predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan te gradonačelnik Ivan Čehok te zamjenici gradonačelnika Zlatan Avar i Sandra Malenica, ovim su se izrugali samom temelju predstavničke demokracije dokazujući još jednom da ja Varaždin u rukama svojevrsne političke oligarhije koja ne preže ni pred čim kako bi ostvarila svoje ciljeve - smatraju u VBS-u.

Vezana vijest:

Gradska vijećnica Varaždin bez smeća UDRUGA VBS UPOZORAVA 'Hoćemo li po cijeni obrade bala zapravo platiti njihovo zakapanje?'

VBS je već pisao o onome što oni smatraju 'ciljevima spornih odluka', a to su 'namirivanja Davora Patafte s najmanje 30 milijuna kuna javnog novca prikupljenog rekordnim i netransparentnim zaduženjem, pravno i financijski veoma upitnog rješavanja bala na temelju rehabilitacije izuzetno spornog te već jednom ništetnim proglašenog ugovora iz 2008. te olakšavanjem položaja Ivana Čehoka i Davora Patafte u kaznenim postupcima koji se protiv njih vode'.

- U skladu sa svojim službenim makijavelističkim stavom da je savjest jednaka kukavičluku, predsjednik Gradskog vijeća i nedavno prisegnuti novi saborski zastupnik Habijan počinio je niz nepravilnosti i nezakonitosti u svim segmentima svoje funkcije predsjednika predstavničkog tijela Grada Varaždina. Iako su nam motivi gradonačelnika i njegovih partnera potpuno jasni, veliko je pitanje zbog čega je Damir Habijan, koji se javno često i rado predstavlja kao izuzetan pravni stručnjak, pristao biti dijelom ovog pothvata manipuliranja varaždinskim predstavničkim tijelom i izrugivanja demokraciji - dodaju iz VBS-a.

Vezana vijest:

Damir Habijan nakon sjednice gradskog vijeća Klub vijećnika HDZ-a nakon sjednice: 'Glasali smo za budućnost Varaždina, moramo se maknuti s mrtve točke'

Takve odluke i postupci potaknuli su Udrugu Varaždin bez smeća da podnese Zahtjev za nadzor zakonitosti rada Gradskog vijeća Varaždina.

- U predstavci podnesenoj nadležnim tijelima Republike Hrvatske, ali upućenoj i na tridesetak drugih institucija, uključujući i europske, navodimo niz dokaza u četiri glavna područja kršenja odredbi zakonskih i podzakonskih akata Republike Hrvatske, ali i samog Grada Varaždina - ističu iz VBS-a.

Četiri točke kršenja po njima su:

- Materijali nisu dostavljeni gradskim vijećnicima na vrijeme sukladno Poslovniku o radu Gradskog vijeća i Statutu Grada Varaždina, niti su dostavljeni svi bitni materijali neophodni za argumentiranu i informiranu raspravu i donošenje odluke.

- Sjednica je, uz manipuliranje protuepidemijskim mjerama i strahom kojeg u javnosti izaziva COVID-19, održana elektroničkim putem protivno Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Statutu Grada Varaždina, Poslovniku o radu Gradskog vijeća i Uputi Ministarstva uprave KLASA: 023/01/20-01/114, URBROJ: 515-05-02-01/1-20-1 od 13. ožujka 2020. godine.

Vezana vijest:

Ivan Čehok, USKOK, uhićenje GORAN ŠTIMEC: DEŽURNI NAMĆOR Nagodba od 180 milijuna kuna je izglasana, na redu je USKOK

- Suprotno Zakonu o pravu na pristup informacijama, Kodeksu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata, te Poslovniku o radu Gradskog vijeća Grada nije proveden postupak javnog savjetovanja, odnosno javne rasprave.

- Na sjednici Gradskog vijeća glasalo se suprotno Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Statutu Grada Varaždina i Poslovniku o radu Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Dodaju kako je sporna sjednica Gradskog vijeća trebala bi biti hitno biti proglašena nezakonitom, a sve na njoj donesene odluke stavljene van snage kao ništetne.

- Štoviše, s obzirom da se radi o kršenju veoma jasnih propisa i zakonskih odredbi, na koje smo u razdoblju prije same sjednice glasno upozoravali, te da su odgovorne osobe stručno, ali i po iskustvu, trebale biti svjesne svojih djela, smatramo da postoji veliki prostor i za traženje njihove izravne odgovornosti.

Pitanje zakonitosti 29. Sjednice Gradskog vijeća Varaždina, ističu iz VBS-a, izuzetno je važno pitanje ne samo za budućnost demokratskih standarda u Varaždinu, već i za demokraciju u Hrvatskoj.

- Ovim načinom postupanja stvara se, naime, opasan presedan kojim se lokalnim, duboko interesno isprepletenim političkim oligarhijama omogućava da nekažnjeno, bez ikakvog nadzora i zakonske kontrole, rade što hoće. Varaždin, koji se zbog štetnih odluka koje je Gradsko vijeće donijelo na nezakonitoj sjednici, nalazi pred dužničkim i korupcijskim ponorom, mogao bi time potvrditi svoj položaj grada-slučaja u kojem zakoni, demokratske vrijednosti i pojam odgovornosti - ne vrijede - zključuje u priopćenju Udruga Varaždin bez smeća.

Kompletan tekst Zahtjeva za nadzor zakonitosti rada Gradskog vijeća Varaždina možete pronaći na poveznici u nastavku - Zahtjev za nadzor zakonitosti rada Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!