Vijesti / Politika

PROTIV RADIKALIZACIJE

SJEDNICA VLADE Plenković: 'Borit ćemo se potiv onih koji odobravaju radikalizaciju'

SJEDNICA VLADE Plenković: 'Borit ćemo se potiv onih koji odobravaju radikalizaciju'
Josip Regovic/Pixsell

Prema izjavi premijera Plenkovića, sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost koju je tražio Milanović neće se tako skoro održati.

Vlada je na današnjoj sjednici, zbog napada na Markovom trgu koji ukazuje na pojačanu radikalizaciju u društvu, zadužila Koordinaciju za sustav domovinske sigurnosti da predloži mjere za sprječavanje radikalizacije kao i bolje upravljanje sigurnosnim rizicima, javlja RTL.

Premijer Andrej Plenković se još jednom osvrnuo na oružani napad na Markovom trgu kada je ranjen policajac, a mladi napadač se ubio. 

- Ja sam prije nekoliko dana rekao da je granica prijeđena. Nije isto biti meta govora mržnje u političkoj areni ili na internetu, kroz medijske članke, komentare... Nema toga što o sebi ili nekima od vas nisam pročitao. Nije mi palo na pamet da bilo kojeg od tih aktera tužim. To govorim radi HND-a, medija... Smatrao sam da je sloboda govora važnija od pravnih aktivnosti protiv onih koji šire mržnju. No, kad poticanje na mržnju dovede do nasilnog ekstremizma pa i terorizma, onda je granica prijeđena. Nismo imali ranije ovakve situacije u društvu. Jedno su hrabri anonimci na internetu, a drugo je kad netko pokuša trostruko ubojstvo pred zgradom Vlade - rekao je Plenković. 

Nadležna će tijela, odnosno Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti, temeljito analizirati stanje i predložiti mjere koje se mogu poduzeti u društvu: od osvješćivanja građana što je govor mržnje do analiziranja posljedica i poduzimanja mjera sprječavanja, pojasnio je premijer.

- Kad se to napravi, onda ćemo vidjeti s kojom podlogom sazivati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Nismo mi govor mržnje shvatili u ponedjeljak. S njim smo upoznati jako dugo. Bolje nego mnogi drugi. To je bit. Zato ćemo voditi tri paralelne aktivnosti - jedna je ovaj konkretan slučaj, drugo je institucionalna borba protiv radikalizacije, a treće je borba protiv onih na političkoj sceni koji to odobravaju ili relativiziraju pa se kasnije ukrcavaju u vlak žrtva potencijalnih - zaključio je. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video