Vijesti / Politika

pridržavanje mjera

SA SJEDNICE VLADE Božinović najavio sankcije za one koji se ne pridržavaju mjera

SA SJEDNICE VLADE Božinović najavio sankcije za one koji se ne pridržavaju mjera
Josip Regovic/Pixsell

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović je pozvao na striktno pridržavanje mjera.

Premijer Andrej Plenković rekao je da rekordan dan po broju novooboljelih pokazuje ozbiljnost situacije i apelirao je na sve da se pridržavaju mjera.

- Moramo pokazati snagu i odgovornost prema najbližima, ako to ne pokažemo imat ćemo sve veće širenje epidemije - poručio je Plenković na početku sjednice Vlade. Podsjetio je da su predstavili mjere za očuvanje radnih mjesta.

Najavio je da će idući tjedan na sjednici Vlade pripremiti prijedlog rebalansa proračuna i prijedlog proračuna za iduću godinu. Ambicija mu je da i jedno i druge bude doneseno u studenom. Ministar zdravstva Vili Beroš predstavio je informaciju o aktualnom stanju vezanom za koronavirus. Podsjetio je da u Hrvatskoj imamo 1563 nova slučaja te je dodao da imamo zamjetan porast hospitaliziranih u odnosu na tjedan ranije.

- Nema zabilježenih žarišta s velikim grupiranjima - rekao je Beroš i dodao da značaj udio u novooboljelima imaju kontakti zaraženih. Naglasio je da se bolnički sustav prilagođava novoj situaciji, povećavaju se kapaciteti za prijem hitnih pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19. Preraspodijelit će se hitni pacijenti iz Dubrave u druge bolnice u Zagrebu. Uspostavit će se posebne telefonske linije za nesmetanu koordinaciju aktivnosti.

- Unatoč mjerama i odgovornom ponašanju većine građana, iza nas je tjedan s najvećim brojem novooboljelih i preminulih, pa ne možemo biti zadovoljni epidemiološkom situacijom i ponašanjem pojedinaca - ocijenio je Beroš. Poručio je da je vrijeme da svi damo svoj obol.

- Uloga svih nas će se jednom sagledavati - zaključio je Beroš. Rekao je da je nabavljeno 460 tisuća doza cjepiva protiv gripe, a osigurano je još 130 tisuća doza. Treća isporuka cjepiva planirana je za prosinac.

- Budimo odgovorni i pazimo jedni na druge - pozvao je na kraju.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović također je pozvao na striktno pridržavanje mjera.

- Nastojalo se izbjeći sankcioniranje, ali sve će se više izricati kazne pravnim osobama koje ne poštuju mjere - najavio je šef Nacionalnog stožera. Kaže da se krenulo u realizaciju tercijarnih mjesta ukupnog kapaciteta 2360 kreveta koji se mogu staviti u funkciju u roku od 48 sati. Pozvao je građane da izbjegnu sve kontakte koji nisu nužni.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da je stanje u školama i dalje stabilno, a da je 0,1 posto zaraženih u školama. Smatra da treba nastaviti s postojećim modelima nastave.

- Taj pristup je najbolji iz psiholoških i ekonomskih aspekata - rekao je Fuchs. Na dnevnom redu sjednice je zaključak Vlade o sprječavanju radikalizacije u društvu, a nakon prošlotjednog oružanog napada na Markovu trgu. Ministar Tomo Medved rekao je da je došlo do radikalizacije što dovodi do ekstremizma i radikalizma što predstavlja ugrozu. Prepoznavanje radikalziacije ključ je sprječavanja rizika. Zadužuje se Koordinacija sustava domovinske sigurnosti da donese mjere za sprječavanje radikalizacije.

Premijer Andrej Plenković ponovio je da je granica prijeđena.

- Nije isto biti meta kroz govor mržnje na internetu i u medijima. Nema toga što dosad o sebi nisam pročitao i nije mi nikada palo na pamet da nekoga tužim jer sam smatrao da je sloboda govora važnija. Međutim, kada poticanje na mržnju i netolarinciju dovede do terorizma, onda je granica prijeđena - objasnio je.

- Jedno su hrabri anonimci na internetu, a drugo je kad netko automatskim oružjem pokuša trostruko ubojstvo pred zgradom Vlade - istaknuo je premijer. Rekao je da građane treba osvijestiti što je govor mržnje, a onda i pronaći mjere kako to spriječiti. Nakon mjera treba razmotriti sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost.

- Nismo mi to shvatili u ponedjeljak. S tim smo upoznati odavno, bolje nego neki drugi - podvukao je.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!